15 Temmuz 2015 Çarşamba

SERİ FİLMLER: 16. Şeytan "The Exorcist"

Şeytan (the exorcist), Amerikalı yazar William Peter Blatty'nin 1971'de yayımlanmış ödüllü romanından kendisinin senaryolaştırdığı gerilim-korku türündeki sinema filmi serisi.



ŞEYTAN "The Exorcist" (1973 - ABD) - IMDb: 8,0 (2 Oscar + 13 ödül)
Yönetmen: William Friedkin
Oyuncular: Linda Blair (Regan MacNeil)Ellen Burstyn (Chris MacNeil)Max von Sydow (Peder Merrin Lanchester)Jason Miller (Peder Karras)...
Özet: Chris MacNeil, 12 yaşındaki kızı Regan ile Georgetown'daki evlerinde yaşamaktadır. Kocasından ayrılmış olan Chris, kızı Regan'ın doğumgünü için bir parti planlar. Chris, Regan'ın doğumgünü sırasında dengesiz davranışlar sergilemesi üzerine kızının bir hastalığa yakalanmış olabileceğini düşünür. Regan, bir çok doktora gösterilir ve bir çok kez tedavi edilmeye çalışılır. Ama zaten kesin bir teşhis koyamayan doktorlar Regan'ı tedavi edemezler. Bu zamanda küçük kızın şeytanca hareketleri günden güne artmaktadır. Regan'ı tedavi edemeyen doktorlar son çare olarak Chris'e şeytan çıkarma işlemini uygulayabilecek bir rahip bulmalarını tavsiye ederler. Chris, dindar olmamasına rağmen, arkadaşı Burke Dennings'in boynu kırılarak kızının odasının camından atılması üzerine korkuları artar ve peder Damien Karras'tan yardım ister.




ŞEYTAN II: AYKIRI "Exorcist II: The Heretic" (1977 - ABD) - IMDb: 3,7
Yönetmen: John Boorman
Oyuncular: Linda Blair (Regan MacNeil)Richard Burton (Peder Philip Lamont)Max von Sydow (Peder Merrin Lanchester)Louise Fletcher (Dr. Tuskin)...
Özet: İnançlarıyla ilgili sorunları olan Peder Philip Lamont, Pazuzu'yu (PazuzuSümer ve Akad mitolojilerinde, rüzgar cinlerinin kralı ve tanrı Hanbi'nin oğludur.) Regan MacNeil'den çıkarmaya çalışırken ölen Peder Merrin'in ölümünü araştırmakla görevlidir. Bu arada Regan hiçbir sorun göstermiyordur ancak psikologlar tarafından izlenmeye devam edilmektedir. Psikiyatrist Jean Tuskin, Regan'i hipnoz edip şeytan çıkarma ile ilgili anıların kaybolmadığını görür ve Peder Lamont'tan yardım ister.




ŞEYTAN III "The Exorcist III" (1990 - ABD) - IMDb: 5,5 (1 ödül)
Yönetmen + Senaryo: William Peter Blatty
Oyuncular: George C. Scott (Kinderman)Ed Flanders (Peder Dyer)Brad Dourif (İkizler katili)Scott Wilson (Dr. Temple)...
Özet: İlk filmden 15 yıl sonra polis detektifi Yüzbarşı Kindermann (Scott) satanizm öğelerinin bulunduğu cinayet serisini inceler ve seneler önce idam edilmiş İkizler Katili'nin yöntemine rastlar. Kindermann vaktini Peder Dyer ile geçirmektedir ve cinayetler hakkında konuşmaktadır. Dyer bir gün hastalanır ve hastaneye kaldırılar. Kindermann rüyasında ölen çocuğu ve Dyer'ı görür. Hastaneye gittiğinde Dyer'ı ölmüş bulur ve duvarıda yazılan yazıdaki imla hatası İkizler Katili'nin sıkça yaptığı hatadır.




ŞEYTAN: BAŞLANGIÇ "Exorcist: The Beginning (2004 - ABD) - IMDb: 5,1 (1 ödül)
Yönetmen: Peter Harlin
Oyuncular: Stellan Skarsgård (Peder Merrin)Izabella Scorupco (Sarah)James D'Arcy (Peder Francis)...
Özet: Bu film ilk Şeytan filminden önce olanları anlatmaktadır. Peder Merrin II. Dünya Savaşı sonrası Kenya'da yapılan kazılara katılmıştır. 5. yüzyıldan kalma bir Bizans kilisesinin gün yüzüne çıkarılması için yapılan kazılarda Merrin, kilisede garip bir şeyler olduğunu farkeder. Halk orayı kazmak içni yardımı kabul etmez ama Merrin kararlıdır. Bu arada köy içindeki vahşet hızla artmaya başlar. Merrin, kilisede kazı yaptıkça oranın önceden bir tapınak olduğunu görür ve satanist işaretlere rastlar.



ŞEYTAN GERİ DÖNDÜ "Dominion: Prequel to the Exorcist" (2005 - ABD) - IMDb: 5,4

Yönetmen: Peter Harlin
Oyuncular: Stellan Skarsgård (Peder Merrin)Gabriel Mann (Father Francis), Clara Bellar (Rachel Lesno)...
Özet: 1973 tarihli Şeytan filminin 4. bölümü olan Exorcist: The Beginning'in ilk versiyonudur. Harlin'in filmi çok başarılı bulunmayınca, filmin ilk çekilen versiyonunun gösterilmesine izin verilmiştir. Öteki filme göre daha diyalog ağırlıklı ve vahşetten uzaktır.