12 Eylül 2015 Cumartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 47. İtalyan asıllı Amerikalı film yönetmeni, yazar ve yapımcı Francis Ford Coppola'nın "BABA ÜÇLEMESİ"

ROMANDAN SİNEMAYA BABA ÜÇLEMESİ:
Baba, İtalyan-Amerikan yazar Mario Puzo'nun, iki ciltlik roman serisinin 1969'da yayınlanmış ilkidir. ABD'ye yerleşmiş Don Vito Corleone'nin reisliğindeki Sicilyalı bir Mafya ailesinin hikâyesini anlatır. Roman, 1945 - 1955 yılları arasında geçer ve Vito Corleone'nin çocukluktan yetişkinliğe kadar geçmişi de irdelenir. Yayımlandığında kitabın başlığı ve yer altı dünyasıyla olan ilişkisi tartışma yaratmış. Puzo'nun "Godfather - Baba" başlığını bir mafya babasını belirtmek için kullanması onun muhabirlik deneyiminden esinlendiği pek çok yerde karşımıza çıksa bile bu terime ilk defa Mafya'la bağlantılı Joe Valachi'nin 1963'teki Organize Suçlar Üzerine Kongre Kapalı Oturumu'ndaki ifadesinde rastlanır.

Sicilyalı, Mario Puzo'nun 1984 yılında yayımlamış, "Baba" romanının edebi devamı olarak kabul edilir. Bu romanda Puzo, Salvatore Giuliano'nun soyadını kasıtlı olarak "Guiliano" diye yazmaktadır. Romanın, Giuliano'nun gerçek hayat maceralarına dayalı olmasına rağmen bir kurgu eseridir.

Baba Döndü, Amerikalı yazar Mark Winegardner'ın 2004 yılında yayımlanmış polisiye romandır. Bu roman Mario Puzo'nun 1969'da yayımlanmış "Baba" romanının devamıdır. Roman kötü bir şekilde karşılanmış. Dördüncü Baba filminin gizlice Paramount tarafından üretildiği hakkında söylentiler olmuş. Bu söylentilerin yanlış olduğu kanıtlanmış; dördüncü film için herhangi bir plan yoktur.

Baba'nın İntikamı, Mario Puzo'nun olay yaratan destanını kaldığı yerden devam ettiren, ödüllü yazar Mark Winegardner, Baba'nın İntikamı'nda, Corleone ailesini organize suç ve politika sahnesine çıkarıyor. Yayım Tarihi: 2007




BABA  -  "The Godfather"
(1972 - ABD)  -  IMDb: 9,2 (3 Oscar + 37 ödül)
Yönetmen: Francis Ford Coppola 
Oynayanlar: Marlon Brando (Don Vito Corleone)Al Pacino (Michael Corleone)James Caan (Santino "Sonny" Corleone)Robert Duvall (Tom Hagen)
Diane Keaton (Kay Adams)Talia Shire (Connie)John Cazale (Fredo Corleone), ...
Açıklama: "Baba" (The Godfather), Mario Puzo`nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola`nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino`nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmin hikâyesi, 2. Dünya Savaşı`nın bittiği yıl olan 1945`te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar. Film, New York`ta yaşayan güçlü bir İtalyan mafya ailesinin hikâyesini anlatır. Film gösterime girdiği andan itibaren çok ilgi görmüş; birçok kurum, enstitü ve derginin gelmiş geçmiş en iyi filmleri sıralamasında en üst sıralara yerleşmiş. Kullanıcı oylarının baz alındığı IMDb.com`un en iyi 250 film listesinde halen 1. sıradadır. 

"Ailesiyle vakit geçirmeyen biri asla gerçek bir erkek olamaz." Don Vito Corleone... Corleone ailesi, Don Vito Corleone'nin (Marlon Brando) başında olduğu, suça dayalı bir örgüt kurmuş olan İtalyan asıllı geniş bir ailedir. Aile, diğer dört aileyle birlikte New York`un yeraltı işlerini yönetmektedir. Ancak Corleone ailesini diğerlerinden ayıran özelliği, Don Corleone'nin yargıçlar ve senatörlerle kurduğu yakın ilişkilerdir. Bu ilişkiler, diğerlerinin açamadığı kapıları açabilmesini sağlamaktadır. Bir gün eroin üretimi ve dağıtımı yapan "Türk" lakaplı Solozzo (Al Lettieri), Don Corleone'den, ilişkilerini kullanarak kendisine yasal koruma sağlamasını ve 1 milyon dolar nakit para vermesini ister, karşılığında elde edilecek kârdan pay teklif eder. Teklife göre, ilk yıl Corleone Ailesi'ne kalacak olan para 3-4 milyon dolar civarında olacaktır. Ancak Don Corleone teklifi reddeder. Gerekçesi, iyi ilişkileri olsa da, Don Corleone`nin uyuşturucu işi ile bağlantısı olduğunu öğrenen siyasetçilerin ilişkilerini gözden geçirme gereği duyacak olmalarıdır. Bunun üzerine arkasına Tataglia ailesini ve New York emniyet müdürü McClusky'i (Sterling Hayden) alan Solozzo, Don Corleone'yi vurdurtur. Ölümden son anda kurtulan Don Corleone'yi ve tüm aileyi kötü günler beklemektedir. Bu süreçte, fevri hareketleriyle bilinen, Don Corleone'nin en büyük oğlu Sonny (James Caan) ölecek, 2. Dünya Savaşı'ndan kahraman olarak dönen en küçük oğlu Michael (Al Pacino) ise, daha önce aile işleriyle hiç ilgilenmediği ve bunu istemediği halde olayların akışı onu hikâyenin merkezine doğru itecektir. Artık zaman hesaplaşma zamanıdır diğer ailelerin de karıştığı büyük bir savaş başlar... 




Baba 2  -  "The Godfather: Part II" 
(1974 - ABD -  IMDb: 9,0 (6 Oscar + 9 ödül)
Yönetmen: Francis Ford Coppola 
Oynayanlar: Al Pacino (Don Micheal Corleone), Robert De Niro (Vito Corleone)Robert Duvall (Thomas Hagen)Diane Keaton (Kay Adams)
John Cazale (Fredo Corleone)Talia Shire (Constanzia "Connie" Corleone), ...
Açıklama: Baba 2, ilk filmin yapımından iki sene sonra çekilen bu devam filmi, Mario Puzo ve Francis Ford Coppola'nın ortak yazdığı senaryoyla çekilmiş. Hikayesi: "Micheal Corleone, Güçle Gelen Yalnızlık"... 
Micheal Corleone, mafya dünyasında inanılmaz bir güce ulaşırken, bir yandan da ailesini korumaya çalışmaktadır. Fakat yavaş yavaş gelişen olaylar onu hiç yapmak istemediği işlere ve suçlara yöneltir. Tek özelliği zekası iken bir anda bir suç imparatorluğunu yönetecek acımasızlığa ve kendine güvene kavuşur. Fakat bunlar Micheal'a sadece güç değil, beraberinde yalnızlık ve mutsuzluk getirecektir. Arada geriye dönüşlerle Vito Corleone'nin Sicilya'dan kaçıp, Amerika'ya gelerek suç dünyasına karışma süreci anlatılır. Genç Corleone, Amerika’ya yeni gelmiştir. 1917 yılında, New York Şehri’nin yerel mafya liderini öldürünce saygınlık kazanır ve korkulan biri haline gelir. Bu arada, 50 yıl sonra, Michael Corleone, Washington’da senato komitesine aile işleriyle ilgili ifade vermektedir. Film, eleştirmenler tarafından önceki filmden daha başarılı bulunan az sayıdaki devam filminden biri olarak gösteriliyor. Robert De Niro filmde yalnızca 45 dakika Vito Corleone’nin gençlüğini canlandırarak Oscar’ı almıştır.




Baba 3  -  "The Godfather: Part III" 
(1990 - ABD)  -  IMDb: 7,6 (3 ödül)
Yönetmen: Francis Ford Coppola 
Oynayanlar: Al Pacino (Michael Corleone)Andy García (Vincent Corleone)Diane Keaton (Kay Adams-Corleone)Talia Shire (Connie Corleone)
Sofia Coppola (Mary Corleone)Eli Wallach (Don Altobello), George Hamilton (B. J. Harrison), ...
Açıklama: Baba Michael Corleone artık 60 yaşını geçmiştir ve babalığı devredecek bir varis aramaktadır. Bu sırada yıllardır aileyi bir suç örgütü konumundan çıkartıp yasal iş yapan bir aile haline getirme projesini yeniden ele almaktadır. Bunun için dindar kılığına bürünüp Vatikan'ın sahibi olduğu bir şirkete ortak olmak istemektedir. Bunun için Kardinal Labirtoni'ye 600 milyon dolar rüşvet vermiştir. Onlar da bu parayı alıp üstüne yatarlar. Bu durum Corleone ailesini tekrar savaşa sürükler. Bundan sonra düşmanları Michael'ı ortadan kaldırmayı bile düşünürler. Michael artık günahlarından arınmak ve bir daha günah işlememek üzere günah çıkarmak ister. Bu işlere onun yerine birisinin bakmasının zamanı gelmiştir. Michael'in yeğeni olan Vincenzo "Vincent" Mancini (Andy Garcia), Michael'ın kızı Mary'i (Sofia Coppola) sevmektedir. Michael bu ilişkiyi istemez. Michael, Vincent Mancini'yi kendi konumuna getirir ancak kızının peşini bırakması şartıyla. Artık Don Vincenzo Corleone'dir...












Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...