21 Temmuz 2015 Salı

SERİ FİLMLER: 27. "Hannibal Lecter"

Hannibal Lecter, Amerikalı senarist+yazar Thomas Harris'in yazdığı roman serisindeki kurgusal karakter. "Red Dragon - Kızıl Ejder (1981'de yayımlanmış)" kitabıyla ilk kez ortaya çıkan bu kurgusal karakter zeki bir psikiyatrist ve yamyam seri katildirİlk film olan Manhunter "Red Dragon" kitabından uyarlanmıştır. 
2003 yılında Hannibal Lecter, (Hopkins tarafından canlandırılan) Amerikan Film Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan AFI's 100 Years…100 Heroes and Villains listesinde sinema tarihindeki en önemli kötü karakter olarak yer almıştır.


İNSAN AVI  "Manhunter" (1986 - ABD) - IMDb: 7,2 (1 ödül)
Yönetmen: Michael Mann
Oyuncular: Brian Cox (Hannibal), William Petersen (Will Graham), ...
Açıklama: Emekli FBJ ajanı Will Graham, çok tehlikeli bir seri katili yakalamak için göreve döner. Graham, psikopat düşünce tarzını çözme konusundaki yeteneğine ek olarak, daha önce yakaladığı ünlü katil Dr. Hannibal Lecter'ın da yardımıyla Kızıl Ejder olarak bilinen korkunç caninin peşine düşer. 
Thomas Harris'in Kızıl Ejder adlı kitabından Michael Mann tarafından sinemaya uyarlanan yapım, Hannibal Lecter efsanesinin gençlik dönemini de kapsamaktadır.




KUZULARIN SESSİZLİĞİ  "The Silence of the Lambs" (1991 - ABD) - IMDb: 8,6 (5 Oscar + 41 ödül)
Yönetmen: Jonathan Demme
Oyuncular: Julie Foster (Clarice Starling), Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter), Sctt Glenn (Jack Crawford), ...
Açıklama: Akademiyi başarıyla bitirmiş olan genç FBI ajanı Clarice Starling, kurbanlarının derilerini yüzen sapık bir katilin peşindedir. Clarice, bu sapığa ulaşmak için bir başka psikopata, ünlü psikiyatrist Doktor Hannibal Lecter'a yakınlaşmak gerektiği yönünde bir plan yapar. Fakat, Clarice’ın Lecter’dan alacağı bilgiler O'nun güvenini kazanmasına bağlıdır. 



HANNIBAL (2001 - İngiltere, ABD) - IMDb: 7,2 (6 ödül)
Yönetmen: Brett Ratner
Oyuncular:  Anthony Hopkins (Hannibal Lecter)Julianne Moore (Clarice Starling),
Gary Oldman (Mason Verger)Ray Liotta (Paul Krendler)Giancarlo Giannini (Müfettiş Renaldo Pazzi), ...
Açıklama: Dr. Hannibal Lecter'ın çaylak FBI ajanı Clarice Starling'in büyük hatası sonucu hücresinden kaçışının üzerinden yedi yıl geçmiştir. Dr. Lecter, bu kaçışının ardından Floransa'ya yerleşmiş hayatın tadını çıkarmaktadır; fakat Clarice Starling hala Dr. Lecter ile yedi yıl önce en yüksek güvenlik önlemlerinin olduğu tehlikeli deliler koğuşunda yaptığı görüşmeyi unutmamıştır. Dr. Lecter'ı unutmayan biri daha vardır: Mason Verger. Dr. Lecter'ın eski bir kurbanı olan Mason Verger onun elinden güçlükle kurtulmuştur. Verger domuz besiciliğiyle kendine bir imparatorluk yaratmıştır ve de Dr. Lecter'dan intikam alma duygusuyla yanıp tutuşmaktadır. Dr. Lecter yüzünden bir soluk makinesine bağlı yaşamak zorunda kalan Verger'in zenginliği sayesinde elinde çok geniş imkanlar vardır ve kendi kurduğu dünyada en ufak bir hareketi bile hissetmektedir. Mason Verger sonunda Dr. Lecter'ı nasıl tuzağa düşüreceğini bulur. Dr.Lecter'a onun için dünyanın en değerli ve en zarif yemini sunacaktır. Verger'in bu yemi Dr. Lecter'a sunmasında Clarice Starling'i kendinde bir saplantı haline getiren FBI başmüfettiş yardımcısı Paul Krendler da ona yardım edecektir.



KIZIL EJDER  "Red Dragon" (2002 - ABD, Almanya) - IMDb: 6,7 (5 ödül)
Yönetmen: Brett Rattner
Oyuncular:  Anthony Hopkins (Hannibal Lecter)Edward Norton (Will Graham)Mary-Louise Parker (Molly Graham)
Ralph Fiennes (Francis Dolarhyde)Philip Seymour Hoffman (Freddy Lounds)Harvey Keitel (Jack Crawford)Ken Leung (Lloyd Bowman)
Emily Watson (Reba McClane)Anthony Heal'dan (Dr. Frederick Chilton), ...
Açıklama: FBI'dan erken emekli olan Will Graham, patronu tarafından bir seri cinayet vakasını çözmesi için yeniden göreve çağrılır. Will, önce görevi kabul etmek istemese de, kurbanların fotoğraflarını görünce fikrini değiştirir. Kurbanlarının vücudunda kendine has bir diş izi bırakan ve gerçek adı Francis Dollarhyde olan bu katil, Kızıl Ejder adını kullanmaktadır. Kısa bir araştırmadan sonra, Graham katilin yeni kurbanının Reba adlı genç bir kadın olacağını öngörür ve onu durdurabilmek için bizzat kendi elleriyle hapse tıktığı, eski düşmanı Dr. Hannibal Lecter'daan yardım ister.



HANNIBAL DOĞUYOR  "Hannibal Rising" (2007 - ABD, İng., Çek Cum., Fr., İtalya) - IMDb: 6,2
Yönetmen: Peter Webber
Oyuncular:  Aaron Thomas (Çocuk Hannibal Lecter)Gaspard Ulliel (Hannibal Lecter)Helena Lia Tachovka (Mischa Lecter), ...
Açıklama: Litvanya'da Sovyet yetimhanesinde kalan on altı yaşındaki Hannibal Lecter yetimhanedeki arkadaşlarıyla anlaşamamaktadır. Geceleri kız kardeşiyle ilgili korkunç kabuslar gören Hannibal sonunda yetimhaneden kaçar ve amcasının yaşadığı Paris'e gider. Fakat Hannibal, Lecter Şatosu'na geldiğinde amcasının ölmüş olduğunu keşfeder. Amcasının dul eşi Murasaki Shibuku ona evini açar ve bu gizemli kadın onu, yemek, müzik ve resim hakkında eğitir. Fakat Hannibal bir türlü onu kovalayan geçmişinden ve gördüğü korkunç kabuslardan kurtulamamaktadır. Tıp eğitimi almaya başlayan Hannibal kabuslarında gördüğü savaş suçlularını aramaya karar verir. Tek bir amacı vardır. Açlıktan ölmemek için gözleri önünde küçük kız kardeşini yiyen adamlardan intikam almak.