5 Eylül 2015 Cumartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 31. Spagetti Western'in babası Sergio Leone'nin "DOLAR ÜÇLEMESİ"


Dolar Üçlemesi, olarak bilinen "İsimsiz Adam Üçlemesi", İtalyan yönetmen Sergio Leone'nin üç Spagetti Western filminden oluşan film serisidir. Seri, Spagetti Western türünün kurulmasıyla bilinen hale gelmiştir ve daha birçok Spaetti Western filmlerinin oluşturulmasına ilham kaynağı olmuştur. Serinin ilk filmi, Akira Kurosawa'nın 1961 yapımı Yojimbo filminden ilham alınarak çekildiği söylenir. Her filmde başrolü Clint Eastwood oynar. Üç film de İspanya'nın Almeria bölgesinde çekilmiştir. Üçlemeler arasında konu bağlantısı yoktur.



BİR AVUÇ DOLAR 
"Per un Pugno di Dollari"    "A Fistful of Dollars"
(1964 - İtalya, İspanya, B. Almanya)  -  IMDb: 8,1 (1 ödül)
Yönetmen: Sergio Leone
Oyuncular:
Clint Eastwood - Joe (Amerikalı): Katırı ile kasabaya gelen gezgin bir kovboy. İsmi pek zikredilmez. 
José Calvo - Silvanito: Bar sahibi. Joe'nun ve Piripero'nun arkadaşı. 
Joseph Egger - Piripero: Ölenler için tabut yapan yaşlı adam. Silvanito'nun ve Joe'nun arkadaşı. 
Marianne Koch - Marisol: Ramón Rojo'nun kocasından ve çocuğundan ayırıp alıkoyduğu kadın. 
Gian Maria Volontè - Ramón Rojo: Üç Rojo kardeş arasından en yetenekli, en zeki ve en acımasız olanı, kardeşlerin lideri. 
Sieghardt Rupp - Esteban Rojo: Üç Rojo kardeş arasından en inatçı olanı. 
Antonio Prieto - Don Miguel Benito Rojo: Üç Rojo kardeş arasından en yaşlısı, ...

Açıklama: Dolar Üçlemesi olarak bilinen serinin ilk filmidir. Akira Kurosawa'nın 1961 yapımı Yojimbo filminden ilham alınarak çekildiği söylenir... Clint Eastwood'un efsaneleşmiş "isimsiz" karakterinin beyaz perdeye ilk defa çıktığı bu nefes kesici film, heyecanlı çatışma sahneleri, dinamik performanslar ve mükemmel görüntüleri ile türünün tartışmasız klasiklerinden biri.  Gizemli bir silahşör (Eastwood) iki rakip kaçakçılık çetesinin korku saldığı kasvetli ve eski bir sınır kasabası olan San Miguel'e gelir ve macera başlar...





BİRKAÇ DOLAR İÇİN
"Per Qualche Dollaro in Più"  -   "For a Few Dollars More" 
(1965 - İtalya, İspanya, B. Almanya)  -  IMDb: 8,3
Yönetmen: Sergio Leone
Oyuncular: Clint Eastwood (Monco), Lee Van Cleef (Douglas Mortimer), Gian Maria Volontè (El İndio), Klaus Kinski (Wild), Benito Stefanelli (Luke), ...
Açıklama: Douglos Mortimer (Lee Van Cleef) ve Monco (Clint Eastwood) bir ödül avcılarıdır. Sürekli şerifin astığı ilanlardaki suçluları yakalar ve başlarına konan ödülleri alırlar. Bir gün Indio (Gian Maria Volontè) hapishaneden kaçar ve başına 10.000 dolar ödül konur. İkisi de bu suçlunun peşine düşerler. Bu arada Albay Douglas'ın asıl istediği para değil intikamdır. Filmin sonunda Albay ve Monco ortak olup Indio ve bütün adamlarıyla yüzleşirler. Ya kazanacaklardır ya da öleceklerdir. 






İYİ, KÖTÜ VE ÇİRKİN
"Per Qualche Dollaro in Più"    "For a Few Dollars More"
(1966 - İtalya, İspanya, B. Almanya)  -  IMDb: 8,9 (1 ödül)
Yönetmen: Sergio Leone
Oyuncular: Clint Eastwood (Sarışın (İngilizce: Blondie)),
Lee Van Cleef (Sentenza / Melekgöz (İngilizce: Angel Eyes), Eli Wallach (Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez: Çirkin), Aldo Giuffrè (Alkolik Yüzbaşı), ...
Açıklama: Tuco (çirkin Eli Wallach), üzerine ödül konulmuş bir kanun kaçağıdır. Keskin nişancı Blondie (iyi Clint Eastwood) adlı kovboyla işbirliği yaparak kasabaları dolaşmaktadırlar. Tuco'yu kanun adamlarına teslim eden Blondie, ödülü alıp Tuco'yu asılmaktan son anda kurtarmaktadır. Bir kasabada işlerin ters gitmesi üzerine ortaklıkları bozulur. Melekgöz (kötü Lee Van Cleef) lakaplı Sentenza ise Bill Carson adında büyük miktarda altını ele geçirmiş eski bir askerin izini sürmektedir. Tuco'nun çölde Blondie'yi öldürmek üzere olduğu bir anda Bill Carson'la karşılaşmaları tüm planları değiştirir. Carson, altınları İç Savaş'ın hareketli olduğu bir cephede mezarlığa saklamıştır. Ancak Tuco mezarlığın yerini, Blondie ise mezarın adını öğrenebilmiştir. Mecburen işbirliğine tekrar dönen ikili altınları aramaya koyulur. Sonunda üçünün yolu altınların olduğu yerde birleşir.






Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...