10 Temmuz 2015 Cuma

SERİ FİLMLER: 9. Maymunlar Cehennemi "Planet of the Apes"

Maymunlar Cehennemi (özgün adı "Planet of the Apes", Türkçe tam karşılığı "Maymunlar Gezegeni"); Fransız yazar Pierre Boulle'ün 1963'te yayımlanmış özgün adı "La Planète des singes" olan romanından sinemaya uyarlanmış Amerikan yapımı bilimkurgu-gerilim türündeki sinema filmleri sersi. 
Türkiye'de sinemalarda MAYMUNLAR CEHENNEMİ adıyla gösterilmiş

1. SERİ:

1
MAYMUNLAR CEHENNEMİ "Planet of the Apes" (1968 - ABD) - IMDb: 8,0 (5 ödül)
Yönetmen: Franklin J. Schaffner
Oyuncular: Charlton Heston (Taylor), Robert Gunner (Landon), Jeff Burton (Dodge), Dianne Stanley (Stewart), Kim Hunter (Zira)
Maurice Evans (Dr. Zaius), Linda Harrison (Nova), ...
Özet: Taylor, Landon, Dodge ve Stewart adında dört astronot kış uykusundadır. Uzay gemileri kazara bilinmeyen bir gezegendeki bir göle iniş yaptığında, ışık hızına yakın hızda 2006 yıllık bir yolculuk yapmışlardır (bu süre boyunca ekip zaman genişlemesi nedeniyle yalnızca 18 ay yaşlanmıştır). Fakat bir hava sızıntısı yüzünden Stewart'ın geçici ölüm donanımı bozulur. Astonotlar uyandıklarında Stewart'ın vücudunu kurumuş halde bulurlar, gemileri ise batmaktadır. Taylor gemiden ayrılırken şuanki yılın MS 3978 olduğunu farkeder. Kısa sürede Taylor kendisini avlananların arasında, ve hayatınıda yardımsever bilimci bir şempanzenin merhametinde bulur... 
Film, 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli filmler" arasına seçilerek Amerika Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiş.



2
MAYMUNLAR CEHENNEMİNE DÖNÜŞ "Beneath the Planet of the Apes" (1970 - ABD) - IMDb: 6,1
Yönetmen: Ted Post
Oyuncular: James Franciscus (Brent)Kim Hunter (Zira)Linda Harrison (Nova)Charlton Heston (Taylor), Robert Gunner (Landon)
Jeff Burton (Dodge)Maurice Evans (Dr. Zaius),  ...
Özet: İlk filmin sonunda yabancı bir gezegende değil, tarumar olmuş bir dünyanın geleceğinde olduklarını anlayan Taylor ve Nova, Yasak Bölge'deki seyahatlerini sürdürürken Brent adlı bir astronot, Taylor'ı aramaya gelir. At sırtında tek başına dolaşan Nova'ya rastladığında, konuşmayı bilmeyen genç kadından bir şekilde Taylor'ın Yasak Bölge'de kaybolduğunu öğrenmiştir. Aslında Taylor, yeraltındaki tünellerde yaşayan bir grup insan tarafından esir tutulmaktadır. Kendilerince tuhaf bir din geliştirmiş, telepatik güçleri de olan bu insanlar, maymunların Yasak Bölge'yi istila etmek üzere olduğuna inanmaktadırlar. Ellerinde herşeyi bitirecek çok güçlü bir silah vardır ama bütün bunlar gezegenin bu kez tamamen yokolmasına sebep olabilecek gibi durmaktadır...



3
MAYMUNLAR CEHENNEMİNDEN KAÇIŞ "Escape from the Planet of the Apes" (1971 - ABD) - IMDb: 6,3
Yönetmen: Don Taylor
Oyuncular: Roddy McDowall (Cornelius)Kim Hunter (Zira)Bradford Dillman (Dr. Lewis Dixon)Eric Breaden (Dr. Otto Hasslein)...
Özet: Okyanusta yüzerken bulunan bir uzay gemisi herkesi heyecanlandırır. Bu araçtan çıkan üç astronot başlıklarını çıkardıklarında yetkililerin heyecanı daha da artar. Çünkü karşılarında insan gibi davranan üç maymun durmaktadır. İlk filmde Taylor'a yardım eden Cornelius ve Dr. Zira'ya ek olarak bir de Dr. Milo'dan oluşan mürettebat incelenmek üzere Los Angeles Hayvanat Bahçesi'nde gözlem altına alınır. Maymunlar yavaş yavaş tüm yeteneklerini sergilemeye ve yaşadıkları hikâyeyi özetlemeye başlarlar. Gerçekten de gelecekten, 3955'ten 1973'e dönmeyi, yani Taylor ve arkadaşlarının yaptığı yolculuğun tersini gerçekleştirmeyi başarmışlardır. Onlar, yok olan bir dünyadan geriye kalan son canlılardır. Dolayısıyla şimdi gelecekten ve insanoğlunu bekleyen felaketten haberdardırlar. Kediler ve köpeklerin bir salgın hastalık sonucu nasıl yok oldukları; insanların ev hayvanı olarak maymunları beslemeye nasıl başladıkları; maymunların zamanla nasıl zeka kazandığı gibi detaylar, incelemeleri yürüten ekibi dehşete düşürür. Ekibin lideri Dr. Otto Hasslein, her ne pahasına olursa olsun dünyayı bu gelecekten kurtarmak için gerçekleri deşmeye başlar. Bunlar maalesef maymun dostlarımız için çok da rahat bir hayata işaret etmemektedir.



4
MAYMUNLAR CEHENNEMİNDE İSYAN "Conquest of the Planet of the Apes" (1972 - ABD) - IMDb: 6,1
Yönetmen: J. Lee Thompson
Oyuncular: Roddy McDowall (Caesar)Don Murray (Breck), ...
Özet: Bir önceki filmde öldürülen Cornelius ve Dr. Zira'nın oğlu Caesar, 20 yıl Sirk sahibi Armando tarafından saklandıktan sonra ev hayvanı olarak köleleştirilmek istenen maymunları o ve MacDonald'ın yardımlarıyla örgütleyerek gezegendeki totaliter rejime karşı isyan başlatır.



5
MAYMUNLAR CEHENNEMİNDE SAVAŞ "Battle for the Planet of the Apes" (1973 - ABD) - IMDb: 5,5
Yönetmen: J. Lee Thompson
Oyuncular: Roddy McDowall (Caesar)Don Murray (Breck), ...
Özet: Maymunlarla insanlar arasında barışı sağlamaya çalışan Caesar, goril General Aldo'nun bölücülüğüyle karşı karşıya kalır. Bu olay, iki maymun arasında ölümcül bir mücadeleye neden olur.


2. SERİ:

1

MAYMUNLAR CEHENNEMİ "Planet of the Apes" (2001 - ABD) - IMDb: 5,7 (9 ödül)
Yönetmen: Tim Burton
Oyuncular: Mark Wahlberg (Leo), Helena Bonham Carter (Ari), Estella Warren (Daena)...
Özet: 1968 yılı ABD yapımı aynı adlı özgün filmin yeniden çevrimidir. Yıl 2029... Bir uzay seyahatinde kaybolan şempanzesini aramak için yola çıkan ama elektromanyetik bir fırtına içine giren Astronot Leo, ana gemi ile irtibatını kaybeder ve zaman içinde bir atlama yaparak bilmediği bir gezegene iniş yapar. Orada maymunlardan kaçan insanlarla karşılaşır ve maymunlar tarafından yakalanır, köle olarak satılmak üzere tutsak edilir. Senatörün kızı Ari tarafından sarışın ilkel kız Daena ile birlikte satın alınır. İlk günün akşamında yanına Daena ve ailesini de alarak evden kaçar. Ari ve yakın dostu olan eski General Krull da kaçmalarına yardım eder.



2

MAYMUNLAR CEHENNEMİ: BAŞLANGIÇ "Rise of the Planet of the Apes" (2011 - ABD) - IMDb: 7,6 (11 ödül)
Yönetmen: Rupert Wyatt
Oyuncular: James Franco (Will Rodman), Freida Pinto (Caroline), Estella Warren (Daena)...
Özet: 1972 yılı ABD yapımı Maymunlar Cehenneminde İsyan filmin bir benzeridirÜnlü bir firmada genetik mühendisi olarak çalışan Will Rodman babasını Alzheimer hastalığından kurtarmak için bir ilaç üzerinde çalışmaktadır. Bu ilaç teoride beyin aktivitelerini geliştirerek hastaları Alzheimer'dan kurtarmayı amaçlar. İlacı geliştirme aşamalarının birinde Parlak Göz adını verdikleri bir maymunda ilacın inanılmaz etkiler gösterdiğine şahit olurlar, ancak kötü giden bazı olaylar neticesinde bu çalışmaları başarısız olur ve Parlak Göz hayatını kaybeder. Her şeye bitti gözüyle bakılırken Parlak Göz'ün doğan yavrusu Cezar'ın mucizevi gelişimi, Will Rodman'ın önünde yeni bir yol açar. Will Rodman Cezar'ı genetik araştırmaların yapıldığı tesisten kaçırır. Film, bundan sonra başlar. Bir gün, Will'in babası araba kazası yapar. Çarptığı arabanın sahibi Will'in babasının üzerine yürür ve bunu gören Cesar sinirlenip adamı yaralar. Bunun üzerine Cesar maymun hapishanesine atılır. Burada birçok maymunla tanışır ve pek çok işkenceye katlanır. Fakat Will'e de kırgınlığı geçmez, çünkü Will'in onu orada bıraktığını sanır. Cesar bütün bu olanlara rağmen plan kurar ve maymun arkadaşları ile kaçar ve ardından genetik mühendislerinin bulunduğu binayı yağmalarlar. Birçok insanı öldürüp ormana ulaşmaya çalışırlar ve başarırlar. Filmin sonunda Will, Cesar'a yanında kalabileceğini söyler; fakat Cesar, evinin maymunların yanı olduğunu söyler. 



2

MAYMUNLAR CEHENNEMİ: ŞAFAK VAKTİ "Dawn of the Planet of the Apes" (2014 - ABD) - IMDb: 7,7 (2 ödül)
Yönetmen: Matt Reeves
Oyuncular: Jason Clarke (Malcolm), Gary Oldman (Dreyfus), Keri Russell (Ellie)...
Özet: Genleri değiştirilmiş, isyancı maymun Cesar'ın kaçışının üzerinden on beş sene geçmiştir. Cesar diğer maymunlarla birlikte büyük bir maymunlar ordusu kurmayı başarmıştır. Kıyamet sonrası San Francisco'sunda artık bilim insanlarının tek derdi, patlak veren bu büyük sorunu kontrol altına almak olacaktır.