17 Temmuz 2015 Cuma

SERİ FİLMLER: 18. "Indiana Jones"

Indiana Jones, Amerikalı sinemacı ve yazar George Lucas'ın yarattığı maceraperest, arkeoloji profesörü hayali karater. Lucas'ın arzusu 1930'lar ve 1940'lardaki serilerden ilham alan bir film yapmaktı. 12 Haziran 1981 tarihinde gösterime giren Kutsal Hazine Avcıları yılın en yüksek hasılat yapan filmi oldu. Filmin finanasal ve eleştirel başarısının ardından Kamçılı Adam, Son Macera ve Kristal Kafatası adlı üç devam filmi daha çekildi. Ayrıca 1992 ve 1996 yılları arasında gösterilen "The Young Indiana Jones Chronicles" adlı televizyon dizisi de gösterildi.

IDIANA JONES VE KUTSAL HAZİNE AVCILARI "Riders of the Lost  Ark" (1981 - ABD) - IMDb: 8,6 (4 Oscar + 25 ödül)
Yönetmen: Steven Spielberg 
Oyuncular: Harrison Ford (Indy), Karen Allen (Marion), Paul Freeman (Dr. René Belloq), ... 
Özet: Ünlü arkeolog Dr. Indiana Jones, Amerikan Hükümeti tarafından Ark of the Covenant'ı (Ahit Sandığı) bulması için tutulur. Bu sandığın ünlü 10 Emir'i barındırdığı ve kutsal güçleri olduğuna inanılmaktadır. Hitler'in ajanları da bu sandığın peşindedirler. Indiana Jones, eski aşkı Marion'la birlikte Nepal'den Kahire'ye kadar onlarca tuzak ve tehlikeyle dolu maceraya atılır...
"Kutsal Hazine Avcıları", 1999 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.


IDIANA JONES VE LANETLİ TAPINAK "Indiana Jones and the Temple of Doom" (1984 - ABD) - IMDb: 7,6 (1 Oscar + 4 ödül)
Yönetmen: Steven Spielberg 
Oyuncular: Harrison Ford (Indy), Kate Capshaw (Willie), Jonatan Ke Quan (Ufaklık), Roy Chiao (Lao Che), Dan Aykroyd (Earl), Amrish Puri (Mola Ram), ... 
Özet: Şangay'da bir gece kulübünde, Lao Che ve adamlarından kaçan Indiana Jones, Che'nin sevgilisi Willie Scott'u da şans eseri yanında bulur. Jones, küçük yardımcısı ve Scott birlikte uçağa binerler ve Himayala Dağları'na giderken uçakları düşünce küçük bir köye gelirler. Thuggee isimli tarikat küçük çocuklara işkence edip, zorla çalıştırıyorlardır. Bu tarikatın hedefi, korkunç hareketlerine devam edebilmek için Şankara elmaslarını bulmaktır. Üçlü tarikatın olduğu saraya gider. Burada konaklayan ekip, örgütün akılalmaz törenine şahit olurken Mola Ram'ın adamları tarafından yakalananırlar. Jones'a da çocuklara verdikleri zehirden içiren örgüt, Indy'nin yardımcısı ufaklığı da kırbaçlarlar. Zorla çalıştırılan ufaklık, çalıştığı yerden kaçarak Jones'un yanına gider. Willie Scott'ı öldürmeye çalışan örgüt, bu işi etki altınfaki Jones'a yaptırır. Ancak ufaklık, Indy'yi kendine getirir ve üçlü oradan kaçarlar. Bir köprüye geldiklerinde Mola Ram ve adamları tarafından kıstırılan Jones, köprünün iplerinden birini keser. Yukarıya çıkmaya çalışan Mola Ram ve Jones mücadeleye başlarlar. Ram, rakibinin kalbini çıkarmaya çalışırken, Indy söylediği sözler ile elmasların ısınmasına neden olur ve bunları yakalamaya çalışan Mola Ram düşerek timsahlara yem olur. Kaçırılan çoukları kurtaran Jones, Willie Scott ile öpüşür ve film biter.


IDIANA JONES: SON MACERA "Indiana Jones and the Last Crusade" (1989 - ABD) - IMDb: 8,3 (1 Oscar + 4 ödül)
Yönetmen: Steven Spielberg 
Oyuncular: Harrison Ford (Indy), River Phonix (genç Indy), Sean Connery (Prof. Henry Jones), ... 
Özet: Indiana Jones (Harrison Ford) bu sefer Hz. İsa'nın kutsal çanağını araştırırken kaybolan babası Henry Jones'u (Sean Connery) arıyor. Aynı çanağın peşine Naziler de düştüğünden Indiana Jones bir süre sonra babasının Naziler tarafından kaçırıldığını anlıyor. Böylece izleri ve ipuçlarını takip eden Indiana, babasının yerini buluyor ama kendisi de yakalanınca Naziler hesabına kutsal çanağı baba oğul aramaya başlıyorlar. 



IDIANA JONES VE KRİSTAL KAFATASI KRALLIĞI "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" (2008 - ABD) - IMDb: 6,2 (6 ödül)
Yönetmen: Steven Spielberg 
Oyuncular: 
Indiana Jones rolüyle Harrison Ford: Arkadaşının hain olduğunu öğrenen ve FBI'ın dikkatini üstüne çeken Indiana Jones ve ekibi kristal kafatasının Rusların ellerine düşmesini engellemek ve Oxley'i bulmak zorundadır. Asi genç Mutt ile yollara düşen Ford, birçok sürpriz ile de karşılaşacaktır.
Mutt Williams rolüyle Shia LaBeouf: Annesi tarafından Indiana Jones'a gönderilen Mutt, Jones'un kristal kafatasını bulmasına yardım eden asi ruhlu bir gençtir. Mutt bir süre sonra Indy'nin oğlu olduğunu öğreniyor. LaBeouf rol için Spielberg'in tek adayıydı.
Irina Spalko rolüyle Cate Blanchett: David Koepp'in yarattığı bir karakterdir. Stalin'in gözdelerinden olan Irina Spalko uzaylılar ile ilgili sırrı çözmek isteyen bir Sovyet ajanıdır. Blanchett, karakterin giyim tarzını, saç şeklini ve makyajını kendi tasarladı. Karakter yaratılırken Rusya'dan Sevgilerle filmindeki Rosa Klebb'ten esinlenildi.
Marion Ravenwood rolüyle Karen Allen: Oğlu Mutt'ı Indy'e gönderen ve onlardan kristal kafatasını bulmalarını isteyen Marion, Ruslar tarafından kaçırılır ve Indy ile buluşur. Mutt'ın Jones'un oğlu olduğunu söyleyen Ravenwood, Indy ile girdikleri harabeden kurtulur. Sonunda da bir kilisede Indiana Jones ile evlenir.
George "Mac" McHale rolüyle Ray Winstone: Indiana Jones ile II. Dünya Savaşı'nda birlikte savaşmıştır. Para için iki taraflı oynayan Mac girdiği, yıkılmaya başlayan harabedeki hazineyi toplamayı bırakmaz ve ölür. 
Harol "Ox" Oxley rolüyle John Hurt: Kristal kafatasını ararken aklını kaçıran ve sonunda toparlanarak harabede iyileşen Oxley, Frank Darabont'un senaryosundan kalma bir karakterdir.
Özet: Rus askerleri Amerikan askerlerinin üniformalarını giyerek gizli bir hava üssüne gelirler. Indiana Jones ve yakın dostu Mac, Nevada'da bulunan bir hava meydanına Sovyet ajanları tarafından kaçırılarak zorla getirilmiştir Çünkü Rus ajan Irina Spalko'nun istediği bilgi Indy de vardır. İstediği kutunun içinde ölmüş bir uzaylı cesedi vardır. Şaşkınlık içerisinde bulunan askerlerin bu durumundan faydalanmak isteyen Indiana Jones kamçısını kullanarak kendine ve Mac'e silah edinir. Rusları, Spalko'yu öldürmek ile tehdit eden Jones arkadaşı Mac'in bir hain olduğunu öğrenir. Ölen Marcus Brody'nin yerine gelen Indy'nin arkadaşı Dean Stanforth, ona üniversiteden kovulması için hükümetin baskı yaptığını söyler Üniversite tarafından tatile çıkması istenen Jones bir trene bindiğinde asi ruhlu genç Mutt ile tanışır. Kişisel sorunlarını çözmesi için Mutt'a yardım ettiği takdirde insanlık tarihinin en görkemli arkeolojik keşiflerinden birisini yapabilecek; büyünün, batıl inançların ve korkunun efsanevi objesi olarak tanınan Akator'un Kristal Kafatası’nı ele geçirebilecektir. Bu genç Jones'a, kendi annesi tarafından gönderilmiştir. Antik mezarlar, unutulmuş kâşifler ve efsanevi altın kentinin ülkesi olarak bilinen Peru'nun en ücra köşelerine giden Indy ile Mutt Harold Oxley'nin yattığı akıl hastanesine varırlar. Oxley'in bıraktığı ipuçları ile küçük bir antik şehire giderler. Burada Francisco de Orellana'nın bulunamayan cesedini keşfeden ikili bu dünyadan olmayan canlılar ile ilgili ipuçları bulurlar. Oranın yerli halkı ile savaşan ikilinin yalnız olmadıklarını fark etmesi uzun sürmez. Sovyet ajanları da Kristal Kafatası'nın peşinde sıcak takiptedir. Acımasız Sovyet ajanlarını safdışı etmenin bir yolunu bulmak zorunda olan Indy ile Mutt, akıl sır ermez gizemin peşinde koşarken rakipleriyle ve hareketleriyle kuşku uyandıran dostlarıyla mücadele ederler. Fakat Ruslar tarafından yine kaçırılan Jones, Mutt'ın annesinin eski sevgilisi olan Marion Ravenwood olduğunu öğrenir. Indy, Mutt, kafatası yüzünden aklını kaçırmış olan Oxley ve Marion dörtlüsü kamptan kaçarlar. Fakat Marion ve Indy bataklığa saplanırlar. Mutt'ın yardım getirmesini bekleyen Jones burada Marion'dan çok önemli bir gerçeği öğrenir. Mutt, Indiana Jones'un oğludur! Indy'nin babası olduğunu ilk başta reddeden Mutt bu duruma alışır. Indiana Jones ve Marion Ravenwood da bir kilise de evlenirler. Dostları, Indy ve Marion'ı kutlarlarken kilisenin kapısı açılır ve Indiana Jones'un şapkası yere düşer. Mutt şapkayı yerden alıp tam da başına takacakken Indy şapkasını geri alır ve eşi ile dışarı çıkar. Ayrıca Indiana Jones, Marshall Koleji'nde öğretmenlik yapmaya devam eder.

Kristal kafatası gerçeği


1924 yılında F.A. Mitchell-Hedges, İngiliz Honduras'ındaki Orta Amerika ormanlarına bir keşif gezisi düzenlendi. Kayıp kıta Atlantis'i bulmak için kazı çalışmaları yapan Mitchell-Hedges, kızının 17. yaşgününde Lubaantun'daki Maya tapınağında çalışmalarına devam etti. Hedges'in kızının dikkatini gözüne ışığı çarpan bir şey çeker. Bu nesne kristal bir kafatasıdır. Bu buluntuya ilk dokunduğunda bazı garip şeyler hisseden Anna geceleri rüyasında gördüğü Mayaların dinsel törenlerini çok net bir biçimde hatırlıyordu. Kazı bölgesinde yaşayan Kızılderili'lere göre kafatası o kültürü yok etmeye çalışan bir rahip tarafından kullanılmıştı. Bay Mitchell-Hedges, bu kafatasının 3.600 yıllık olduğunu belirtiyordu. Bu durum bir süre sonra bilim dünyasında heyecan yarattı. Birçok kristal kafatası daha bulundu. Mitchell-Hedges ailesi 1970 yılına gelindiğinde kafatasının test edilmesi için California, Santa Clara'da bulunan ve kristal araştırmalar alanında ilerlemiş tesisler arasında bulunan Hewlett-Packard Laboratuvarları'na gönderdiler. Testleri yöneten Frank Dorland'a göre, test sırasında bazı çarpıcı bilgilere ulaşıldı. Bu kafatasının, kristalin doğal eksenine oldukça uygun bir şekilde oyulmuştu, ancak kafatasının geçmişini doğrulayacak düzgün bir kanıt bulunamadı. Bazı araştırmalara göre Mitchell-Hedges bu kafatasını bir müzayededen aldığını belirttiler. Bu tezi doğrulayan belgeler British Museum'da bulunmaktadır. HP Laboratuvarı'ndaki testin yapıdığı konusunda da herhangi bir kanıt yoktur. Sonraki araştırmalar da kafatasının 19. yüzyılda mücevher oymak için kullanılan araçlar ile şekillendirildiğini ortaya koydu. 
Kristal kafatasının insanları iyileştirme gücüne sahip olduklarını ve gelecekten haber verdiğini belirten kişiler iddialarını hiçbir zaman kanıtlayamadı. 2007 yılında, 100 yaşındayken ölen Anna Mitchell-Hedges kristal kafatasının hep arkasında durdu. Kristal kafataslarının bazı gizemli kavramalara sahip olduğuna inananlara da hep destek oldu.