6 Eylül 2015 Pazar

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 35. İtalyan yönetmen Sergio Leone'nin "BİR ZAMANLAR ÜÇLEMESİ"


BİR ZAMANLAR BATIDA  -  "C'era Una Volta il West"
(1968 - İtalya, ABD)  -  IMDb: 8,6 (5 ödül)
Yönetmen: Sergio Leone
Oynayanlar: 
Henry Fonda, Claudia CardinaleCharles Bronson, Ennio Morricone, Jason Robarts, ...
Açıklama: Kanun dışı işler yapan ve acımasız biri olan Frank (Henry Fonda) ve adamları yaşadıkları bölgede süren demiryolu projesi ile ilgili cinayet işlerler. Öldürdükleri Brett McBain'in eşi Jill (Claudia Cardinale) bölgede kalmaya karar verir. Frank ile eskiden bir hesabı olan Harmonica (Charles Bronson), Jill ve başka bir kanun kaçağı olan Cheyenne ile beraber Frank ve adamlarına karşı gelmeye karar verirler.



YABANDAN GELEN ADAM  -  "Giù la Testa"
(1971 - İtalya)  -  IMDb: 7,7 (1 ödül)
Yönetmen: Sergio Leone
Oynayanlar: Rod Steiger, James Coburn...
Açıklama: Meksika Devrimi sırasında geçen film, patlayıcı madde ustası bir İrlandalı asker ile onun bu maharetini banka soymakta değerlendirmek isteyen bir başka paralı askerin başlarından geçenleri anlatıyor. Bir grup politik mahkumun kurtulmasına da sebep olan Sean Mallory bir anda halk kahramanı olur. Tek amacı çok paraya ve biraz şöhrete konmak olmasına rağmen, devrim kahramanlığı pek beklemediği bir şeydir. Bir zaman sonra tüm kontrolü yitirir ve ok yaydan çıkmış olur. 



BİR ZAMANLAR AMERİKA'DA
"C'era una volta in America"  -  "Once Upon a Time in America"
(1984 - İtalya, ABD)  -  IMDb: 8,4 (13 ödül)
Yönetmen: Sergio Leone
Oynayanlar:  Robert De NiroJames WoodsElizabeth McGovernTuesday Weld, ...
Açıklama: David 'Noodles' Aaronson ve arkadaşları 20'lerin New York'un da beraber büyümüşlerdir. 30'larda gangster dünyasında fırtına gibi esen sıkı dostlar zamanla dağılırlar. Fakat 60'ların sonunda Aaronson New York'a geri dönecek ve geçmişiyle yüzleşecektir... Birlikte büyüyen bir grup Yahudi arkadaşın, gangster dünyasına adım atmasıyla geçirdiği aşamaları ve sonrasını konu edinen film, Spagetti Western'lerle ünlü Sergio Leone'nin çoğu İtalyan bir ekiple, bir çok sahnesini Avrupa'da çektiği bir yapım. Hollywood'un yazılı olmayan kurallarının işlemediği, ahlak muhasebesi ve dersler içermeyen, duygusal olabildiği kadar sert de olabilen bir film. Nihayetinde unutulmaz müzikleri ve Robert de Niro'lu kadrosuyla da çoktan klasikler arasında yerini almış durumda. 
Filmin müziklerini İtalyan müzisyen Ennio Morricone yapmış, dünyanın en iyi soundtrack albümlerinden biri olarak görülüyor.







Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...