1 Eylül 2015 Salı

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 18. Japon yönetmen Yasujirō Ozu'nun "NORIKO ÜÇLEMESİ"

Film serisi yazar ve eleștirmen Kazuo Hrotsu'nun "Baba ve Kız (Chichi to musume)" adlı eserinden Yasujirō Ozu ve O'nunla uzun zaman birlikte çalıșan senarist Kogo Noda tarafından sinemaya uyarlanmıș. Bu üç filmde, birbiriyle konu bakımndan ilișkili olmayan faklı hikayelerde "Noriko" isimli genç bir kız vardır. Filmleri birbirine bağlayan ana nokta, evlenmek ve çocuk yetiștirmeyi kadınlar için bir zorunluluk olarak gören 1950'lerde Japonyasında Noriko'nun bekar biri olarak izleyicinin karșısına çıkmasıdır.

GEÇ GELEN BAHAR  -  "Banshun"  -  "Late Spring"
(1949 - Japonya)  -  IMDb: 8,3 (5 ödül)
Yönetmen: Yasujirô Ozu
Japonya'da babasıyla yaşayan genç kız hayatından oldukça memnundur. Buna karşın çevresindeki herkes onu evlendirmek istemektedir. Babasından ayrılmak istemeyen genç kız baskılar yüzünden zor zamanlar geçirir...


ERKEN GELEN YAZ  -  "Bakushu"  -  "Early Summer"
(1951 - Japonya)  -  IMDb: 8,2 (7 ödül)
Yönetmen: Yasujirô Ozu
Tokyo'da geçen hikaye savaş sonrası bir aile hikayesidir. Noriko bağımsız bir kadın olmayı isterken hem patronu hem de ailesi Noriko'nun evlenmesi için baskı yapmaktadır. Bu iş için uygun görülen aday da patronunun 40 yaşındaki üniversite arkadaşıdır. Noriko'da bu duruma karşı çıkmaktadır. Japon toplumunda kadının belli bir yaştan sonra muhakkak evlenmesi ve çalışmayı da bırakması beklendiği göz önünde tutulursa sosyal baskı ve bireyler arasında yaşanan gerilimi başarıyla yansıtması açısından Ozu'nun en önemli filmlerinden birisidir...


TOKYO HİKAYESİ  -  "Tokyo Monogatari"  -  "Tokyo Story"
(1953 - Japonya)  -  IMDb: 8,3 (2 ödül)
Yönetmen: Yasujirô Ozu
Müthiş bir dönüşüm ve modernleşmenin pençesinde bölünmekte olan Japonya'dayız. Taşralı, emekli bir karı-koca, Tokyo'da yaşayan evlenmiş çocuklarını ziyarete giderler. Gençler giderek hızlanmakta olan şehir yaşamının meşguliyeti içerisinde, onlarla ilgilenmektense birbirlerine pas edip kurtulma hafifliğindedirler. Sadece savaşta ölmüş oğullarının dul gelini yaşlı çifte şefkat ve ilgi gösterir. Evlerine döndüklerinde kırgın ve kafaları karışıktır. Çocukların titreyip kendilerine gelmesi için dramatik bir olayın gerçekleşmesi gerekecektir.

Ülkesinin 50'li yıllarda geçirdiği kültürel dönüşümün izini sürmekten yorulmayan Japon yönetmen Yasujiro Ozu'nun hem kendi başyapıtı hem de eşsiz ritmiyle, sinema sanatının en güzel filmlerinden biri.






Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...