14 Eylül 2015 Pazartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 52. Yeni Alman Sineması'nın mistik ekole sahip önemli sinemacılarından Werner Herzog'un "SELVA ÜÇLEMESİ"





AGUIRE, TANRI'NIN GAZABI  -  "Aguirre, der Zorn Gottes" 
(1972 - B. Almanya)  -  IMDb: 8,0 (3 ödül)
Yönetmen + Senaryo: Werner Herzog
Oyuncular: Klaus Kinski, Helena Rojo, Del Negro, ...
Açıklama: Filmin açılış yazılarında, konusunun tarihte gerçekten yaşamış ve Aguirre'in Güney Amerika seferine katılmış olan keşiş Gaspar de Carvajal'ın tuttuğu günlüklere dayandırıldığı belirtilmektedir. Filmin yönetmeni Herzog daha sonra yaptığı bir röportajda, Gaspar de Carvajal'in filmde geçen zaman diliminden çok önce bölgede bulunduğunu, buna rağmen filmin inandırıcılığını arttırmak amacı ile bu yazıyı filme eklediklerini açıklamış. Fitzcarraldo (1982) ve Cobra Verde (1987) ile birlikte bir üçlemeyi oluşturan bu epik tarihi film Yeni Alman Sineması'nın temsilcisi Werner Herzog'un en çok tanınan filmidir. ABD'de bir arthouse filmi olarak kabul görmüş ve daha çok sanat filmleri gösteren mekanlarda gösterilmiş. Kısa sürede uluslararası alanda kült film mertebesine erişen filmin başrolünde Herzog'un gedikli aktörü Klaus Kinski rol almıştır. (Üçlemenin diğer iki filminde de Klaus Kinski baş rolde oynuyor). Filmin müziklerini ise daha önce de Herzog'un birçok filminin müziklerini yapan Alman topluluk Popol Vuh hazırlamış. Filmin tamamı büyük zorluklar altında konunun geçtiği Güney Amerika'da Peru'da çekilmiş. Filmde 1560 yılında Peru'daki İnka topraklarını işgal edip yağmalayan İspanyol fatihlerden acımasız ve çılgın lider, megaloman Lope de Aguirre komutasındaki bir grubun, efsanevi altın şehir El Dorado'yu aramak üzere Amazon nehri boyunca vahşi ormanın derinliklerine yaptıkları telikeli ve zorlu sefer anlatılmaktadır. Filmin görsel tarzı ve anlatım stili Francis Ford Coppola'nın 1979 yılında yapacağı Apocalypse Now filmine büyük ölçüde esin kaynağı olmuş.






FITZCARRALDO 
(1982 - B. Almanya, Peru)  -  IMDb: 8,2 (4 ödül)
Yönetmen + Senaryo: Werner Herzog
Oyuncular: Klaus KinskiClaudia Cardinale, ...
Açıklama: Film, önceki yüzyılın başında saplantılı bir opera aşığının Güney Amerika ormanlarının derinliklerine opera binası inşa etme çabaları anlatılır. 
Film, Perulu kauçuk kralı Carlos Fermín Fitzcarrald'ın 1890'lardaki gerçek hayat hikâyesinden esinlenilerek çevrilmiş.

Film Hakkında Notlar: 
Filmin çekimleri Peru ve Brezilya'da yapılmış.

320 tonluk buharlı gemiyi karadan yürüterek tepeyi aşırtma sahnesi de dahil olmak üzere filmde hiçbir film hilesi veya özel efekt kullanılmamış. Film için iki buharlı gemi inşa ettirilmiş. Bunlar çekimler sırasında parçalanmış, birçok set işçisi de çekimlerde yaralanmış. Herzog'a göre böylesine bir girişim sinema tarihinde hiç yapılmamıştı ve yapılmayacaktı da. Söylentilere göre Güney Amerikalı set teknisyenleri ve işçileri Werner Herzog'un tekrar ülkelerine gelmesini dört gözle bekliyorlarmış. Tabii onun boğazını sıkmak için!...

Filmin eziyetli ve kaotik çekim öyküsü Burden of Dreams (Rüyaların Yükü) adlı bir belgesele de konu olmuş. Aynı yıl gösterime giren bu belgeseli Les Blank yönetti. Belgesel 1983'te BAFTA ödülü kazandı. Bu belgeselde bile film ekibinin yanı sıra yönetmen Herzog'un nasıl sinir krizinin eşiğinde olduğu görülebiliyor.

Werner Herzog ve Klaus Kinski birlikte birçok kez çalışmış. Kinski'nin bu filmde canlandırdığı karaktere benzer bir şekilde hem yönetmen hem de aktör sağı solu belli olmayan, inatçı karakterlerdi. Birlikte film çevirebilmeleri her zaman şaşırtıcı olmuş. Zaten Fitzcarraldo rolü için Herzog önce Jason Robards sonra da Mick Jagger'ı angaje etmiş. Ancak ikisi de Herzog'la çalışmanın zorluğunu görüp projeden çekilince rol Kinski'ye kalmış.







YEŞİL KOBRA  -  "Cobra Verde" 
(1987 - B. Almanya, Gana)  -  IMDb: 7,1 (2 ödül)
Yönetmen + Senaryo: Werner Herzog
Oyuncular: Klaus Kinski, José Lewgoy, ...
Açıklama: Cobra Verde, İngiliz yazar Bruce Chatwin’in 1980 basımı romanı The Viceroy of Ouidah’ın sinemaya uyarlanmasıyla hayat bulmuş. Filmde, Cobra Verde (Yeşil Yılan) lakabıyla anılan ünlü haydut, Brezilya’da şeker tüccarlığı yapan zengin Don Octavio (José Lewgoy) tarafından kölelerini denetlemesi için işe alınır. İşe aldığı adamın azılı bir haydut olduğunu geç fark eden Don Octavio, öldürmeye gücü yetmeyeceğini düşündüğü için onu köle ticaretini canlandırması amacıyla Batı Afrika’ya yollar. Bulunduğu yerdeki tek beyaz adam olan Cobra Verde, sahip olduğu deli cesaretiyle bölgenin güç dengesini alt üst eder. Fakat sonunda insanlığın unuttuğu bu yerde Cobra Verde gibi duygusuz bir cani dahi yaptığı işi sorgulamaya başlar. Afrika’yı tüm gerçekliğiyle ve el değmemişliğiyle içine hapseden bu yapım, köleliği anlatış biçimiyle ve Klaus Kinski’nin rolüne inanılmaz uyumu ile göze çarpıyor.














Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...