7 Eylül 2015 Pazartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 39. İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının usta yönetmenlerinden Luchino Visconti'nin "ALMAN SORUNLARI ÜÇLEMESİ"



LANETLİLER   -  "La Caduta Degli Dei (Götterdämmerung)"
(1969 - İtalya, B. Almanya)  -  IMDb: 7,6 (6 ödül)
Yönetmen: Luchino Visconti
Oynayanlar: Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Berger, Helmut Griem, ...

Açıklama: Filmde, Hitler'in yükselişe geçtiği ve iktidara geldiği dönemde Almanya'da yaşayan sanayici bir ailenin, bu karanlık dünyanın tam ortasında kalıp nasıl yoldan çıktıkları anlatılıyor.
Ustalıkla işlenmiş senaryosu, başarılı oyunculuğu ve sizi derinden etkileyecek görüntü yönetmenliği ile LANETLİLER mutlaka izlenmesi gereken bir dönem filmi.




VENEDİK'TE ÖLÜM   -  "Morte a Venezia"
(1971 - İtalya, Fransa)  -  IMDb: 7,5 (19 ödül)
Yönetmen: Luchino Visconti
Oynayanlar: Dirk Bogarde, Mark Burns, Marisa Berenson, Helmut Griem, ...
Açıklama: İdeal güzelliğe tutkun bir adamın ünlü hikayesi ... Yurtdışına tek başına dinlenmek için tatile çıkmış bestekar Gustav Aschenbach (Dirk Bogarde) Venedik'tedir, tüm dünya onu içine kapalı, saygın, medeni bir insan olarak tanımaktadır. Fakat bir gün o ideal güzelliğin resmini görür ve anında kendi sonunu getirecek bu gizli tutkuya kendisini bırakır... Dev sinemacı Luchino Visconti, Thomas Mann'ın klasik romanı Death In Venice'i "güç ve güzellikten oluşan bir başyapıt"'a çeviriyor. Visconti de Aschenbach gibi tutkulu; filmleri duyguyla kaplı, dönemsel detayları yansıtan ve düz görünen yüzeylerin altındaki derin duyguları araştıran bir yapıya sahip. 
Visconti'nin 1971 Cannes Film Festivali'nde özel ödül kazandığı sanatının zirvesinde olduğu çalışmasıdır. Gustav Mahler'in müzikleri ve Bogarde'ın unutulmaz performansı filmin şiirsel anlatımına büyük katkıda bulunuyor. Bu filmde gerçek ustaların arasındayız.



LUDWIG  -  (1972 - İtalya, Fransa, B. Almanya)  -  IMDb: 7,7 (6 ödül)
Yönetmen: Luchino Visconti
Oynayanlar: Helmut Berger, Romy Schneider, ...






Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...