5 Eylül 2015 Cumartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 33. Romanyalı yazar, sinemacı Roman Polanski'nin gerilim türündeki "APARTMAN ÜÇLEMESİ"


TİKSİNTİ  -  "Reulsion"
(1965 - İngiltere)  -  IMDb: 7,8 (4 ödül)
Yönetmen: Roman Polanski
Oyuncular: Catherine Deneuve, Yvonne Furneaux, Ian Hendry, Patrick Wymark, ...
Açıklama: Polanski'nin apartman üçlemesinin diğer filmi "Le Locataire"'da ayyuka çıkacak gerçeküstü dokunuş, "Repulsion"u gerçek ile düş arasında gidip gelen kendine has bir cinayet filmine büründürmüştü. Freudyen analiz, kimi duyguları bastırma ve toplum tarafından bastırılma duygularına dair bir kadın katil profili... Kadınsı duyguların çemberinde gittikçe daralan bir dünyanın, küçücük bir evde yalnız başına yaşamak zorunda kalma kavramıyla özdeşleştiği filmde Carole'u bitmek tükenmek bilmeyen tiksintisini bir an olsun bastırabilmek için öldürmek zorunda kalan bir tür seri katile dönüştürmüştür. Filmde bir güzellik salonunda çalışan Carole, oldukça içine kapanık genç bir kadındır. Bastırılmış cinselliği yüzünden hem özel yaşamında hem de işte dışlanan Belçikalı Carol, Londra'da beraber oturduğu kız kardeşinin evli sevgilisiyle tatile çıkmasının ardından evde tek başına kalır. Carol, korkularına teslim olur ve hayalle gerçekleri ayıramadığı dünyasında tamamen çözülür.



ROSEMARY'NİN BEBEĞİ  -  "Rosemary's Baby"
(1968 - ABD)  -  IMDb: 8,0 (1 Oscar + 11 ödül)
Yönetmen: Roman Polanski
Oyuncular: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, ...
Açıklama: Sinema sanatının ve kültürünün en önemli filmlerinden birisi. Yönetmen Roman Polanski'nin New York şehrinin karanlık apartman dairelerinde kotardığı, dehşet verici, zekice düzenlenmiş başyapıtı; giderek modern korkunun adeta bir manifestosu... 
Rosemary Woodhouse parlak, naif bir ev hanımıdır. Kocası Guy, aktörlükte başarılı olmak isteyen biridir. Çift New York'ta yeni apartmanlarına taşınırlar. Komşuları ilginç bir çift olan Minnie ve Roman Castevet'tir. Rosemary onlardan uzak durmaya çalışırken kocası ilginç bir şekilde onlara yaklaşır. Bu sıralarda Guy aniden kör olan bir aktörün yerine bir filmde başrolü alır. Neşeli koca Rosemary'e artık bir çocukları olması gerektiğini söyler. Çocuk yapmaya karar verdikleri akşam Minnie çikolatalı bir tatlı ikram eder.
Rosemary'nin Bebeği, Amerikalı yazar Ira Levin'in aynı adlı kitabından sinemaya uyarlananmıştır



KİRACI  -  "Le Locataire" 

(1976 - Fransa)  -  IMDb: 7,8 
Yönetmen: Roman Polanski 



Oyuncular: Roman Polanski, Isabella Adjani, ...
Açıklama: Mutsuz bir geçmişi olan bir daire ve tekin olmayan sakinleriyle bir apartman Roman Polanski'nin gerilim filmi Kiracı'nın mekanını oluşturuyor. Polanski'nin canlandırdığı Trelkovsky'nin sıradan memur hayatı, yeni bir binaya taşınmasıyla birden bire değişir. Binanın diğer sakinleri ve eski kiracıların trajik kaderleri paranoyalarına yenilerini ekler. Trelkovsky'nin gerçekleri ortaya çıkacak mıdır yoksa bütün bunlar yalnızca hayal ürünü müdür?

Kiracı, Fransız yazar, şair, yapımcı Roland Topor'un Le locataire chimérique adlı romanından uyarlanmıştır.







Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...