24 Temmuz 2015 Cuma

SERİ FİLMLER: 38. Karga "The Crow" (çizgi romandan sinemaya)

The Crow, Amerikalı sanatçı James O'Barr'ın 1990'ların başında epey popüler olan gotik çizgi romanıdır. The Crow'u beyazperdeye taşıma şansı, ileride haklı bir isim yapacak olan Alex Proyas'a da ilk uzun metrajını gerçekleştirme vesilesi olarak geri dönüyor. Filmin başrolündeki (Bruce Lee'nin oğlu) Brandon Lee'nin çekimlerin bitmesine günler kala, yanlışlıkla gerçek mermi doldurulmuş bir silah yüzünden sette ölmesi de, unutulmayacak trajik anlardandır.

"The Crow"un 1989'da yayımlanmış
ilk kitabının kapağı
James O’Barr, trajik bir trafik kazasında nişanlısı Bethany’nin sarhoş bir sürücünün kullandığı araba tarafından öldürülmesi sonrasında sıkıntılı günler yaşar. Bu sıkıntılı dönemden kurtulmak için kendisini çizime verir, daha sonraları ise gazetede okuduğu bir haberden (Detroit’te bir çiftin 20$'lık nişan yüzükleri için öldürülmesi olayı) oldukça etkilenir ve bunun bir hikâyenin başlangıcı için güzel bir çıkış noktası olduğuna karar verir. 1981 yıllarında Berlin’de ilk The Crow çalışmalarına başlar. Yaşadığı sıkıntılar yüzünden eserini tamamlaması uzun bir süre alır. James O’Barr hikâyesinde kullandığı karakterleri kendi hayatından seçmiş, gerçek kişileri karakterleri ile özdeşleştirmiştir. Hatta filmde yer alan çete üyelerinin isimleri de Detroit deki duvar yazılarından alınmış gerçek çete üyelerinin isimleridir (T-Bird, Tin-Tin, Top Dollar, Skank, Funboy)Bunun üzerine olayları hikâye üzerine oturtarak hikâyeyi tamamlamıştır.
Çizgi romanın başarısından sonra 80'li yılların sonunda film yapımcısı Jeff Most, film için 1500$ gibi komik ücret önermiş. Filmin kült ve efsanevi olmasının ise iki ana nedeni var. Bunlardan birincisi filmin yönetmenliğini Alex Proyas’ın üstlenmesi ve ikincisi ise başrollerinde efsane Kung Fu ve Jeet Kune Do ustası Bruce Lee’nin oğlu Brandon Lee’nin yer almasıydı. İlk başlarda birbirlerini tanımayan James O’Barr ve Brandon Lee film çekimlerinde çok iyi anlaşmaya başlamış ve çeşitli röportajlarda James O’Barr, Brandon Lee için küçük kardeşim diye bahsetmeye başlamış. Filmin çekimlerinin bitmesine 8 gün kala Brandon Lee’nin yanlış doldurulmuş bir silah tarafından çekim sırasına vurularak öldürülmesi, bu yüzden James O’Barr’ı hayatı boyunca sarsan ikinci büyük olay olur.
Romanın ve filmin üzerinden yıllar geçmesine rağmen The Crow, çizgi roman severler için hala bir kült olmaya devam etmektedir.

The Crow Hakkında Bazı Önemli Bilgiler:
  • The Crow, tüm zamanların en çok satan bağımsız siyah-beyaz çizgi romanıdır.
  • The Crow, birçok dile çevrilmiş ve dünya üzerinde çeyrek milyondan fazla kopya satmıştır.
  • James O’Barr, Fransa’da düzenlenen Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nde ödül alan ikinci ABD'li olarak tarihe geçmiştir.
  • The Crow filmi, çoğu listede gelmiş geçmiş en iyi çizgi romandan filme uyarlaması olarak gösterilmektedir.



ÖLÜMSÜZ AŞK   "The Crow" (1994 - ABD)   -   IMDb: 7,6 (2 ödül)
Yönetmen: Alex Proyas
Oyuncular: Brandon Lee (Eric Draven)Rochelle Davis (Sarah)Ernie Hudson (Çavuş Albrecht)Michael Wincott (Top Dollar)Bai Ling (Myca)
Sofia Shinas (Shelly Webster)Anna Thomson (Darla)David Patrick Kelly (T-Bird)Angel David (Skank)Laurence Mason (Tin Tin)Michael Massee (Funboy), ...
Açıklama: Bir zamanlar insanlar biri öldüğünde ruhunu bir karganın ölümün ülkesine taşıdığına inanırlardı. Ama bazen çok kötü birşey olduğunda büyük bir keder de taşınırdı ve ruh rahat edemezdi. O zaman bazen karga yanlış şeyleri düzeltmek için ruhu geri getirebilirdi... Eric Draven ve nişanlısı Shelly Webster düğünlerine 1 gün kala Top Dollar'ın başını çektiği çetenin saldırısına uğrayarak vahşice katledilirler. Bir yıl sonra Eric Draven'ın mezarını ziyaret edecek olan karga genç adamın intikamcı bir ruh olarak geri dönüşünün de simgesi olacaktır. Alınacak intikamlar verilecek dersler vardır... Eric Draven ile beyazperdenin en etkileyici karakterlerinden birine efsanevi bir yorum.



KARGA: ŞEHİR MELEKLERİ   "The Crow: City of Angels"
(1996 - ABD)   -   IMDb: 4,5

Yönetmen: Tim Pope
Oyuncular: Vincent Pérez (Eric Draven)Mia Kirshner (Sarah), Iggy Pop (Curve), ...
Açıklama: Danny karakteri geçmiş dünyasında kendisine ve ailesine yapılanlar konusunda kafası karışmış ve birilerinin bunu ona hatırlatması gerekmektedir. Bu kişi de serinin ilk filminde küçük bir kız karakterinde oynayan, Sarah karakteri olacaktır. Danny kendisine yapılan acımasızlıkların hesabını sormak için karga sayesinde olağanüstü güçlere sahip olacak ve bu sayede karganın aracılığı ile ruhu yeniden beden bulup Sarah'nın yardımı ile kendisine acı çektiren karanlık güçler ile girdiği amansız, heyecan verici bir mücadeleye girecektir.



KARGA: 3  "The Crow: Salvation" (2000 - Alm., ABD) - IMDb: 5,0
Yönetmen: Bharat Nalluri
Oyuncular: Eric Mabius (Alex Corvis - The Crow)Kirsten Dunst (Erin Randall), ...
Açıklama: Alex Corvis, kız arkadaşını öldürdüğü gerekçesiyle haksız yere hüküm giymiş ve öldürülmüştür. Bir karganın yardımıyla hayaletler dünyasından geri gelerek, sevgilisini ve kendisini yaşayanların arasından çekip alan komployu ortaya çıkarmak niyetindedir. İpuçları onu kirli işler çeviren bir grup polise yönlendirir. Gerçekten de karganın söylediği gibi aşk ölümden daha güçlü ise, adalet de yerini bulacaktır...



KARGA 4   "The Crow: Wicked Prayer"  (2005 - ABD)   -   IMDb: 3,0
Yönetmen: Lance Mungia
Oyuncular: Edward Furlong, Tara ReidDavid BoreanazYuji Okumoto, ...
Açıklama: Eski bir suçlu olan Jimmy Cuervo hayatını bir düzene sokmaya çalışırken, kız arkadaşı ile beraber, motorlu dinsizlerden oluşan bir çete tarafından Satanist bir ayinde vahşice öldürülür. Ancak Cuervo, Lily'nin antikamını almak ve öteki dünyada onunla yeniden birleşebilmek için, Crow'un gücü ile ölümden geri döner.