14 Eylül 2015 Pazartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 53. Amerikalı yöneetmen Richard Lester'in, Fransız yazar Alexandre Dumas'nın klasikleşmiş eserinden uyarlanmış "ÜÇ SİLAHŞÖRLER ÜÇLEMESİ"

Üç Silahşörler, Fransız yazar Alexandre Dumas'nın belki de en önemli ve bir o kadar da ünlü eseridir.
Eserin tam adı "Üç Silahşörler ve D'Artagnan" (Maurice Leloir, 1894)'dır. Roman, XIII. Louis dönemindeki dört gözüpek şövalye; Athos, Porthos ve Aramis ile aralarına yeni katılan D'Artagnan'ın (Dartanyan) maceralarını anlatır. Kralın muhafız birliğinde görev alan bu silahşörlerin Kralı düşürmek isteyen Kardinal Richelieu’nun komplolarından  kralı korumak için giriştikleri maceralar romanın konusunu oluşturur. 

Alexandre Dumas'nın bu eseri tarihi olaylara dayanmış olmakla beraber  bu tarihi olayları saptırtarak , süsleyerek, hayal gücünü de kulanarak yazmış. O bakımdan eserin tarihi olaylara değinen hayali ve kurmaca bir roman olduğunu söylemek doğru olur. Dumas "Üç Silahşörler"'i yazarken tarihi oldukça saptırdığı, olaylara fazlasıyla hayâl gücü kattığı söylentilerine şöyle bir cevap vermiş: "Tarihe tecavüz ettiğimi söylediler ama çok güzel çocuklar doğdu."  

"Üç Silahşörler" ilk defa 1844 yılında Le Siècle dergisinde tefrika edilmiş,  aynı yıl kitap olarak da basılmış. Roman Fransa’da yayınlandığında oldukça ilgi görmüş, özellikle "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için!" sözü ile de hafızalara kazınmıştır. Eser, Dumas’ın da en ünlü eseri olmuş, pek çok dile çevrilmiş, ilk yayımlandığı günden bu güne kadar pek çok ülkede defalarca kez basılmış, pek çok filme de konu olmuştur. Eser dünya klasikleri arasına girmiş, her zaman, en çok sevilen, en çok okunan , en çok baskı yapan eserler arasındaki yerini muhafaz etmiştir. Binlerce kez film, çizgi film, vb... yan dallara uyarlaması yapılmış, dünyada en çok tanınan eserler arasında yerini korumuştur.




ÜÇ SİLAHŞÖRLER  -  "The Three Musketeers"  
(1973 - ABDİspanya, Panama, İngiltere)  -  IMDb: 7,3 (3 ödül) 
Yönetmen: Richard Lester 
Oyuncular: Oliver Reed (Athos), Richard Chamberlain (Aramis), Michael York (D'Artagnan)Christopher Lee (Rochefort)Raquel Welch (Constance de Bonacieux)
Geraldine Chaplin (Queen Anna)Jean-Pierre Cassel (Kral XIII Louis)Faye Dunaway (Milady)Charlton Heston (Kardinal Richelieu), ...







DÖRT SİLAHŞÖRLER - The Four Musketeers 
(1974 - ABD, İspanya, Panama, İngiltere)  -  IMDb: 7,1 (1 ödül)
Yönetmen: Richard Lester
Oyuncular: Oliver Reed (Athos), Richard Chamberlain (Aramis), Michael York (D'Artagnan)Christopher Lee (Rochefort)Raquel Welch (Constance de Bonacieux)
Geraldine Chaplin (Queen Anna)Jean-Pierre Cassel (Kral XIII Louis)Faye Dunaway (Milady)Charlton Heston (Kardinal Richelieu), ...







SİLAHŞÖRLERİN DÖNÜŞÜ  -  "The Return of the Musketeers" 
(1989 - İngiltere, Panama, İspanya)  -  IMDb: 6,0
Yönetmen: Richard Lester
Oyuncular: Michael York (D'Artagnan), Oliver Reed (Athos), Frank Finlay (Porthos),  Richard Chamberlain (Aramis)C. Thomas Howell (Raoul)
Jean-Pierre Cassel (Cyrano de Bergerac)Kim Cattrall (Justine de Winter), Geraldine Chaplin (Queen Anne), Roy Kinnear (Planchet), Christopher Lee (Rochefort)
Philippe Noiret (Cardinal Mazarin), Eusebio Lázaro (Duke of Beaufort), Alan Howard (Oliver Cromwell), David Birkin (Louis XIV)...













Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...