20 Temmuz 2015 Pazartesi

SERİ FİLMLER: 22. Elm Sokağı'nda Kâbus "A Nightmare on Elm Street"

Freddy Charles KruegerWes Craven tarafından yaratılmış kurgusal çizgi roman karakteri. Rüyalar aleminde var olan Freddy Krueger gerçek dünyadaki insanları öldürebilmektedir. Yıllar önce 20’den fazla çocuğu öldürmüş, delil yetersizliğinden mahkemece serbest bırakılmıştır. Öfkeli ebeveynler, Freddy Krueger’ı kendi kazan dairesinde diri diri yakarlar. Şimdi ise Freddy intikam almak için geri gelmiştir. 
Elm Sokağı'nda Kâbus (A Nightmare on Elm Street), Amerikalı sinemacı Wes Craven'in yazıp yönettiği korku film serilerinden biridir. Film, Ohio’da Springwood isimli kurgusal bir kasabada birkaç gencin rüyalarında seri çocuk katili Freddy Krueger’ın hayaleti tarafından katledilmelerini konu alır. Korku türünde çok önemli bir yere ulaşmış olan filmin kötü adamı Freddy, sinema tarihinin en çok bilinen kötü karakteri olmuş. Gerçeklik ve rüya alemi arasında gidip gelen bir öyküsü vardır. Rüyalar aleminde var olan Freddy Krueger gerçek dünyadaki insanları öldürebilir. Devam filmleri de gerçeklik ve rüya arasındaki farkları bulanıklaştırmaya devam etmiştir.





ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS  "A Nightmare on Elm Street" (1984 - ABD) - IMDb: 7,5 (2 ödül)
Yönetmen + Senaryo: Wes Craven
Oyuncular: Heather Langenkamp (Nancy Thompson)Robert Englund (Freddy Krueger)Johnny Depp (Glen Lantz)Amanda Wyss (Tina Grey)Nick Corri (Rod Lane)
John Saxon (Teğmen Thompson)Ronee Blakley (Marge Thompson), ...
Açıklama: Johny Depp, oyunculuğa ilk bu filmle başlamıştır.






ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS 2: FREDDY'NİN İNTİKAMI  "A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge" (1985 - ABD) - IMDb: 5,3
Yönetmen: Jack Scholder
Oyuncular: Robert Englund, Mark Palton, Kim Myers, Robert Russler, Clu Gulager, Hope Lange, Marshall Bell, ...
Açıklama: Elm Sokağı sakinleri, kabuslarına girdiği gençleri uykuda öldüren Freddy'den kurtulalı beş yıl olmuştur. Ancak sokağa taşınan Jesse ile birlikte Freddy de tekrar ortaya çıkar. Eğer Jesse'nin bedenini ele geçirebilirse Freddy canice katliamlarına devam edebilecektir. Elm Sokağı'nı uykusuz geceler beklemektedir...





ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS 3: RÜYA SAVAŞÇILARI  "A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors" (1987 - ABD) - IMDb: 6,5 (1 ödül)
Yönetmen: Chuck Russell
Oyuncular: Heather LangenkampRobert Englund (Freddy), Craig Wasson, Patricia Arquette, Ken Sagoes, Robert Eastman, Jennifer Rubin, Bradley Gregg, Laurence Fishburne, John Saxton, Zsa Zsa Gabor, ...
Açıklama: Elm Sokağı sakinlerinin umutları, rüya tarayıcısı ve Freddy'den sağ kalarak kurtulmayı başarmış Nancy Thompson'dır. O, bu savaşta Freddy'e kendi yöntemleriyle karşılık verebilecek tek kişidir.





ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS 4: RÜYA USTASI  "A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master" (1988 - ABD) - IMDb: 5,6 (2 ödül)
Yönetmen: Renny Harlin
Oyuncular: Lisa Wilcox, Andras Jones, Danny Hassel, Rodney Eastman,  Robert Englund (Freddy), ...
Açıklama: Freddy düş görmeye cesaret edenlerin icabına bakmak için mezarından tekrar ayrılır. Ancak bu sefer çok güçlü bir düşmanı vardır, Kristen. Şimdi, Kristen'in bu şeytani rüya tacizcisini yok etmek ve kurbanlarının sürekli işkence gören ruhlarını kurtarmak gibi zorlu bir görevi vardır.





ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS 5: HAYAL ÇOCUK  "A Nightmare on Elm Street: The Dream Child" (1989 - ABD) - IMDb: 5,0 (3 ödül)
Yönetmen: Stephen Hopkins
Oyuncular: Robert Englund (Freddy)Lisa Wilcox, Kelly Jo Minter, Danny Hassel, Erika Anderson, ...
Açıklama: Elm Sokağı 4'te kendisini yenmeyi başaran Rüya Ustası'nın güçlerini aşamayan Freddy, onun doğmamış çocuğunun rüyalarına girmeye ve en yakın arkadaşlarını avlamaya başlar. Çocuk, Freddy'nin yeni silahı olmaktan kurtarılabilecek midir yoksa psikopat Freddy efsanevi kötülüklerine geri mi dönecektir?





ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS 6: SON KABUS  "Freddy's Dead: The Final Nightmare" (1991 - ABD) - IMDb: 4,9
Yönetmen: Rachel Talalay
Oyuncular: Robert Englund (Freddy)Tobe Sexton (küçük Freddy),  Chason Schirmer (genç Freddy), Lisa Zane, Shon Greenblatt, ...
Açıklama: Kabusların üzerine yoğunlaşan bir çocuk terapistinin yöntemleri, yeni hastasında işe yaramayacaktır. Çocuğun sürekli gördüğü korkunç rüyalarda, tüm ipuçları Elm Sokağı'nı "şeytani bir ruhun mezarını açmak üzere olduğu korkunç yeri" işaret etmektedir.





ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS 7: YENİ KABUS  "New Nightmare" (1994 - ABD) - IMDb: 6,4 (1 ödül)
Yönetmen + Senaryo: Wes Craven
Oyuncular: Robert Englund, Wes Craven, Heather Langenkamp, Miko Hughes, John SaxonMarianne Maddalena, ...
Açıklama: Freddy’nin yeni hikayesi ile devam ediyor! Fakat Freddy’nin hayranlarının endişelenmesine gerek yok, bu ne de olsa sadece bir film... yoksa öyle değil mi?






FREDDY JASON'A KARŞI  "Freddy vs. Jason" (2003 - Kanada, ABD, İtalya) - IMDb: 5,8 (3 ödül)
Yönetmen: Ronny Yu
Oyuncular: Ken Kirzinger (Jason Voorhees)Robert Englund (Freddy Krueger)Monica KeenaJason Ritter, Kelly RowlandChris Marquette
Brendan FletcherKatharine Isabelle, ...
Açıklama: ABD korku/gerilim film tarihinin en önemli iki baş karakteri Freddy Krueger ve Jason Voorhees bu filmde kozlarını paylaşıyor. Polisin ve medyanın çabaları ile Elm Sokağı'nda yaşayan gençler arasında Freddy korkusu unutulmaya başlamıştır. Freddy'nin eski gücüne kavuşabilmesi için ise tek şansı tekrar etrafa korku salacak şekilde gündeme gelmesidir. Freddy bunu başarmak için, Elm Sokağında küçük çapta bir katliam yapması için 13. Cuma serisinin katili Jason'ı gönderir. Böylece cinayetleri duyan herkes Freddy'nin geri döndüğünü zannetmeye, dolayısı ile büyük bir korku yaşamaya başlar. Bu korku sayesinde Freddy eski gücünü kazanır. Ancak kontrolden çıkan Jason, Freddy'nin kurbanlarını da öldürmeye başlamıştır. Artık birbirileri için tehlike unsuru olan iki cani, göl kıyısında yaşanacak büyük düelloda kozlarını paylaşacaklardır.







ELM SOKAĞI'NDA KÂBUS  "A Nightmare on Elm Street" (2010 - ABD) - IMDb: 5,2 (2 ödül)
Yönetmen: Samuel Bayer
Oyuncular: Jackie Earle Haley (Freddy), Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy, Thomas Dekker,  Kellan Lutz, Clancy Brown, Connie Britton ...