1 Eylül 2015 Salı

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 23. Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda'nın II. Dünya Savaşı ile ilgili "SAVAŞ FİLMLERİ ÜÇLEMESİ"


 BİR KUŞAK  -  "Pokolenie"
(1955 - Polonya) - IMDb: 7,2
Yönetmen: Andrzej Wajda
Polonya sinemasının büyük ustası Andrzej Wajda’nın ilk uzun metrajlı filmi olan Pokoleniegençliklerini işgal altında yaşamak zorunda kalan bireylerin mücadelesi üzerinden ülkenin durumunu betimler. 20’li yaşlarının başındaki Stach’ın merkezinde olan film, genç adamın çalışmaya başladığı bir mobilya fabrikasında kendine has küçük dertleriyle uğraşırken aldığı bir çağrının peşinden gidişi üzerine gelişir. İşgal kuvvetlerine karşı direniş oluşturmaya çalışan gençlik hareketine örgütün liderlerinden Dorota’ya duyduğu ani ilginin vesilesiyle katılır. Bir yandan büyüyen bir aşka tutunurken, çevresindeki yaşıtları ile de acı deneyimler yaşayacakları yeni bir mücadelenin savunucularından olur.
Baskı altındaki bir jenerasyonun hayata tutunuşunu anlatarak kariyerine başlayan Wajda, henüz ilk çalışmasında oldukça etkileyici bir dönem tasviri yapmayı başarmıştır. 


 KANAŁ
(1957 - Polonya)  -  IMDb: 7,8 (1 ödül)
Yönetmen: Andrzej Wajda
Kanał, siyah-beyaz film, Wajda'nın Savaş Üçlemesi'nin ikinci filmidir. Film, 1944 yılında Nazi işgali altındaki Varşova'da geçer. Polonyalı yurtsever askerlerin işgalci Alman ordusuna karşı başlattığı direnişin öyküsüdür. Filmde, şehrin kanalizasyonlarını kullanan Polonyalı askerlerin yaşadıkları büyük sıkıntılara karşın amansız mücadeleleri ve trajik sonları anlatılmaktadır.



 KÜLLER VE ELMASLAR  -  "Popiół i Diament"
(1957 - Polonya)  -  IMDb: 7,9 (1 ödül)
Yönetmen: Andrzej Wajda
Küller ve Elmaslar 1958 Polonya yapımı politik dramatik savaş filmidir. Filmin adı, filmin kahramanının bombardımanda yıkılmış bir kilisenin duvarında gördüğü 19. yy'da yaşamış Polonyalı şair Cyprian Norwid'a ait bir şiirden gelmektedir. Şiirin dizelerinde, kömürün yüksek ısı ve basınç altında elmasa dönüşmesi olgusuna bir gönderme yapılmaktadır.
Filmde, Polonya'da Nazi işgalcilere karşı bir zamanlar zorunlu olarak işbirliği yapmış olan Milliyetçi güçlerin ve Komünistlerin aralarındaki bu ittifakın artık çatırdamaya başladığı 2. Dünya Savaşı'nın son günlerinde, taşralı Milliyetçi bir militan olan Maciek, etkili bir Komünist lideri öldürmekle görevlendirilir. Görevi sırasında kaldığı otelde hayata dair farklı şeyler hissetmeye başlar, bir seçim yapıp sonuçlarına da katlanmak zorunda kalacaktır. 







Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...