1 Eylül 2015 Salı

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 21. Fransız bilim kurgu yazarı Jules Verne'in eserlerinden oluşan "KAPTAN NEMO ÜÇLEMESİ"

Jules Gabriel Verne, Fransız bilim kurgu yazarıdır. Daha çok Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870), Dünyanın Merkezine Yolculuk (1864) ve Seksen Günde Devr-i Âlem (1873) romanlarıyla tanınmaktadır. Verne, henüz hava taşıtı ve pratik denizaltılar icat edilmeden önce uzay, gökyüzü ve denizaltı hakkında yazmış, Hugo Gernsback ve H. G. Wells ile birlikte genellikle “Bilim kurgunun babası” olarak adlandırılmaktadır.
‘’Denizler altında yirmi bin fersah’’, Jules Verne’in ilk kez 1870 yılında yayınlanan bir bilim kurgu romanıdır. Roman, kurgusal kahraman Kaptan Nemo, onun denizaltısı Nautilus ve yolculardan Profesör Pierre Aronnax hakkındadır.
Kaptan Nemo (Nemo ismi Latince’de "hiç kimse" anlamına gelmektedir), Prens Dakkar olarak bilinen bir Hint Raja’sının oğlu olan gizemli bir kişiliktir. Bilimsel açıdan dahi bir kişilik sergileyen Kaptan NEMO, Nautılıus adını verdiği denizaltısında yaşamaktadır.Son derece kontrollü ve sert bir yapıya sahip Kaptan NEMO, özellikle Britanya İmparatorluğunun emparyalizmine duyduğu nefretle ve çok güçlü bir intikam isteği ile doludur.
NAUTILIUS, Kaptan NEMO gibi, Jules Verne’in Denizler Altında Yirmi Bin Fersah ve Esrarlı Ada adlı romanlarında anlatılan, hayal ürünü bir denizaltıdır. Kitap henüz modern denizaltıların olmadığı dönemde yazılmıştır. Jules Verne bu denizaltıyı Robert Fulton’un icat ettiği ve ilk kullanılabilir denizaltı olan Nautilus’dan esinlenerek isimlendirmiştir. Nautilus,  Kaptan Nemo tarafından tasarlanmış ve Nemo’nun adamları tarafından ıssız bir adada yapılmıştır. Denizaltının motorları için elektrik enerjisi kullanılır ve bunun kaynağı da sodyum-cıva pilleridir. Denizaltının ve tayfasının ihtiyaç duyduğu tüm hammadde ve gıdalar denizlerden elde edilir. Hızı saatte 50 deniz milidir. Mahmuzlu pruvası ile su seviyesinin altında kalarak gemilere saldırabilen ve hasar vererek batırabilen Nautilus’u dünya bir deniz canavarı olarak tanır. 
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah romanının sonunda, denizaltı Maelström’e kapılır ve denizin derinliklerinde kaybolur.
Esrarlı Ada romanında ise Nautilus’un Maelström’den kurtulduğu ortaya çıkar. Bu romanın sonundaysa, adanın volkanik bir patlama ile yok olmasından hemen önce yaşlılık nedeni ile ölen Kaptan Nemo içine defnedilir ve Nautilus içinde gizlendiği mağarada batar.

 DENİZİN ALTINDA 20.000 FERSAH  -  "20.000 Leagues Under the Sea" 
(1954 - ABD)  -  IMDb: 7,2 (2 Oscar + 1 ödül) 
Yönetmen: Richard Fleischer
Oyuncular: Kirk Douglas (Ned Land), James Mason (Kaptan Nemo), Peter Lorre (), Paul Lukas (Prof. Pierre Arronax), Rbert J. Wilke (Nautilus'un ikinci kaptanı), ...



ESRARLI ADA  -  "Mysterious Island"
(1961 ABD, İngiltere)  -  IMDb: 6,8
Yönetmen: Cy Endfield
Oyuncular: Herbert Lom 
(Kaptan Nemo), Michael Craig (Kaptan Cyrus Harding), Joan Greeneood (Lady Mary Fairchild), Michael Callan (Herbert Brown), ...



KAPTAN NEMO VE SUALTI ŞAHRİ  -  "Captain Nemo and the Underwater City"
(1969 - İngiltere)  -  IMDb: 5,6
Yönetmen: James Hill
Oyuncular: Robert Ryan (Kaptan Nemo), Chuck Connrs 
(Senatör Fraser), Luciana Paluzzi (Mala), ...








Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...