14 Temmuz 2015 Salı

SERİ FİLMLER: 13. Uzay Yolu "STAR TREK"

Uzay Yolu, Amerikalı yazar Gene Roddenberry (1921 - 1991; uzaya gömülen ilk insan) tarafından 1964 yılında oluşturulan bilim kurgu televizyon dizisi, film ve roman serisidir. 

UZAY YOLU ORİJİNAL SERİ "Star Trek: The Original Series" (1966 - 1969 - ABD) - IMDb: 8,4 (7 ödül)
Yönetmen: Marc DanielsJoseph PevneyVincent McEveety
Oyuncular: William Shatner (Kaptan Kirk), Leonard Nimoy (Mr. Spock)DeForest Kelley  (Dr. McCoy), George Takei (Sulu)James Doohan (Scotty)
Nichelle Nichols (Uhura)Walter Koenig (Chekov), ...
İnsanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek Birleşik Gezegenler Federasyonu'nu kurdukları, kurgusal bir 3. Dünya Savaşı sonrası bir geleceği tasvir eder. Kahramanlar genelde fedakardır ama zaman zaman sonuç almak için başka yollara baş vurabilirler. 1960'larda Orijinal Seri'de ve diğer seriler de olduğu gibi hikâyelerdeki çatışmalar ve politik boyutlar günümüz olaylarını yansıtırlar. Dizilerdeki emperyalizm, sınıf kavgası, ırkçılık, insan hakları ve teknolojinin etkileri gibi konular ilk yayınladıkları zaman olduğu gibi bugünde yankılanmaktadırlar. Dizi 8 Eylül 1966'dan 3 Haziran 1969'a kadar yayınlanmış. 80 bölüm hazırlanmış, 79'u gösterilmiş. Üç sezon kadar süren bir yayın hayatından sonra sendikasyon'a geçmiş ve orada kendine geniş bir hayran kitlesi edinmiş. Programın başarısı kendisinden sonra beş seriye ve on televizyon filmine olanak vermiş. Guinness Rekorlar Kitabı tarafından en çok yan ürünü olan program olarak listeleniyor. 
23. yüzyılda geçen Uzay Yolu, Kaptan James T. Kirk ve 2. kaptan Mr. Spock tarafından kumanda edilen yıldız gemisi Atılgan ve mürettebatının maceralarını anlatır. Roddenberry, Amerika'da birçok yerde ırkçılığın köklü olduğu bir zamanda ırk ayrımcılığının ve seksizm'in olmadığı bir 23. yüzyıl hayal ederek çok-ırklı ve farklı cinsiyetlerden oluşan bir mürettebat yarattı. Bunun yanında yarı-insan yarı-volkan Spock gibi uzaylı ırklardan karakterler de ekledi ve bunların hepsini Birleşmiş Gezegenler Federasyonu altında topladı. Diğer yenilikçi Uzay Yolu buluşları ise yapım sorunlarını karşılamak içindi. Işıktan hızlı warp sürücüsü bilim kurgu için yeni değildi ama anlatımda Atılgan'ın uzayda çabucak seyahat etmesini sağladı. Mürettebatın bir yerden bir yere ışınlanmasını sağlayan madde taşıyıcı, karakterleri gemiden gezegene, gezegende gemiye çabuçak taşımak içindi. Dizi televizyon izleyicilerini daha sonra alışılmış hale gelen bilim kurgu terimleri ile tanıştırdı; Warp sürücüsü, ışınlanmakablosuz el aletleri ve tarayıcılarenerji silahlarımasaüstü bilgisayar terminallerilazer ameliyatuzay gemisi görünmezlik aletleri ve bilgisayar ses sentezi. Bu terimlerin bazılarının bazı örnekleri vardıysa da daha önce hiçbir zaman tek bir sunumda bir araya gelmediler ve televizyon için kesinlikle yeniydiler. Geminin otomatik kapıları bile 1966 için bir yenilikti.


UZAY YOLU "Star Trek: The Motion Picture" (1979 - ABD) - IMDb: 6,4 (3 ödül)
Yönetmen: Robert Wise
Oyuncular: William Shatner (Kaptan Kirk), Leonard Nimoy (Mr. Spock)DeForest Kelley  (Dr. McCoy), George Takei (Sulu)James Doohan (Scotty)
Nichelle Nichols (Uhura)Walter Koenig (Chekov), ...
Özet: Amiral olan James Kirk, eski gemisi Atılgan'la yeni bir göreve çağrılır. Uzayda işgal için hazırlanan ve kötülük planları yapan bir istila gemisini etkisiz hale getireceklerdir. Karşılarındaki inanılmaz güçlere sahip yaşam formları Mr. Spock'ın dahi zekasına durgunluk verecek güçtedir. Gerilim sadece uzayda değil, aynı zamanda geminin yeni komutaki Kirk'ü kabullenmekte güçlük çeken eski kaptan Williard Decker'ın Atılgan'da bulunmasında da kendini belli eder. Sonunda gemi yenilmez düşman tarafından ele geçirilir ve dümenci Ilia rehin düşer. Geri döndüğünde Kaptan Kirk'e mesajı ulaştırır: Devasa gemi, yaratıcısıyla buluşmak istemektedir yoksa Dünya gezegeni yok edilecektir





UZAY YOLU II: HAN'IN GAZABI "Star Trek: The Wrath of Khan" (1982 - ABD) - IMDb: 7,7 (2 ödül)
Yönetmen: Nicholas Meyer
Oyuncular: William Shatner (Kaptan Kirk)Ricardo Montalbán (Khan Noonien Singh)Leonard Nimoy (Mr. Spock)DeForest Kelley  (Dr. McCoy), George Takei (Sulu)
James Doohan (Scotty)Nichelle Nichols (Uhura)Walter Koenig (Pavel Chekov), ...
Özet: Genetik olarak bir superman gibi geliştirilmiş olan Khan megalomanyak ve tehlikeli bir suçlu olduğundan yıllar önce ıssız Ceti Alpha 5 gezegenine sürülmüştür. Oğlunun ölümü ve kendi bahtsız kaderinden ötürü Kaptan Kirk'ü suçlamakta ve intikam hisleriyle yanıp tutuşmaktadır.  Komutan Chekov yanlışlıkla Khan'ın olduğu yere ışınlanınca, bu tehlikeli düşman sonunda aradığı fırsatı bulur. Kurbanlarının beynini kontrol etmeye yarayan bir yaratık kullanan Khan Yıldızgemisi Reliant'ı ele geçirmeyi başarır. Gemiyi ve bir araştırma projesinden yağmaladığı ekipmanı kullanarak Kirk'ü yoketmeyi planlamaktadır. 'Genesis Effect' isimli projenin asıl amacı sıfırdan bir gezegende canlı yaşamını başlatmaktır. Ancak ekipmanın yeni dünyalar yaratmaya vakıf olan kudreti, aynı zamanda varolanları yoketmeye de imkan tanımaktadır. Kirk ve ekibi bir kez daha tüm güçleri ve cesaretleriyle arkadaşlarını kurtarmak ve Khan'ı sonsuza dek susturmak zorundadırlar.





UZAY YOLU III: SPOCK'I ARARKEN "Star Trek III: The Search for Spock" (1984 - ABD) - IMDb: 6,6 
Yönetmen: Leonard Nimoy
Oyuncular: William Shatner (Kaptan Kirk), Leonard Nimoy (Mr. Spock)DeForest Kelley  (Dr. McCoy), George Takei (Sulu)James Doohan (Scotty)
Nichelle Nichols (Uhura)Walter Koenig (Pavel Chekov), ...
Özet: Amiral Kirk ve ekibi amansız düşman Khan'ı sonunda yoketmeyi başarmıştır ama bu uğurda Mr. Spock hayatını feda etmiş ve Doktor McCoy çaresiz bir hastalığa yakalanmıştır. Yıldızgemisi Atılgan, Spock'ın cesedini almak üzere son bir kez Genesis gezegenine doğru yola çıkar. Ancak gözüpek mürettebatı bu kez hiç ummadıkları bir mücadele beklemektedir.




UZAY YOLU IV: EVE YOLCULUK "Star Trek IV: The Voyage Home" (1986 - ABD) - IMDb: 7,3 (3 ödül) 
Yönetmen: Leonard Nimoy
Oyuncular: William Shatner (Kaptan Kirk), Leonard Nimoy (Mr. Spock)DeForest Kelley  (Dr. McCoy), George Takei (Sulu)James Doohan (Scotty)
Nichelle Nichols (Uhura)Walter Koenig (Pavel Chekov), ...
Özet: Sürgünde olan Kirk ve tayfası, Genesis gezegeninde yaşananlarla ilgili olarak yargılanmak için dünyaya dönmeye karar verirler. Ele geçirdikleri Klingon uzay gemisi ile güneş sistemine girdiklerinde dünyaya yaklaşmamalarını söyleyen bir uyarıyla karşılaşırlar. Dünyaya yönelmiş olan silindirik bir cisim küresel enerji sistemini bozan ve okyanusların buharlaşmasına neden olan hava olaylarını tetikleyen bir sinyal yollamaktadır. Yolladığı mesaja cevap alamadığı her an sinyalini güçlendirmekte ve dünyayı felaketin eşiğine sürüklemektedir. Spock, sinyalin çok önceleri türleri tükenen kambur balinaların şarkıları gibi olduğunu farkeder. Bunun üzerine, dünyayı yıkımdan kurtarmak için 1986 yılının San Fransisco'suna gelerek geleceğe götürmek için bir balina bulmaya karar verirler. 




UZAY YOLU V: SON SINIR "Star Trek V: The Final Frontier" (1989 - ABD) - IMDb: 5,8 (3 ödül) 
Yönetmen: William Shatner
Oyuncular: William Shatner (Kaptan Kirk), Leonard Nimoy (Mr. Spock)DeForest Kelley  (Dr. McCoy), George Takei (Sulu)James Doohan (Scotty)
Nichelle Nichols (Uhura)Walter Koenig (Pavel Chekov), ...
Özet: Amiral Kirk ve Kaptan Spock acil bir görev için Atılgan'a çağrılırlar. Sybok isimli bir Vulkanlı isyan başlatmış, elçilerden bazılarını rehin almıştır. Onu etkisiz hale getirmek isteyen Kirk ve Spock, Sybok'un esirleri olurlar. Atılgan Sybok'un elindedir. İsyancının asıl amacı yaşamın sırrına sahip olmaktır. Bunun için yaşamın kaynağının olduğu söylenen Shaka-Ri gezegenine ulaşmaya çalışmaktadır.




UZAY YOLU VI: KEŞFEDİLMEMİŞ ÜLKE "Star Trek VI: The Undiscovered Country" (1991 - ABD) - IMDb: 7,2 (1 ödül) 
Yönetmen: Nicholas Meyer
Oyuncular: William Shatner (Kaptan Kirk), Leonard Nimoy (Mr. Spock)DeForest Kelley  (Dr. McCoy), George Takei (Sulu)James Doohan (Scotty)
Nichelle Nichols (Uhura)Walter Koenig (Pavel Chekov), ...
Özet: Federasyon ile Klingonlu'lar arasındaki "Soğuk Savaş", dağılmakta olan imparatorluğun liderinin barış çağrısı ile son bulmaya başlar. Amiral Kirk ve ekibi, Klingon hükümdarına barış görüşmeleri sırasında eşlik etmek üzere acil olarak göreve çağrılır. Kahramanlarımız kendilerini siyasi bir suikastin içine çekilmiş bulurlar ve Kirk ile McCoy cinayeti işlemiş görünmektedirler. Klingonlular tarafından yargılanıp buzlarla kaplı bir sürgün gezegenine gönderilen ikili hemen kaçış planlarına başlar. Bütün bunlar olurken, Spock ve ekibin geri kalanı da gerçek suçluyu aramaktadırlar. Ve hiç kuşkusuz, galaksiler arası barışın geleceği bu çabalara bağlıdır.




UZAY YOLU VII: YENİ NESİL "Star Trek: Generations" (1994 - ABD) - IMDb: 6,6 (2 ödül) 
Yönetmen: David Carson
Oyuncular: Patrick Stewart (Kaptan Jean-Luc Picard), Malcolm McDowell (Tolian Soran)Jonathan Frakes (William T. Riker)Brent Spiner (Data), 
LeVar Burton (Geordi La Forge)Michael Dorn (Worf)Gates McFadden (Beverly Crusher)Marina Sirtis (Deanna Troi)Alan Ruck (John Harriman)
Jacqueline Kim (Demora Sulu)William Shatner (Kaptan Kirk), DeForest Kelley  (Dr. McCoy), James Doohan (Scotty)Walter Koenig (Pavel Chekov)
Whoopi Goldberg (Guinan)...
Özet: Uzay Yolu serisinin yedinci filmi olmakla beraber ikinci TV dizisi olan Uzay Yolu: Yeni Nesil'in (Star Trek: Next Generation) ilk sinema filmidir. 23. yüzyılın sonlarında Yıldız Gemisi Atılgan'ın yeni nesil bir versiyonu üretilir. Bu yolculuğa Kaptan Kirk başta olmak üzere Scotty ve Pavel Chekov onur konuğu olarak katılır. Ancak seyahat bir felakete dönüşür; kaynağı bilinmeyen gizemli bir enerji, iki ulaşım gemisini kendine doğru çekmektedir ve Atılgan bu gemileri kurtarmak zorundadır. Kaptan Kirk bunlardan bir tanesini kurtarmayı başarır, ama bu onun hayatına mal olur. Olayın üzerinden yetmiş sekiz sene geçmiştir. Artık Atılgan'ın başında Kaptan Jean-Luc Picard vardır. Picard komutaya geçtiğinde onu zorlu bir görev beklemektedir. Soren adındaki çılgın bir bilim adamı yıldız sistemini ele geçirme planları yapmaktadır. Picard'a bu zorlu düşmanı alt etmede yalnızca bir kişi yardım edebilir; ama o da yetmiş sekiz sene önce ölen Kaptan Kirk'ten başkası değildir.





UZAY YOLU VIII: İLK TEMAS "Star Trek: First Contact" (1996 - ABD) - IMDb: 7,6 (8 ödül) 
Yönetmen: Jonathan Frakes
Oyuncular: Patrick Stewart (Kaptan Jean-Luc Picard), Malcolm McDowell (Tolian Soran)Jonathan Frakes (William T. Riker)Brent Spiner (Data), 
LeVar Burton (Geordi La Forge)Michael Dorn (Worf)Gates McFadden (Beverly Crusher)Marina Sirtis (Deanna Troi), ...
Özet: Bilim kurgu tarzının klasiklerinden sayılan serinin bu yeni sinema uyarlamasında, Kaptan Jean-Luc Picard komutasındaki yeni nesil Atılgan, yarı insan yarı robot bir ırk olan Borglarla savaşmaktadır. Borg gemilerinin br çoğunu alt etmeyi başaran Atılgan zafere ulaşmak üzeredir. Tam bu sırada bazı Borg mensupları Picard'ın elinden kaçmayı başarır ve dünyanın uzaylı Vulkanlılarla ilk bağlantıya geçtiği tarih olan 2063'e geri dönerler.

Borg'luların 21. yüzyıla dönmesinin amacı barış sürecini bozmak ve Üçüncü Dünya Savaşı'nı çıkarmaktır. Picard geçmişe dönerek dünyanın geleceğini kurtarmak zorundadır.




UZAY YOLU IX: İSYAN "Star Trek: Insurrection" (1998 - ABD) - IMDb: 6,4 (2 ödül) 
Yönetmen: Jonathan Frakes
Oyuncular: Patrick Stewart (Kaptan Jean-Luc Picard), Malcolm McDowell (Tolian Soran)Jonathan Frakes (William T. Riker)Brent Spiner (Data), 
LeVar Burton (Geordi La Forge)Michael Dorn (Worf)Gates McFadden (Beverly Crusher)Marina Sirtis (Deanna Troi), ...
Özet: Uzay gemisi Atılgan'da görevli personelden Ön Yüzbaşı Data, barışçıl Ba'ku halkını gözlemlemek üzere gittiği bir gezegende ansızın kontrol edilemeyen davranışlar sergilemeye başlar. Bunun üzerine gezegene çağırılan USS Enterprise ekibi, Data'yı normal haline geri döndürdükten sonra, yıldız filosu amirali Matthew Dougherty'nin gezegenden ayrılmalarını istemeleriyle şüpheye düşer. Gezegenden ayrılmayan USS Enterprise ekibi, LaForge' un gözlerinin yeniden görmesi gibi bazı tuhaf gelişmelere şahit olunca bu gezegendeki özel doğaüstü durumu ve Son'a adındaki, kendi gezegenleri yokolmuş bir halkın bu gezegen üzerindeki gizli planlarını ortaya çıkarmaya başlarlar. 




UZAY YOLU X: NEMESIS "Star Trek: Nemesis" (2002 - ABD) - IMDb: 6,4 (1 ödül) 
Yönetmen: Stuart Baird
Oyuncular: Patrick Stewart (Kaptan Jean-Luc Picard), Malcolm McDowell (Tolian Soran)Jonathan Frakes (William T. Riker)Brent Spiner (Data), 
LeVar Burton (Geordi La Forge)Michael Dorn (Worf)Gates McFadden (Beverly Crusher)Marina Sirtis (Deanna Troi)Tom Hardy (Shinzon)Whoopi Goldberg (Guinan)...
Özet: Kumandan Riker ve Danışman Troi'nin düğününe katılmak üzere yola çıkan Kaptan Picard yönetimindeki Atılgan ekibi, aniden kendilerine verilen bir diplomatik görev yüzünden rotalarını Romulus gezegenine çevirirler. Romulus, Federasyon'un en eski ve zorlu düşmanı olan Romulan'ların gezegenidir. Atılgan'ın görevi, ilk kez anlaşmaya yeşil ışık yakmış Romulan'larla Federasyon adına görüşmektir. Fakat gezegene geldiklerinde, onları bir çok tehlikenin beklediğini ve dünyanın yokolmak üzere olduğunu görürler.



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 


Bugüne kadar yapılmış en gelişmiş uzay gemisi Atılgan’ın mürettebatının gençlik yıllarındaki ilk tanışma günlerinin inanılmaz öyküsünü anlatan “Star Trek” ile tüm zamanların en büyük macerası... Henüz çaylaklık günlerini yaşayan mürettebatımız, aksiyon, komedi ve kozmik tehlikelerle dolu bir yolculukta; insanoğlundan intikam alma misyonunu yüklenmiş şeytani güçleri durdurmanın çaresini bulmaya çalışacaklar.


UZAY YOLU "Star Trek" (2009 - ABD) - IMDb: 8,0 (1 Oscar + 23 ödül) 
Yönetmen: J.J. Abrams
Oyuncular: Chris Pine (James Tiberius Kirk), Zachary Quinto (Spock), Bruce Greenwood (Pike)
Leonard Nimoy (Başkan Spock)Eric Bana (Nero)Karl Urban (Bones), Simon Pegg (Scotty), Zoe Saldana (Uhura), John Cho (Sulu)
Anton Yelchin (Chekov)Ben Cross (Sarek)Winona Ryder (Amanda Grayson)Chris Hemsworth (George Kirk), ...
Özet: Galaksinin kaderi birbirinden çok uzaklarda doğmuş iki sıkı rakibin elindedir. Bir tarafta Lowa’daki çiftlikte doğup büyümüş, serseri ruhlu, heyecan ve macera arayan genç James Tiberius Kirk vardır. Diğer tarafta ise Vulcan gezegeninde büyümüş olan ve yarı-insan özgeçmişi nedeniyle kendi toplumunca dışlandığını hisseden, Starfleet Akademi’ye Vulcan ırkından kabul edilen ilk öğrenci olan Spock... Kirk ile Spock’un kişilikleri çok farklıdır. Kim olduklarını, bu dünyaya ne verebileceklerini bulmaya çalışırken Starfleet Akademi’deki eğitimlerde birbiriyle rekabet halinde iki öğrenci olup çıkarlar. İkisinin de tarzı çok farklıdır. Birisi tutkularıyla hareket ederken diğeri mantığın sesini dinler. Sürekli muhalefet halinde meydan okurcasına davranırken birbirlerinden hoşlanmazlar. Gelmiş geçmiş en gelişmiş uzay gemisi Atılgan için seçilen çok özel mürettebat arasında ikisi de yer alacaktır. Mürettebatın başında deneyimli Kaptan Christopher Pike vardır. Diğerleri ise, uzay gemisinin tıp subayı Leonard “Bones” McCoy; ileride geminin başmühendisi olacak Montgomery “Scotty” Scott; iletişim subayı Uhura; deneyimli dümenci Sulu ve 17 yaşındaki dahi çocuk Chekov’dur. Atılgan’daki ilk yolculuğa çıkarken onları sonsuza kadar bağlayacak sadakat, dostluk ve cesaret gibi kavramlar sınavdan geçecektir. Tüm bunların ortasında Kirk ile Spock, kaçınılmaz kaderleriyle yüz yüze kalırlar. Daha önce hiç gidilmemiş, hayal bile edilemeyen tehlikelerle dolu yolculukta mürettebatı yönetebilmek, ikisi arasında oluşacak sıradışı ama güçlü dostluğa bağlıdır.






STAR TERK: BİLİNMEZE DOĞRU "Star Trek Into Darkness" (2013 - ABD) - IMDb: 7,8 (8 ödül) 
Yönetmen: J.J. Abrams
Oyuncular: Chris Pine (James Tiberius Kirk), Zachary Quinto (Spock), Bruce Greenwood (Pike)
Leonard Nimoy (Başkan Spock)Eric Bana (Nero)Karl Urban (Bones), Simon Pegg (Scotty), Zoe Saldana (Uhura), John Cho (Sulu)
Anton Yelchin (Chekov)Benedict Cumberbatch (Khan), ...
Özet: Atılgan’ın mürettebatı eve geri çağrıldığında, kendi organizasyonları içinde durdurulamaz bir terör gücünün donanmayı ve temsil ettiği her şeyi parçaladığını, dünyayı bir kriz içinde bıraktığını görürler. Bitirmesi gereken şahsi bir kavgası olan Kaptan Kirk, tek kişilik kitle imha silahını yakalamak için savaş alanına doğru özel bir arayış başlatır. Kahramanlarımız yaşamla ölüm arasında destansı bir santraç oyununa sürüklenirken, aşka meydan okunacak, dostluklar parçalanacak ve Kirk’ün geride bıraktığı tek ailesi olan müretebatı için fedakarlıklar yapması gerekecek.