24 Temmuz 2015 Cuma

SERİ FİLMLER: 36. "Godzilla"

Godzilla, Japon Toho Company Limited tarafından yapımı gerçekleştirilen fantastik sinema filmi. İlk Godzilla filmi stop motion tekniği ile oldukça başarılı bir yapım olarak sinema tarihinde ciddi bir yer almıştır.
Godzilla Filmografisi
Listemizden de anlaşılacağı üzere film adları çevrilirken Godzilla kelimesi yerine “Canavar” kelimesi tercih edilmiş. [Bununla birlikte Godzilla ismi yıllar içinde tanınmış ve hem imajı hem de ismi bazı afişlerimize girmiştir. “Uchu kaijû Gamera” (Gamera Super Monster / Gamera Uçan Godzilla, 1980) filmi Godzilla’yı konu almamasına rağmen vizyon isminde Godzilla ismi tercih edilmiştir. Benzer durum Ishiro Honda’nın “Kingu Kongu no gyakushû” (The Revenge of King Kong / Canavarların Gazabı, 1967) filmi için de geçerlidir, zira filmin afişinde Godzilla ibaresi kullanılmıştır.] Bilimkurguya çok da aşina olmayan (ki o yıllarda Amerika ikinci altın çağını yaşar) ancak potansiyel bir kitleye sahip olan Türk toplumunun ilgisini çekebilecek doğru kelime “Canavar” olsa gerek ki bu yola gidilmiş. Tıpkı Flash Gordon çevirilerinde Baytekin’in kullanılması, daha sonrasında Baytekin’e çağrışım yapan Bayçetin ismini alan çevirilerin yayımlanması gibi. Ancak 50’li yıllar bizde de bazı kıpırtıların olduğu yıllardır, hatta kimi kesim tarafından bilimkurgunun birinci altın yılı olarak da kabul edilir. 1954-1955 yılları arasında Çağlayan Yayınevi’nin 10 kitaplık Yeni Dünyalarda serisi, Cingöz Recai’nin Milliyet gazetesinde 18 Aralık 1955 – 17 Mart 1956 yılları arasında 91 bölümde tefrika edilen “Cingöz Merihte” macerası bu döneme rastlar. 50’li yıllar demişken bize bilimkurgu kelimesini kazandıran ve bilimkurgu denildiğinde akla gelecek ilk isimlerden biri olan “50 Kuşağı” yazarı Orhan Duru’yu da anmadan geçmemek gerek. 
İşte 1954 yılında doğan ve bizde ise 1958 yılında gösterime giren Godzilla filmi ülkemizde de ilgiyle izlenir. Kısa zamanda ise devam filmleri çekilir. Ancak Japonlar yalnızca Godzilla’yı yaratmakla kalmaz, Godzilla’yı dövüştürecek hayal mahsulü türlü türlü canavarlar da yaratır. Uzaydan gelen ya da geçmişten gelen prehistorik canavarlar, mekanik yaratıklar Godzilla’nın rakibi olur. Japon sineması bu noktadan sonra Godzilla ile yetinmez ve King Kong, hatta Frankenstein’a dahi devasa bir boyut kazandırarak Kaiju yaratıklarını üretir; bunları birbiriyle dövüştürür. Filmlerin kalitesini ve birbirini tekrarlayan senaryoları bir kenara bırakırsak da ortaya bilimkurgu sevdalılarını cezbeden yaratık figürleri çıkar.
Hal böyle iken biz de Godzilla filmlerinin orijinal adlarının, uluslar arası bilinen adlarının ve Türkiye’de gösterime girdiği vizyon isimlerinin yer aldığı bir liste hazırlamaya karar verdik. Korku ve bilimkurgu afişleri konusunda çok geniş bir arşive sahip olan koleksiyoner Kazım Mumcu’dan da destek alarak Türkiye’de gösterime giren Godzilla filmlerine ait afişleri sizler için derledik. Yalnızca Godzilla ile sınırlı kalmadık. Devasa yaratıkların afişlerde boy gösterdiği bazı filmlere ait görsellere de yer verdik.
Alıntı: Öteki Sinema için yazan: Fatih Danacı



S.NuOrijinal AdıUluslar arası Bilinen AdıTürkçe Vizyon İsmiYapım YılıÜlkemizde Gösterime Girdi mi?
1GojiraGodzillaGodzilla1954V
2Gojira no gyakushûGodzilla Raids AgainŞehirleri Mahveden Canavar1955V
3Kingu Kongu tai GojiraKing Kong Vs. Godzilla 1962X
4Mosura tai GojiraGodzilla Vs. MothraGodzilla Beklenmiyen Canavar1964V
5 San daikaijû: Chikyû saidai no kessenGhidrah, the ThreeGidorah Canavarlar Canavarı1964V
6Kaijû daisensôGodzilla Vs. Monster ZeroUzaydan Canavar Geliyor1965V
7Gojira, Ebirâ, Mosura: Nankai no daikettoGodzilla Vs. the Sea MonsterEbirah Canavarlar Adası1966V
8Kaijûtô no kessen: Gojira no musukoSon of GodzillaGodzilla’nın Oğlu1967V
9Kaijû sôshingekiDestroy All MonstersCanavarların Sonu1968V
10Gojira-Minira-Gabara: Oru kaijû daishingekiGodzilla’s Revenge 1969X
11Gojira tai HedorâGodzilla Vs. HedorahCanavar Hedorah1971X
12Chikyû kogeki meirei: Gojira tai GaiganGodzilla Vs. GiganGodzilla Devlere Karşı1972V
13Gojira tai MegaroGodzilla Vs. MegalonGodzilla Dünyayı Titreten Canavar1973V
14Gojira tai Mekagojira Godzilla Vs. MechagodzillaCanavarlar Çarpışıyor1974V
15Meka-Gojira no gyakushyu Terror of MechagodzillaFezada Mücadele1975V
16GojiraGodzilla 1985Godzilla’nın Dönüşü1985V
17Gojira vs. BioranteGodzilla Vs. Biollante 1989X
18Gojira vs. Kingu GidorâGodzilla Vs. King Ghidorah 1991X
19Gojira vs. Mosura  1992X
20Gojira VS Mekagojira  1993X
21Godzilla Vs. Spacegodzilla  1994X
22Gojira vs. DesutoroiâGodzilla Vs. Destoroyah 1995X
23GodzillaGodzillaGodzilla1998V
24Gojira ni-sen mireniamuGodzilla 2000: Millennium 1999X
25Gojira tai Megagirasu: Jî shômetsu sakusenGodzilla Vs. Megaguirus 2000X
26Gojira, Mosura, Kingu Gidorâ: Daikaijû sôkôgekiGodzilla, Mothra, King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack 2001X
27Gojira tai MekagojiraGodzilla Against Mechagodzilla 2002X
28Gojira tai Mosura tai Mekagojira: Tôkyô S.O.S.Godzilla: Tokyo S.O.S. 2003X
29Gojira: Fainaru uôzuGodzilla: Final Wars 2004X


GODZILLA  "Gojira" (1954 - Japonya) - IMDb: 7,5 (1 ödül)
Yönetmen: Ishirô Honda
Oyuncular: Akira Takarada, Momoko Kōchi, Akihiko Hirata, Takashi Shimura, ...
Açıklama: Birkaç gemi, Japonya'nın Odo Adası'nda gizemli bir şekilde kaybolur. Paleontolog prof. Yamane'nin önderliğinde bir grup araştırmacı, incelemelerde bulunmak için adaya gider. Adada, Amerikan Hidrojen Bombası'nın (H-Bombası) testi sırasında okyanus diplerinde uyanan, Jurasik döneminde görülen 50 metre uzunluğunda radyoaktif sürüngen Godzilla ile karşılaşırlar. Yamane, Godzilla üzerine çalışmak ve onu anlamak konusunda isteklidir; ancak o sırada canavar Tokyo'ya saldırır. Ordu, yaratığa karşı etkisiz kalmıştır ve yaratık, atomik nefesi ve muazzam büyüklüğüyle sayısız ölüme ve büyük miktarda yıkıma neden olur. Gizemli Dr. Serizawa, Godzilla'yı yok etmek için geliştirilen ''Oksijen Destroyer''i, bilimsel sırların yanlış ellere geçmesini önlemek için kendisini de feda etmek pahasına kullanmaya razı olur.




GODZILLA  (1998 - ABD, Japonya) - IMDb: 5,3 (8 ödül)
Yönetmen: Roland Emmerich
Oyuncular: Matthew BroderickJean RenoMaria PitilloHank AzariaHarry ShearerKevin DunnMichael LernerArabella FieldVicki LewisDoug SavantMalcolm Danare, ...
Açıklama: Nükleer denemeler sonucunda aşırı gelişen ve devasa boyutlara ulaşan bir kertenkele doğruca New York-Manhattan Adası'na gelir ve şehri altüst etmeye başlar. Canavarı durdurabilmek için tüm Amerika seferber olacaktır...
1954 yılında vizyona girmiş bir Japon filmi olan Gojira'nın yeniden yapılmış versiyonudur. Ancak yeni senaryoda orijinaline sadık kalınmamıştır.





GODZILLA  (2014 - ABD, Japonya) - IMDb: 6,5 (3 ödül)
Yönetmen: Gareth Edwards
Oyuncular: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, Ken Watanabe, Juliette Binoche, David Strathairn, Sally Hawkins, ...
Açıklama: Radyoaktif taşıyan devasa büyüklükteki Godzilla adlı canavar insanoğlunun ona yaptıklarının hesabını sormak için geri dönüyor. Ancak insanoğlu da direnecektir...