6 Eylül 2015 Pazar

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 37. Amerikalı sinemacı George Andrew Romero'nun zombileri kullanarak alttan alta kapitalizmi ve tüketim toplumunu eleştirdiği "YAŞAYAN ÖLÜLER ÜÇLEMESİ"


YAŞAYAN ÖLÜLERİN GECESİ  -  "Night of Living Dead"
(1968 - ABD)  -  IMDb: 8,0
Yönetmen: George Andrew Romero
Açıklama: Yaşayan Ölülerin Gecesi ABD yapımı bağımsız siyah-beyaz kült korku filmi. Filmde, başkahramanlar Ben (Duane Jones) ve Barbra (Judith O'Dea) ile birlikte yedi kişinin, gizemli bir şekilde hayata dönen zombilerden kurtulmak üzere Pensilvanya'nın kırsal kesimindeki bir çiftlik evine sığınmaları ve burada hayatta kalmaya çalışmaları anlatılır.
Film 1968'de ilk defa gösterime girdiğinde, şiddet sahnelerinin açıklığı sebebiyle eleştirildi. Ancak ABD Kongre Kütüphanesi filmi 1999'da "kültürel, tarihi ya da estetik açıdan önemli" olduğu gerekçesiyle Ulusal Film Arşivi'ne dahil etti. Film, ilk dağıtım şirketinin hatası sonucunda kamu malı statüsü kazandı.
Vietnam Savaşı döneminde gösterime giren Yaşayan Ölülerin Gecesi, 1960'ların sonundaki ABD toplumuna yönelttiği dolaylı eleştiriler sebebiyle, çığır açan bir film olarak değerlendirildi. Bir tarihçiye göre film "pek çok yönden yıkıcıydı." İlk zombi filmi olmasa da, Yaşayan Ölülerin Gecesi zombi felaketi alt türünün ilk örneğiydi ve çağdaş pop kültündeki zombi arketipine şekil verdi. Film, Romero'nun yönettiği altı filmlik Yaşayan Ölüler serisinin ilk filmiydi. Filmin ilk tekrar çekiminini Tom Savini 1990'da aynı isimle gerçekleştirdi. İkinci tekrar çekim ise, 2006'da Night of the Living Dead 3D adı altında yapıldı.



ÖLÜLERİN ŞAFAĞI  -  "Dawn of the Dead"
(1978 - ABD, İtalya)  -  IMDb: 8,0 (2 ödül)
Yönetmen + Senaryo: George Andrew Romero
Romero'nun Yaşayan Ölüler serisindeki ikinci filmidir fakat serinin önceki filminden karakter ya da yer içermemektedir ve toplum üzerinde bir zombi salgınının gelecek etkilerini geniş bir ölçekte göstermektedir. Filmde, insan etiyle beslenen ve daha sonra kitlesel histeriye sebebiyet veren kökeni bilinmeyen bir salgın, reanimasyon ölümlere sebep vermektedir. David EmgeKen ForeeScott H. Reiniger ve Gaylen Ross, bir banliyö alışveriş merkezinin içinde kendilerini barikat kurarak salgından kurtulanları canlandırmaktadırlar.
1978 yılında sinemalarda gösterilmesiyle, ağır gore içeriğine rağmen film hakkında neredeyse oybirliği ile olumlu yorumlar yapıldı. 2008 yılında Dawn of the Dead, Empire dergisi tarafından Tüm Zamanların En Mükemmel 500 Filmi listesinde öncülü Yaşayan Ölülerin Gecesi ile birlikte yer aldı.
Film sinema kalitesi düşük ülkelerde fazla bilinmediğinden fazla önemsenmemiştir. Pek çok film Dawn of the Dead filminden esinlenerek çekilmiştir. Dünyada en çok hasılat yapan of the Dead serisidir.



ÖLÜLERİN GÜNÜ  -  "Day of the Dead"
(1985 - ABD)  -  IMDb: 7,2 (2 ödül)
Yönetmen + Senaryo: George Andrew Romero









Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...