1 Eylül 2015 Salı

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 19. Türk sinemacı Metin Erksan'ın "KÖY ÜÇLEMESİ"



YILANLARIN ÖCÜ
(1962 - Türkiye) - IMDb: 7,7
Yönetmen: Metin Erksan
Oyuncular: Fikret Hakan (Kara Bayram), Nurhan Nur (Hatçe), Aliye Rona (Irazca), Erol Taş (Haceli), Ali Şen (Muhtar), ...

Açıklama: Fakir Baykurt'un aynı isimli romanından uyarlanan film gösterime girdiği 23 Nisan 1962'de Ankara'da bir sinemada, bazı gruplarca protesto edildi. Filmin gösterimine ilk olarak sadece Türkiye'de izin verildi. Prodüktör Nusret İkbal'in başvurusu sonucu 1965 yılında Sansür Kurulu'nun aldığı bir kararla Türkiye dışında da gösterimine izin verildi.
Yaşlı annesi Irazca, karısı Hatçe ve üç çocuğu ile yaşayan yoksul köylü Bayram'ın evinin önüne Köy Kurulu üyelerinden Haceli, Muhtar'ın da desteği ile ev inşa etmek ister. Evlerinin önüne ev yapılmasını istemeyen aile, muhtar ve Haceli'nin tüm oyunlarına rağmen uzlaşmaz bir mücadele verir.



SUSUZ YAZ
(1964 - Türkiye) - IMDb: 8,1 (4 ödül)
Yönetmen: Metin Erksan
Oyuncular: Fikret Hakan (Kara Bayram), Nurhan Nur (Hatçe), Aliye Rona (Irazca), Erol Taş (Haceli), Ali Şen (Muhtar), Erol Taş (Ak Ali), ...
Açıklama: Necati Cumalı'nın 1962'de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazmıştır. Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmi, Erol Taş'ın ise başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmdir. Filmin özgün müziğini Yunanistan'ın Akademi Ödüllü bestecisi Manos Hacidakis bestelemiştir. Hacidakis, aynı yıl Amerikan yapımı Topkapı filminin müziğini de yapmıştı. Çekimleri Necati Cumalı'nın hikâyesinin geçtiği yerde, İzmir'in Bademler Köyü'nde 9 ayda gerçekleştirilen film, susuzluk ve kadınsızlık temasını işler. Necati Cumalı'nın avukatlık yaptığı yıllardaki gözlemlerine dayanan bu psikolojik-toplumsal filmde çiftçi Osman, arazisinde çıkan suyu kendi başına sahiplenmek ister, ancak suya ihtiyaçları olan diğer köylüleri karşısına alır. Bu çatışmada hapse düşen kardeşi Hasan'ın karısı Bahar'a da göz koyar. 

Türkiye'de sansür engeline takılan, bu nedenle de ilk gösterimi Haziran 1964'te Berlin Film Festivali'nde yapılan "Susuz Yaz", bu festivalin büyük ödülü olan Altın Ayı'yı kazanmış. Film, 1964'de Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü (Oscar) adayı olmuş.





KUYU
(1968 - Türkiye) - IMDb: 7,4 (4 ödül)
Yönetmen + Senaryo: Metin Erksan
Oyuncular: Fikret Hakan (Kara Bayram), Nurhan Nur (Hatçe), Aliye Rona (Irazca), Erol Taş (Haceli), Ali Şen (Muhtar), Erol Taş (Ak Ali), ...
Açıklama: Metin Erksan’ın bir gazete haberinden yola çıkarak senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde, Nil Göncü, Hayati Hamzaoglu ve Aliye Rona yer almakta. Osman, aynı köyden deliler gibi sevdiği Fatma’yı dağa kaldırır. Fakat bu sevda tek taraflıdır. Fatma hiçbir şekilde konuşmaz, Osman’ı istemez. Her dağa kaldırma ve jandarmaların ikiliyi bulması ise kısır bir döngüyü başlatır. Osman için Fatma artık bir saplantı haline gelmiştir. Hapisten her çıkışında soluğu O’nun yanında alır hatta tecavüz eder. Film, Erksan’ın sinemasını sürekli meşgul eden “mülkiyet” kavramını kadın-erkek ilişkisi üzerinden irdelerken, Türk sinemasında “kadın” kavramını incelemesi açısından da oldukça önemli bir yapımdır.





Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...