13 Temmuz 2015 Pazartesi

SERİ FİLMLER: 11. "Bat-man" (çizgi romandan sinemaya)

Batman veya Yarasa Adam (orijinal adı ile Bat-Man) ilk defa 1939 yılı Mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahramanıdır. 
Detective Comics 27. sayısı (1939)
Çizer Bob Kane ve yazar Bill Finger tarafından yaratılmıştır. Ancak çizgi romanlarda yaratıcısı olarak sadece Bob Kane'in adı geçer. İlk yaratıldığı zamandan bu yana Batman en çok bilinen süper kahramanlardan biri olmuştur. "The Dark Knight - Kara Şövalye" ve "The Caped Crusader - Pelerinli Haçlı" olarak da bilinir.
Batman'in gizli kimliği milyarder sanayici, playboy ve hayırsever olan Bruce Wayne'dir. Henüz çocukken ailesinin öldürülmesine şahit olan Wayne, pek çok çeşitli alanlarda kendini eğittikten sonra yarasa temalı kostüm ve ekipmanları ile suça karşı savaşa başlar. Pek çok diğer süper kahramanlar gibi süper güçleri yoktur, zekası ve dedektiflik yeteneğini, şirketi sayesinde bilim, teknoloji ve kişisel serveti ile destekleyerek savaşını sürdürür.

Yayım tarihçesi 
Yaratılış 
1938'in başında Action Comics serilerindeki Superman'in başarısından sonra, sonradan DC Comics olacak olan National Publications'ın editörlerine daha fazla süper kahraman yaratma görevi verilir. Sonuç olarak Bob Kane "Bat-Man" karakterini yaratır. Beraber çalıştığı Bill Finger'ın sözlerine göre, ilk çizimler Superman tarzındadır, kostüm kırmızımsıdır ve eldiven yoktur. Maskeli balolarda takılana benzer bir maske takan karakter bir ipte sallanmaktadır. Yarasadakine benzeyen sabit iki kanadı vardır ve büyük bir amblem de taşımakadır..
Finger'ın verdiği öneriler arasında basit bir maske yerine cübbemsi bir yüzmaskesi, sabit kanatlar yerine pelerin, eldivenler ve kostümün kırmızı bölümlerinin çıkarılması da vardır. Finger, Bruce Wayne ismini de kendisinin bulduğunu söyler: "Bruce Wayne'in ismi bir İskoçya vatanseveri olan Robert Bruce'dan geldi. Adams ve Hancock soyadlarını düşündüm, en sonunda aklıma Amerikalı devrimci general Anthony Wayne geldi." . Batman'in kişiliği, karakter geçmişi, görsel tasarımı ve ekipmanı da aralarında The Mask of Zorro (Maskeli Kahraman Zorro), The Bat (Yarasa) ve Dracula gibi filmlerden; The Shadow (Gölge), The Phantom (Kızıl Maske)Sherlock HolmesDick TracyJimmie DaleThe Green Hornet (Yeşil Yabanarısı) ve Spring Heeled Jack gibi karakterlerden ve Leonardo Da Vinci'nin bir "uçan makina" çiziminden esinlenmiştir. 1960'ların ortalarına kadar sadece Bob Kane'in ismi her Batman çizgi romanının iç kapağında yazar. 1970'lerin sonlarına doğru Jerry Siegel ve Joe Shuster "tarafından yaratılmıştır" ibaresini Superman çizgi romanları için almaya başlayınca Wonder Woman için William Moulton Marston'da bu kullanılmaya başlandı. Sonunda iç kapakta "Batman Bob Kane tarafından yaratılmıştır." ifadesi her Batman çizgi romanında kullanılmaya başlandı.Finger ise bu tanımlamayı hiçbir zaman alamadı. 1940'larda başka DC çalışmalarında ismi geçmesine rağmen ancak 1960'larda Batman yazarı olarak anıldı. Bunu asıl nedeni sözleşmesinde ilgili bir madde olmayışıdır. 1974'de ölümünde kadar DC Comics Finger'ı Batman'in yaratıcılarından biri olarak anmadı. Ancak Kane sonraki yıllarda Finger'ın karaktere katkılarını açıkladı.
İlk Batman hikâyesi Mayıs 1939'da yayınlandı. Finger'a göre Batman Pulp (ucuz dergi) hikâyeleri tarzında yaratılmıştır. İlk zamanlarda Batman'in suçluların öldürülmesine ve zarar görmelerine az merhamet göstermesi ve ateşli silahlar kullanması da bu nedenledir. Yüksek satış rakamları ile de 1940'da kendi ismini taşıyan çizgi romana kavuşmuştur. Zaman için Batman ve Superman'in satış ve popülerliğindeki artış National'ın başarılarındaki kilometretaşı olmuştur. 

Biyografi
Yıllar içinde Batman'in orijinal hikâyesi, geçmişi, görünümü ve davranışları gerek küçük gerekse de büyük revizyonlara uğramıştır. Bazı olaylar büyük değişim geçirir iken, ailesinin ölümü ve adeletin peşinde olması gibi olaylar ve konular değişmez. Tüm öykülerde Batman, Bruce Wayne'in alt kişiliğidir. Bruce Wayne varlıklı bir playboy, yatırımcı, hayırsever bir işadamıdır. Babası doktor Thomas Wayne ve annesi Martha Wayne'in bir gece sokakta bir hırsız tarafından öldürülmesinden sonra suçla savaşmaya başlamıştır. 

Altın Çağ
Bruce Wayne'in Batman olması Detective Comics #33 (Kasım, 1939)'da anlatılmıştır. Bruce Wayne, Gotham sosyetesinin iki varlıklı ve yardımsever üyesinin, Thomas Wayne ve Martha Wayne'in oğludur. Bruce Wayne, bir gece sinema çıkışında eve dönerken ailesinin Joe Chill isimli bir sokak serserisi tarafından öldürülünceye kadar Wayne Malikanesi'nde varlık ve rahat içinde yaşamıştır. Bu olaydan sonra Bruce Wayne ailesini öldüren kötülüğü şehirden silmeye yemin eder. Bunun için de gerek zihinsel gerekse de bedensel yoğun bir eğitime girer. Bunların arasında kimya, suç bilimi, adli tıp, dövüş sanatları, jimnastik, aktörlük, gizlenme, kaçış ve vantrologluk gibi sahne sanatları da vardır. Ancak tüm bunların da yeterli gelmediğini anlar.
Bruce Wayne'in Batman oluşu
Kasım-1939 tarihli Detective Comics'in 33. sayısında anlatılır.
Detective Comics #33'de Bruce Wayne "Suçlular, batıl inançlı ve korkaktır. Ddolayısıyla onların kalplerine korku salmalıyım. Gecenin bir yaratığı olmalıyım, kara ve korkunç..." der. Ve sanki tüm bu isteklerine bir yanıt olarak açık pencereden bir yarasa girer ve Bruce Wayne'e Batman kimliğinin ipucunu verir. Kariyerinin ilk anlarında adaleti kendi başına buyruk olarak dağıtması polisin öfkesini çeker. Batman'ın kanun güçleri ile olan ilişkisi 1940'ların ilk yıllarında iyileşir, hatta Batman #7 (1941)'de Gotham Şehri Polis Güçleri'nin onur üyesi olur. Batman'in çevresinin diğer unsurları da bu çağda tanıtılır; kahya Alfred Wayne Malikanesi'ne 1943'de gelir ve Dinamik İkili'nin gizli kimliklerini anladıktan sonra hizmetlerine girer. 1950'lerde, Batman ile birlikte anılan pek çok konu, olay ve kişiler de tanıtılmış olur.

Gümüş Çağ
Batman 1950'lerin sonunda sürekliliği devam ettirmek için önemli değişiklikler geçirmemiştir, bunların da Earth-One evreninde geçtiği kabul edilebilir. Golden ve Silver Age'ler arasında Batman daha "açık" anlatılmıştır ve 1950'lerin sonu ile 1960'ların başı arasındaki dönemde maceralara pek çok bilimkurgu unsurları eklenmiştir ve Batman 1964'teki Detective Comics'in 327. sayısına kadar diğer karakterler gibi güncellenmemiştir. Bu sayı ile beraber Batman dedektiflik kökenine geri dönmüş ve tüm bilimkurgu unusrları serilerden çıkartılmıştır.
DC Comics'in Multiverse'ü 1960'lardaki tanıtımından sonra, Earth-Two'daki, paralel bir dünyada Batman hikâyeleri de başlar. Bu versiyonunda Batman, Earth-Two'da Catwoman olan Selina Kyle ile evlidir ve suça karşı beraber mücadele ederler. Batman kariyerini nihayetinde sonlandırır ve Komiser olur, bu konumunu da son Batman macerasında öldürülünceye kadar sürdürür. 

Silver Age dönemi boyunca, 1986'daki iptaline kadar 1954 yılından başlamak üzere World's Finest Comics serisinde başta yalnız devam ettiği kariyerinde, Batman başta Superman olmak üzere pek çok kahraman ile buluşur ve beraber çalışır. Batman ve Superman genellikle yakın arkadaşlar olarak yansıtılır. Batman, 1960'lardaki ilk sayısında Justice League of America 'nın kurucu üyesi olur, Brave and the Bold bir Batman dergisi olur ve dergi konseptinde Batman her ay başka bir DC Universe kahramanı ile beraber çalışır.

DC Comics'in Batman çizgi romanlarının yenilenlenmesi uyarınca, 1969'da Robin üniversiteye gider. Ek olarak, Batman de Wayne Malikanesi'nden ayrılır ve Gotham Şehri'ndeki suçlara daha yakın olabilmek için şehir merkezinde yer alan Wayne Fonu binanın çatı katına yerleşir. Batman 1970'ler ile erken 1980'ler boyunca genellikle yalnız çalışır ve sadece birkaç defa Robin ve/veya Batgirl ile takım kurar. Batman'in maceraları biraz daha karanlık ve sert geçer; şiddetli suçların çehresi yansıtılır. 

Kişilikler
Yakın arkadaşı Superman gibi, Bruce Wayne'in öne çıkan kimliği zaman içinde değişir. Günümüz çizgi romanları Bruce Wayne'in aldatıcı görünüm olduğunu, Batman'in gerçek kişilinin yansıması olduğuna yöneliktir (Batman'in "aydınlık yüzü" sayılabilecek olan Superman'de ise durum elbette tersinedir, yani "Clark Kent" gerçek kişiliğin yansıması, "Superman" ise sadece bir rol'dür). Ancak Infinite Crisis sonrası ve Batman Başlıyor filminde çizilen portre bu ikisinin karşımıdır. Wayne gizli kişiliğini ustalıkla korur, sadece birkaç kişi süper kahraman alt benliğini bilir. Yıllar içinde birkaç kötü de gizli kimliğini keşfetmişlerdir; en önemlileri olan Ra's Al Ghul'u Kedi Kadın, Hugo Strange, Riddler, Bane ve Hush izler.

Bruce Wayne
Genelde bilinen, Bruce Wayne'in ailesinden miras kalan serveti (asıl kaynağı Gotham'ın metropol'e dönüşmeden önce kurdukları emlak şirketidir) önde gelen teknoloji şirketlerinden olan Wayne Enterprises'ın kârını harcayan sorumsuz ve sığ bir playboy olduğudur. Öte yandan, kuruluş amacı suç kurbanlarına yardım ve gençleri suçtan korumak olan Wayne Fonu ile yaptığı bağışlar ile de tanınır. Wayne bu playboy kişiliğini, Batman kişiliğini gizlemek amacıyla yaratmıştır ve bazen ahmak ve bencil tavırlar da takınır. Batman, gizli kişiliğini korumayı en büyük önceliği olarak görür; öyle ki birkaç defa kimliğini açığa çıkartmaktansa ölüm riskini göze almıştır.

Kara Şövalye
Bruce Wayne, Batman'i Gotham'ın yeraltı dünyasına korku saçmak için yaratmıştır. Kostüm ve Wayne'in Batman iken davranış tarzı mümkün olduğu kadar heybetli ve korkutucudur. Bruce Wayne yumuşak kalpli ve sorumsuz iken, Batman agresif ve serttir. Görünüm ve kişiliğindeki değişimlere ek olarak, Bruce Wayne aynı zamanda kostümlü iken sesini de değiştirir, Kara Şövalye'nin sesi alçak ve hırıltılıdır.
Çizgi romanın "karanlık" havasına ve yarasaların doğasına uygun olarak, Batman genellikle geceleri ortaya çıkar. Zero Hour'dan sonra DC Comics, Batman'in bir şehir efsanesi olduğu fikrini kullanmıştır, ancak War Games serisinde, kuşatma altındaki bir lisenin önünde gündüz aydınlıkta görüntüsü tüm haberlerde yayınlanmıştır. Batman: The Long Halloween'da, Batman kendisi için "gece zamanı görünmesinin çok daha etkili" olduğunu söylemiştir.

Matches Malone
Batman zaman zaman Gotham'ın suç mahallerinin içine sızar, bunun için Batman #242 'de tanıtılan ve sonradan öldürülen Matches Malone kimliğine girerek çevresinin Malone'a duyduğu saygıdan yararlanarak bilgi toplar.

Batman, kullandığı pek çok kostüm, ekipman ve araçları Wayne Enterprises 'in çeşitli şirketlerinden ve Kordtronics'ten yararlanarak sürekli değiştirir ve geliştirir. Oracle, Harold ve Toyman III gibi karakterler de Batman için ekipman üretim ve modifikasyonu yapmıştır. Ek olarak, nadiren de olsa Batman düşmanlarının ekipmanlarını ters mühendislik ile kendine uygun şekilde adapte eder; Mister Terrific'in T-sphere'leri gibi. Yıllar içinde Batman'ın kullandığı ekipmanların görünüşlerinin ortak yönleri koyu renklendirme ve kanatlarını açmış yarasa motifi olmuştur. Örneğin arabasının siyah rengi ve arka bölümünde, uçaklarınkini anımsatan kanatlar, yarasa kanadı tarzındadır. En çok kullandığı ekipman olan Batarang ise tıpkı göğsündeki amblemi gibi yarasa şeklindedir. Tüm bu teçhizat isimlendirmelerindeki "bat" ön eki Batman tarafından nadiren kullanılır. 1960'ların televizyon serilerinde ise Batman'in kullandığı teçhizat tanımlamaları zaman zaman saçmalık seviyesine ulaşarak yarasa-bilgisayarı, yarasa-tarayıcı, yarasa-radarı, yarasa-kelepçesi, yarasa-dubası, yarasa-içecek suyu kutusu, yarasa-köpek balığı kovucu spreyi gibi nesneler isimlendirilmiştir. Bu tür tanımlamaların Batman tarafından uygun bulunmadığı da "A Death in the Family" hikâyesinde dile getirilmiştir.


Batman'in en çok kullandığı teçhizat ve malzemeler ise sürekli beline takılı olan kemerdedir. 


Kemere asılı duran ve eşit aralıklarla dizilmiş olan tüplerde çeşitli nesneler / gazlar / gerekli kimyasallar bulunmaktadır.

Erken dönemde Batman ateşli silahlar kullanmıştır. Ancak ilerleyen yıllarda, özellikle ailesinin de bir tabanca ile öldürülmesine şahit olduğu için ateşli silah kullanımından kaçınmıştır. Bazı hikâyelerde bu kural esnetilir; kendi kullandığı araçlara tahrip gücü olan silahları yerleştiren Batman bunları diğer araçları etkisiz hale getirmek veya önündeki engelleri kaldırmak için kullanır. İki hikâyede, makinalı tüfeklerde gerçek mermiler yerine plastik mermiler kullanmıştır. 1989'daki Batman filminde ise ateşli silahlar belirgindir; Batmobile'e makinalı silahlar ve bombalar, Batwing'e ise füzeler ve toplar monte edilmiştir. The Dark Knight Returns ise bu konuda bir istisna sayılır.

Kostüm
Batman karakterinin gelişimi ile beraber, kostüm de değişikliklere uğramıştır, ancak en ayırdedici unsurlar kalıcı olmuştur; siyah pelerin, sivri kulaklı ve yüzün büyük bölümünü kapatan siyah maske, göğüsteki kanatlarını açmış yarasaya benzeyen amblem ve teçhizat kemeri. Ayrıca dirseğe kadar çıkan eldivenlerinin yanlarında üç tane çıkıntı vardır. Kostümde en belirgin değişikliklerden birisi amblemdir, çevresine sarı elips 1964'de eklenmiştir ve amblemin kendisi de zaman içinde mavi ve açık gri'den siyah ve koyu gri'ye kadar değiş renklerde çizilmiştir. Kulakların uzunluğu ve pelerin çizerden çizere değişiklik göstermiştir. Filmlerde ise kostümler çizgi romanlardan değişik olarak tasarlanmıştır.

İlk dönemler kurşungeçirmez yelek giyen Batman, karakterin daha insansı olması için daha sonra envanterinden çıkartılmıştır. Ancak yazarlar bu yelek dahi olsa ateş edildiğinde vücudun hasar görebildiğini ve hala bir tehlikenin söz konusu olabileceğini kaleme almışlardır. Sonuçta, "Batman: The Dark Knight Returns" 'de Batman koyu renkli kostümün tam ortasında, göğsünde parlak sarı bir amblem taşıdığını açıklar: bu amblem bir hedef göstermektedir ve arkasında da zırh vardır.


Yarasa Sinyali

Batman hikâyelerinde en bilinen unsurlardan biridir. Batman'a ihtiyaç duyuluduğunda, şehrin her tarafından görülecek şekilde Gotham Şehri Polisi bulutlu gökyüzünde ortasında yarasa sembolü olan ışık tutar. Bat-Signal'in kökeni ise pek çok unsur gibi değişiklik göstermektedir.


Mağara

Batman, kendisine ait olan her şeyi saklamak için bu mağarayı seçmiştir. Batman'in bu mağarasından tam tamına 100 bin brontobytelık güvenlik kamerası sistemi, 10 brontobytelık bilgisayarlar hafızaları, titanyumdan yapılan güvenlik kapıları ve tabiki Batman'in tüm ekipmanları bulunuyor.


Gotham Şehri

New York City, Chicago, Boston ve Pittsburgh gibi şehirlerden türetilen Gotham Şehri, Amerika'nın kuzeydoğu körfezindedir. Genellikle kirli, yüksek suç oranlı, çürümüş olarak resmedilen kent, Superman'in parlak, temiz, fütüristik Metropolis'inin zıttıdır. Gotham'ın "News York'un gece hali" olduğu, New York'un geçmişindeki yüksek suç oranına atfen söylenegelmişir. Thomas ve Martha Wayne de şu anda kenar mahalleye dönüşmüş ancak eskiden lüks bir mahalle olan Park Row'da öldürülmüşlerdir. Batman hikâyeleri ilk olarak New York şehirinde geçmesine rağmen, sonradan hep Gotham Şehrinde yaşadığı anlatılmıştır. Superman'in Metropolis'i gibi, Gotham da kahramanının karakteristik özelliklerini taşır.

Tek başına çalıştığı görüntüsüne rağmen, suça karşı savaşında Batman pek çok kişi ile birlikte çalışmıştır. 

Robin
İlk görünüm: Detective Comics 38. sayı (Nisan, 1940)
Batman'in kariyerinde en çok birlikte olduğu Robin karakteridir. İlk Robin, Dick Greyson Batman ile olan ortaklığına son vererek Nightwing adını alıp kendi maceralarına devam etmiştir. İkinci Robin, Jason Todd, Joker tarafından dövülerek öldürülmüştür. Ancak daha sonra Batman'in bir düşmanı olarak geri gelmiştir. Üçüncü Robin, Tim Drake, 1989 yılından beri Batman'in yanındadır. 


Alfred Pennyworth
İlk görünüm: Batman 16. sayı (Nisan, 1943)

Alfred Pennyworth, Bruce Wayne'in kahyası ve baba figürüdür ve tıpkı Lucius Fox nasıl ticari ve bağış işleri ile ilgileniyorsa malikane ve mağara'nın bakımıyla ilgilenir. 


Komiser James W. Gordon
İlk Görünüm: Detective Comics 27. sayı (Mayıs, 1939)
Polis Komiseri James "Jim" Gordon, kanunun uygulanması hakkında ayrı görüşte olsa da Batman'a bilgi desteği sağlayan en önemli kişilerden biridir. 


KEDİ KADIN (Catwoman) - Selina Kyle
İlk görünüm: Batman 1. sayı (1840)
Kedi Kadın, Amerikan çizgi roman şirketi DC Comics'in Batman için Bob Kane ve Bill Finger'ın yarattığı hayali bir "süper-kötü"dür. Bob Kane karakteri yaratırken "özellikle" kuzeni  Ruth Steel'den ilham almış. Orijinal ve geniş ölçüde en çok Silna Kyle olarak tanınan Kedi Kadın, ilk kez KEDİ olarak tanındığı Batman'in 1. sayısında yer aldı. Küçük yaşta yetim kalan Selina Kyle, Gotham’ın acımasız sokaklarında iki şey öğrendi: Kendinden başka kimseye güvenme ve hırsızlık, hayatta kalmanın en kolay ve en hızlı yoludur. Yoksulluk içinde geçen çocukluğu, Selina’nın lükse ve paraya düşkünlüğünü arttırdı. Hırsızlık mesleğini icra ederken silahlara bağımlı kalmanın iyi olmayacağını düşünen Selina, boks efsanesi ve 1Adalet Cemiyeti üyesi" Ted Grant’ten ders aldı; hatta Gotham’da faaliyet gösteren gizli bir ninja dojosu keşfedip, çeşitli dövüş sanatları öğrendi. Bir gece, damlarda dolaşırken gördüğü “Batman” adında yeni ve gizemli bir kanun koyucu, bir kostüm hazırlaması konusunda kendisine esin kaynağı oldu. Yalnızlıkları ve bağımsızlıkları, zaten sevdiği kedilerle arasında bir benzerlik oluşturuyordu. Böylece Kedi Kadın doğdu. Kedi kadın sadece bir suçlu olarak değil, -Batman’a içten içe duyduğu çekim nedeniyle- iyilerin tarafında da çalıştı. Ama çoğunlukla tıpkı Batman gibi gölgelerde kalmayı ve dikkat çekmemeyi tercih etti.  Birkaç yıl önce, Selina Kyle olarak Gotham Belediye Başkanlığı’na adaylığını koydu; ama zor durumda kaldı ve kimliğini açık etmemek için “Kedi Kadın” olarak “Selina Kyle”ı öldürdü. Bundan bir süre sonra, Emniyet Müdürü James Gordon’u öldürmekle suçlandı ve hapishanede çıldırma noktasına geldi. Sonunda, Gotham’ın Doğu Yakası’na geri döndü ve parçalanmış kimliğini toparlayıp yeniden Kedi Kadın olarak yaşamını sürdürmeye başladı.
Kedi Kadın, DC Evreni’nin en büyük hırsızı olarak kabul edilebilir. Ancak görünürdeki para hırsı ve lükse olan düşkünlüğü, zaman zaman beklenmedik biçimde başka şeylerin gerisinde kalabilir. Kedi Kadın, Wizard Dergisi'nin "Tüm Zamanların En Büyük 100 Kötüsü" listesinde 51. sırada yer aldı. 


VICKI VALE
İlk görünüm: Batman 49. sayı (1948)
Önceleri Gotham Gazetesi'nde muhabir; daha sonra Channel 52'de haber spikeri.
Çok az bilinir, Vicki Vale en az Batman kadar eskidir. 1940'larda Bill Finger ve Bob kane tarafından yaratılan Vale, 1950'lerde Bruce Wayne ile bir ilişki yaşamış, 1980'e kadar ortalarda görünmemiştir. Yeniden hikayeye dahil olan Vicki Vale, uzun bir süre Bruce Wayne'in sevgilisi oldu. Bruce'un gizemli şekilde ortalardan kaybolmaları, çok sık hastalanıp sakatlanması Vicki'yi rahatsız edip kuşkulandırdı. Ayrılık sonrası bu kuşkusu bir takıntı haline geldi. Zaman içersinde tkıntılarını aştı ve hem Bruce Wayne'in hem de Batman'in önemli yoldaşlarından, sırdaşlarından biri oldu.

BATGIRL + ORACLE - Barbara Gordonİlk görünüm: Batman 49. sayı (1948)
Barbara Gordon, ilk Batgirl ve en çok tanınmış bir karakter olmasının yanında komiser James Gordon'ın kızıdır da. Dick Grayson'ın Robin olduğu zamanlarda Batman'in onayı olmadan Batgirl olan Barbara, genç kızlık döneminde Grayson'la bir ilişki yaşarken The Killing Joke hikayesinde Joker tarafından belden aşağısı sakatlanınca hem maskesini çıkartmak zorunda kalmıştır, hem de o olaydan sonra Grayson'la arası iyice açılmıştır. Hatta Grayson'ın evlilik teklifini geri çevirir. Sakatlığı sonrası zaten var olan teknolojik aletler üzerinde olan kabiliyetini geliştirmiş ve DC'nin en iyi teknomaster'larından biri olmuştur. Süper kahramanlar arasında oluşturduğu network ile suçla savaşta herkesin gözü kulağı haline gelen Barbara yeni alter egosunu Oracle olarak seçmiştir. Fakat kızıl saçlı hatunumuz yeni düzende yeniden Batgirl olarak, felçli vücudunu iyileştirmiş bir şekilde suçla olan savaşını tekrar sokaklara indirmiştir. 

TALIA AL GHULİlk görünüm: Detective Comics 411. sayı (1971)
Talia Al Gul, babası dünya çapında bir suç imparatorluğunun lideri ve Batman'in en güçlü düşmanlarından biri olan Ra al Gul'dur. Batman'le duygusal yakınlaşması sonucu bir oğlu olmuştur. Adı Damian olan bu çocuk gelecekte Robin olacaktır..

JOKER (The Joker)   -   "Jack Napier"
İlk görünüm: Batman 1 (Nisan, 1940)
Batman'in en büyük düşmanıdır.
Batman'in en tehlikeli ve geçmişi en belirsiz düşmanı Joker'dir. Joker delilik ile dahilik arasındaki ince bir çizgidedir. Yaptığı planlardaki ayrıntılar zekasının en iyi göstergesidir. Batman efsanesinin kötü karakterlerinden biri olan Joker, ilk olarak 1940'ta ortaya çıktı ve sonrasında pek çok değişim geçirdi. 1950'lerde çizgi roman endüstrisinin fırtınalı bir dönem geçirip düşüşe geçmesinin ardından, Joker karakteri ile yeniden hareketlendirildi. 1951'de bir soygun sırasında Batman'a yakalanan Jack Napier, kaçarken sıçradığında kimyasal bir fıçının içine düşer. Oluşan şekil bozukluğunun oyun kartlarındaki jokeri andırdığını farkedince joker kimliğini benimser. 
1973 yılında editörler Batman'in daha modern bir versiyonunu oluşturma kararı aldılar. Yenilenmenin bir parçası olarak DC çizgi romanlarının sayfalarına 1973 Kasım'ında Joker olarak dönüş yaptı. Joker'in intikam hikayesi, gelişigüzel ve vahşi cinayetlerle Batman'a ve kendisini durdurmak isteyen Gotham Şehri Polisi'ne meydan okuyan psikopat bir katil olarak ortaya çıktı. Yaratıcıları karakteri kökenine geri götürdü ve bir kez daha dünyanın en iyi dedektifi açısından değerli kıldı. Aynı zamanda Joker'in evi olan Arkham Asylum ilk kez bu dönemde belirdi. Başlarda Joker hem kahramanlarla hem de kötü adamlarla savaştı. Hikayelerde oluşturulan ruh sağlığı problemleriyle 7 cinayet daha işledi. 

Penguen (The Penguin)
Oswald Chesterfield Cobblepot

İlk görünüm: DC Comics 58 (Nisan, 1941)
Amerikan çizgi roman şirketi DC Comics'in Batman için Bob Kane ve Bill Finger'ın yarattığı hayali bir karakterdir. Penguen, kısa boylu ve şişmandır. Her ne kadar bir gangster olsa da, kendini suçun centilmeni olarak düşler. Babasının sağanak bir yağmur sorası yakalandığı bronşiyal pnömoni adlı hastalıktan ölmesi, annesinin şemsiye taşıması için ısrarcı olmasına neden olur. Kuşlara ve yüksek teknoloji ürünü şemsiyelere düşkündür.  Oswald'ın görünüşü ve her zaman taşıdığı şemsiyesi, çocukluğunda O'nu yaşıtlarının hedefi yaptı. Bunun sonucunda yalnızca annesinin hayvan dükkanındaki kuşlarla arkadaşlık kurabildi. Üniversiteyi bitirdikten sonra annesinin ölümü, borçlarından dolayı ipotekli hayvan dükkanının elinden alınması ve arkadaşları olan kuşlara el konması O'nun öfkesini kışkırttı. Önceleri bir hırsız olarak yerel bir mafya patronunun hizmetine girdi. Patronu tarafından aşağılandı, dışlandı. Kendine korunacak bir ada yapmaya karar verdi; smokin giydi ve 45 kalibre mermi atan bir şemsiyeyle geri döndü; eski patronunu öldürdü. Başarısından etkilenen ölü mafya liderinin suç ortakları Oswald Cobblepot'u liderleri yapmayı kabul etti. Korkulan ve saygı duyulan biri olma tutkusuyla Penguen ismini benimsedi. 

HARVEY DENT - İki-Yüz (Two-Face)
İlk görünüm: Detective Comics 66. sayı (1942)
Batman çizgi roman serisi için Bob Kane ve Bill Finger'ın yarattığı hayali bir karakterdir. Bob Kane bu karakter için Spencer Tracy filmi Dr. Jekyll and Mr. Hyde'dan ilham almış. Bu karakter Batman çizgiromanlarında, video oyunlarında ve filmlerinde görülmüştür. Detective Comics'in 66. sayısında karakterin ismi Harvey Kent'tir. Fakat ilerleyen sayılarda isim Harvey Dent olarak değişti. Bunun nedeni Harvey Kent isminin Superman'in gerçek ismi olan Clark Kent'e benzemesiydi.
Harvey Dent, Gotham’ın genç ve başarılı bir bölge savcısıydı. Şehirdeki organize suça karşı verdiği savaşta, Batman ve James Gordon’la birlikte anılıyordu. Bir duruşma sırasında, sanık koltuğunda oturan mafya babası “Patron” Maroni, Dent’in yüzüne asit fırlattı. Harvey Dent’in kötü geçen çocukluğundan dolayı zaten kırılgan durumdaki akli dengesi, iyice zarar gördü. O an Harvey Dent gitti ve yerine İki-Yüz geldi. Her şeyin çift taraflı olduğu konusunu saplantı haline getirmiş olan İki-Yüz, tüm kararlarını, babasının yıllar önce verdiği, iki tarafı da tura olan bir uğur parasını atarak vermeye başladı. Çift taraflı doğasını ve bölünmüş kişiliğini yansıtmak için, paranın bir yüzüne çizik attı. Eski dostu Batman’in onu iyileştirmek için elinden geleni yapmasına rağmen İki-Yüz, Batman ve Robin’le sık sık karşı karşıya geldi. 
Karakter Frank Miller'ın Batman: Year One adlı eserinde revizyona uğradı. Andrew Helfer hikâyeleri dengeleyerek Two-Face'in geçmişini tekrar yazdı. Bu hikâyede geri dönüşlerle ağzı bozuk ve alkolik babası ve çocukluğunda ruhsal kargaşa ile paranoyayla mücadele edişi anlatılıyordu. Batman: Year One'da yüzünün yanmasından önce Batman ile çalışan kahramanca bir figürdü.


EDWARD NYGMA - Bilmececi (Riddler)
İlk görünüm: Detective Comics 140. sayı (1948)
Riddler (Edward Nygma), Batman'in düşmanlarından biridir. Çocukluğunda bile hilebaz biri olan Eddie Nashton'ın suç yaşamı, okuldaki ödüllü yap boz yarışmasının çözümünü öğretmenin odasından çalmasıyla başladı. Bilmece-bulmaca sevgisi yetişkinliğinde de süren Eddie, panayırda hileli bir bulmaca kabininde çalışmaya başladı. Sonunda gözünü daha büyük kazançlara dikti ve suç dünyasına iyiden iyiye adım attı. Adını Edward Nigma -E. Nigma, yani muamma- olarak değiştirip soru işaretleriyle dolu bir kostüme büründü. Artık Bilmececi olarak anılmaya başlanmıştı. Gotham'da faaliyet gösteren her suçlu gibi sonunda Batman'le karşılaşan Bilmececi'nin, zekâsını kanıtlamak için suçlarıyla ilgili ipuçları bırakma saplantısı, her seferinde Batman tarafından yakalanmasına neden olur.

Dr. Jonathan  - Korkuluk (Riddler)
İlk görünüm: Detective Comics 140. sayı (1948)
Psikoloji profesörü Jonathan Crane, akademideki diğer profesörler tarafından partilere davet edilmeyerek dışlanan, orta yaşın üstünde, kalın ve kara kaşlı, gayet itici ve sevimsiz bir karakter olarak çizilir. Korku üzerine yoğunlaştığı derslerde sergilediği "ateşli silahlar kullanmak gibi" fanatik tavırları yüzünden üniversitedeki işine son verilir. Bu arada Crane, hem yoksulluğu hem de korkuyu temsil eden korkuluğu kendine sembol olarak seçip para karşılığı insanları korkutmaya, korkutmak işe yaramazsa vurmaya başladığından işten atılmasına pek üzülmez. Hazır kendini suça vermişken kütüphanelerden nadide kitaplar çalmayı da ihmal etmez. Crane, bulduğu korku gazı ile kişilerin içindeki korkuları açığa çıkartmakta hatta onları ölüme kadar sürüklemektedir. Ayrıca, Batman'i de epey ilk karşılaşmalarında ağır yaralayarak gözden kaybolan Korkuluk, ikinci kaşılaşmalarında Robin yardıma gelmese Batman'i neredeyse öldürecektir. 

Dr. VICTOR FRIES - Mr. Freeze (Bay Dondurma)
Mr.Freeze; bu karakter her ne kadar önüne geleni buz kütlesi haline getiren bir karakter gibi gözükse de aslında geçmişindeki hikayesi ile Batman'in Harvey Dent ile birlikte en saygı duyduğu karakterlerden biridir. İlk olarak 1959 yılında yayınlanan Batman'in 121. sayısında görünen Mr.Freeze'in gerçek adı Dr. Victor Fries'dir. İsmindeki benzerlik ve kötü adama dönüştüğü zamandaki özellikleri ile Mr.Freeze adını alan Victor Fries'in tek gayesi ise ölen eşini tekrar hayata döndürebilmek. Mister Freeze ters giden bir labaratuar deneyinin kurbanıdır ve artık yaşayabilmesi için süper soğuk kıyafetinin içinde kalmak zorundadır. Buz silahına sahip olan Victor Fries hayatını umutsuzca sevgili eşi Norayı'yı iyileştirmeye adamış. Yaptığı deneylerle karısının ölümcül hastalığını iyileştirene kadar eşinin vücudu dondurulmuş halde bekliyor. Batman yardım elini uzattı ancak Mister Freeze kendi hatalarının nedenini Kara Şövalye olarak görüyor.
Mister Freeze genellikle deneyleri, zırhı, silahları için ihtiyaç duyduğu malzemeleri ve parayı çalmak için diğer suçlularla birlik oluyor. En önemli silahı ise rakiplerini buz kütlesine çevirdiği "Cold Gun"..


Dr. PAMELA LILLIAN ISLEY - Zehirli Sarmaşık (Poison Ivy)
Zehirli sarmaşık, Kimya konusundaki dehasını ve vücudunun ürettiği maddeler sayesinde erkekleri beyinsiz birer köle haline getirip istediğini yaptırmaktadır.





İLK BATMAN FİLMLERİ

BATMAN "The Batman" (1943 - ABD) - IMDb: 6,6
Yönetmen: Lambert Hillyer

BATMAN AND ROBIN (1949 - ABD) - IMDb: 6,2
Yönetmen: Spencer Gordon Bennet

BATMAN (1966 - ABD) - IMDb: 6,5
Yönetmen: Leslie H. Martinson


1. SERİ:
BURTON - SCHUMAHER SERİSİ

1
BATMAN (1989 - ABD, İng.) - IMDb: 7,6 (Oscar + 8 ödül)
Yönetmen: Tim Burton
Oyuncular: Michael Keaton (Bruce Wayne/Batman)Jack Nicholson (Joker), Kim Basinger (Vicki Vale)Billy Dee Williams (Harvey Dent),
Path Hingle (James Gordon)Michael Gough (Alfred)Robert Wuhl (Alexander Knox), ...

Özet: Gotham Şehri, karanlık, tehlikeli ve gotik! Tek koruyucusu ise çoğunluğu çürümüş durumdaki Polis departmanı. Savcı Harvey Dent ile komiser Gordon'un tüm çabalarına karşın, şehir giderek daha güvensiz bir hale gelmektedir... ta ki Kara Şovalye ortaya çıkana dek. Suçlular çoğunlukla batıl inanç sahibidir, ve korkak... bu yüzden kendisine onların yüreğine korku salacak bir gizli kimlik seçmiştir. O bir yarasadır. Yarasa-adam, Batman! Ödüllü bir gazeteci olan genç ve güzel Vicky Vale, esrarengiz yarasa-adamın sırrını çözmeye kararlıdır. Öte yandan Jack Napier, yanlışlıkla asit kazanına düştükten sonra şehrin psikopat palyaço suç kıralına, Batman'in azılı düşmanı sinirbozucu Joker'e dönüşür. Gotham'ın tek umudu karanlık ve gözüpek Batman'dir. Peki aslında dolar milyoneri ve kadın avcısı Bruce Wayne bu ikili hayatı nasıl sürdürecektir? Üstelik aklındaki tek kadın Vicky Vale iken...




2
BATMAN DÖNÜYOR "Batman Return" (1992 - ABD, İng.) - IMDb: 7,0 (2 ödül)
Yönetmen: Tim Burton
Oyuncular: Michael Keaton (Bruce Wayne/Batman)Danny DeVito (Penguen), Michelle Pfeiffer (Kedi Kadın)Michael Gough (Alfred)
Path Hingle (James Gordon)Christopher Walken (Max Shrek)Robert Wuhl (Alexander Knox), ...

Özet: İlk filmde Joker’in planlarını altüst etmiş olan Batman’in karşısında şimdi de Penguen durmaktadır. Bir hilkat garibesi olduğu için, Gotham’ın saygın ailelerinden birinin tek çocuğu olduğu halde soğuk bir kış günü şehir parkına terkedilen Penguen, hayatta kalmış ve şimdi de şehrin gözünde en sevilen insan olmak için her şeyi göze almıştır. Kirlenmiş işadamı Max Schreck, Penguen ile işbirliği yaparak onu vali seçtirme yolunda Batman’i kurban etmek konusunda kararlıdır. Bu arada Schreck’in dağınık asistanı Selina kirli çamaşırlarını yanlışlıkla öğrendiği patronu tarafından haince binadan aşağıya itildiğinde, karmaşanın ortasına yeni ve cazip bir karakter doğar: Catwoman - Kedikadın. Bu sonuncusu, Batman’le aynı kimlik bunalımlarını taşıyan ve fazladan, epeyce de çatlak bir tiplemedir. Tim Burton’ın ikinci Batman denemesi, ilki kadar olmasa da, kuşkusuz hayranları tarafından hevesle kucaklanır. Kedikadın kostümü içerisindeki karşıkonulamaz Pfeiffer, Penguen Devito, tam rolünün adamı Walken, geliştirilmiş Batmobil gibi sosları da olan nefis bir Gotham seti içerisinde kusursuz işleyen, stilize bir rüya...



3 
BATMAN DAİMA "Batman Forever" (1995 - ABD, İng.) - IMDb: 7,0 (9 ödül)
Yönetmen: Joel Schmacher
Oyuncular: Val Kilmer (Bruce Wayne/Batman)Tommy Lee Jones (İki-surat/Harvey Dent), Jim Carrey (Bulmacacı/Edward Nygma), Nicole Kidman (Dr. Chase Meridian)
Chris O'Donnell (Robin/Dick)Michael Gough (Alfred)Path Hingle (James Gordon)Drew Barrymore (Şeker), ...

Özet: Gotham Şehri'nin Kahramanı Batman, bu filmde İki-Surat ve Bulmacacı adlı iki süper suçlu'ya karşı mücadele ediyor. Bir yandan şehri bu iki acımasız caninin elinden kurtarmaya çalışırken bir yandan da doktor Chase Meridian'a aşık olmuştur. Batman'ın bu kez vereceği mücadelenin savaşında yeni ortağı ise harika çocuk Robin'dir.



4
BATMAN & ROBIN (1997 - ABD, İng.) - IMDb: 3,7 (6 ödül)
Yönetmen: Joel Schmacher
Oyuncular: George Clooney (Bruce Wayne/Batman)Arnold Schwarzenegger (Buzadam/Dr. Fries)
Chris O'Donnell (Robin/Dick)Alicia Silverstone (Batgirl/Barbara Wilson)Uma Thurman (Zehirli Sarmaşık/Dr. Pamela Isley)
Michael Gough (Alfred)Path Hingle (James Gordon), ...

Özet: Batman ve Robin, Gotham şehrinin kötü adamlarını durdurmak için tekrar birlikte çalışmaya başlamışlardır. Ancak aralarında bazı sorunlar oluşur. Kendisine zehirli sarmaşık (Poision İvy) denilen ve istediği herkesi kendisine aşık edebilme yeteneğine sahip olan kadın ve amacına ulaşabilmek için dokunduğu her şeyi dondurabilmesiyle bilinen Mr. Freeze, bu macera boyunca ikilinin mücadele edeceği kötü karakterlerdir.
Batman & RobinAltın Ahududu Ödülleri'nde birçok dalda adaylık kazandı ve tüm zamanların en kötü süper kahraman filmlerinden biri olarak kabul edildi.




2. SERİ: 
CRISTOPHER NOLAN SERİSİ


2003 yılının Ocak ayında Christopher Nolan, Warner Bros. ile adı belli olmayan yeni Batman filmini çekmesi için anlaştı ve iki ay sonra David S. Goyer ile senaryo çalışmalarına başladı. Filmin adı için ilk önce "Batman: Year One", "Batman 5", "Batman: The Frightening", "Batman Intimidation" ve "Intimidation Game" isimleri gündeme gelmişti. Nolan, Bruce Wayne'in Batman'e dönüşümünün nedenlerini ortaya çıkartmak ve karakteri kaynağına götürmek istiyordu; filmin kaynağının insanlık ve realizm olacağını söyledi. Yönetmen "Batman'in olduğu dünyanın daha gerçekçi olacak ve çağdaş bir kahraman figürünün ortaya çıkışı anlatılacak" dedi. Goyer, filmin amacının izleyiciye Bruce Wayne ve Batman'i önemsetmesi olacağını açıkladı. Nolan, tarzın dramaya yakın olacağını ve Richard Donner'ın 1978 tarihli filmi Superman 'ninin film için karakteri yansıtmakta ilham kaynağı olacağını söyledi. Nolan ayrıca "Batman’in her zaman için en büyüleyici yönü oldukça olumsuz duyguların etkisiyle hareket ediyor olması. Batman bir insan ve kusurları var. Ama o bu çok güçlü ve yıkıcı duygularından çok olumlu bir şey yaratmış biri. Benim için, Batman’i günümüz dünyasına olağanüstü uygun bir kişilik yapan şey bu" dedi. Batman Başlıyor'un epik hikâyesinin güvenirliğini yansıtmak için yardımcı rollerde birçok yıldız oyuncunun olacağını açıkladı.
Nolan'ın kişisel ilham kaynağı, Bruce Wayne'in dünya yolculuğunun anlatıldığı Batman: The Man Who Falls adlı çizgi romandı. Romanda yer alan, genç Bruce Wayne'in kuyuya düşme sahnesi filme de adapte edildi. Batman: Long Halloween romanının yazarı Jeph Loeb ve çizeri Tim Sale, romandaki "ciddi ve ağırbaşlı" Carmine Falcone karakterini senaryoya aktarmaya açlışan David S. Goyer'e yardımcı oldu. Senarist, ilk önce filme Harvey Dent'i de dahil etmeyi düşündü, ancak Rachel Dawes varlığı bu fikri olumsuz yönde etkiledi. Karakter, Batman Başlıyor'un devamı olan 2008 tarihli Kara Şövalye filminde Aaron Eckhart tarafından canlandırıldı. Long Halloween'ın devamı olan Batman: Dark Victory de filme etki etti. Ayrıca Long Halloween'deki James Gordon da buradaki karaktere etki etti. Yazarlar ayrıca Frank Miller'ın Batman: Year One çizgi romanındaki Gotham'ın suça teslim olduğu ve Gordon ile Batman'in de buna engel olmaya çalıştığı öykü iskeletinden de yardım aldı.
Bruce'un ailesi öldürülmeden önce seyrettiği filmin Zorro olduğu çizgi romanlardaki ortak fikirlerden biriydi. Nolan bu fikirden vazgeçtiğini açıklayıp, bunu filmle bir bütün olarak yarasalar ile değiştirdi. Bu şekilde yarasaları vurgulayan Nolan, karakterin kostümünün şeklini de açıkladı.
Çekimler, İzlanda'da bulunan Vatnajokull'daki buzullarda başladı (Bhutan çekimleri). Ekip, Ra's Al Ghul için bir köy ve giriş kapısı inşa etmenin yanı sıra alana uzunca bir yol açtı. Hava problemleri, saatte 75 mil hızla gelen rüzgarlar, yağmur ve karın eksikliğiydi. Wally Pfister bir çekimde vinç ile çekim yapmak zorunda kaldı.
Superman ve 1970'li ve 80'li yılların gişe filmlerinde ilham arayan Nolan, çoğu çekimi İngiltere'de, çoğunlukla da Shepperton Stüdyoları'nda yaptı. Yarasa Mağarası için 250 fit (76 metre) uzunlukta, 120 fit (37 metre) genişlikte, ve 40 fit (12 metre) yükseklikte set inşa edildi. Yapım tasarımcısı Nathan Crowley, bir çağlayan yaratmak için 12,000 galon su ile 12 pompa yerleştirdi ve gerçek bir mağara görüntüsü yaratmak için kayalar inşa etti. Ocak 2004'te, Warner Bros. şirketi filmin Nisan ayında gerçekleştirilecek çekimleri için Cardington, Bedfordshire'daki hava aracı hangarı kiraladı. Burada Narrows çekimleri yapıldı.
Wayne Malikanesi için yirmi farklı seçenek içinden, Nolan ve Crowley'nin beyaz zeminini çok beğendiği ve Wayne'nin ailesinin anısını yaşatabileceklerini düşündükleri Mentmore Kuleleri seçildi. İngiltere'nin başkenti Londra'nın kuzeybatısında bulunan Mill Tepesi'nde bulunan National Institute for Medical Research'ın bir bölümünü Arkham Akıl Hastanesi olarak kullanmak için inşaat yapıldı. St. Pancras Tren İstasyonu ve Abbey Mills İstasyonu, Arkham'ın iç tarafları olarak kullanıldı. Mahkeme salonu içinse Londra Üniversite Koleji kullanıldı. Batmobile takip sahnesinin de dahil olduğu bazı sahneler, Chicago'daki Lower Wacker Drive ve 35 East Wacker'da çekildi. Yetkililer, Franklin Köprüsü Sokağı'ndaki Narrows çekimeri için dar geçitleri kapatmayı kâbul etti. Bu yüzden hiçbir kanlı sanhe filme çekilmedi. Batman'i oynarken sesini değiştirmek zoruda kalan Christian Bale, bu yüzden filmin çekimlerinde üç defa sesini kaybetti. Film, Nolan'ın 2.35 : 1 oranında çektiği ilk film oldu.
Christopher Nolan, 1982 tarihli kült bilim-kurgu filmi Blade Runner'ı, Batman Başlıyor'un ilham kaynağı olarak kullandı. Filmin temasını gerçeklik olarak açıklayan Nolan, tasarımların buna uymasını istedi. Senarist David S. Goyer "Bu felsefeyi hikâyenin her yönüne uyguladık, en küçük ayrıtılara bile. ‘Yarasaların kulakları neden bu kadar uzundur? Batmobil’in görünümü neden böyle?’ gibi sorular sorduk ve Bruce Wayne’in yaptığı her şey ve filmde kullandığı her aygıt için mantıklı bir açıklama sunduk" dedi. Nolan, "Sınırlara sahipmiş gibi görünmeyen, güvenilir ve keşfetmeye açık" olarak tanımladığı filmin evreninden, Batman Başlıyor'un dünyasını yaratırken ilham aldı. Nolan ve Crowley, Gotham şehrini yaratırken birlikte çalıştı. Crowley, Nolan'ın garajını dolduran büyüklükte bir şehir maketi yaptı. Nolan ve Crowley, modern alanları ve mimariyi yansıtabilmesi için büyük bir maket hazırladı. New York, Chicago ve Tokyo şehirlerinden öğeler kullanıldı. Narrows'un varoşları, Hong Kong'un Kowloon Walled kentinden esinlenilerek hazırlandı.
Yönetmen Christopher Nolan, Batmobile'in Frank Miller'ın The Dark Knight Returns eserindeki tank gibi olmasını istedi. Batman Başlıyor'un yapım tasarımcılarından Nathan Crowley, the Tumbler için tasarlama sürecine oyuncak modeller ile başladı. Crowley, Tumbler'ın jet moturu için P-38 Lightning modelinin kanatlarından ilham aldı. Dört ay içinde, Tumbler'ın 12'de 1 ölçeğinde altı model hazırlandı. Ölçek kararlaştırılırken, Crowley mühendisler Chris Culvert ve Annie Smith'in de aralarında olduğu ekipten otuz kişi, iki ay içinde bir Styrofoam'ın dışından büyük büyük bir parça keserek, Tumbler'ın kopyasını yaptı. İlk atlama testinde, The Tumbler'ın önü çöktü ve tamamen yeniden inşâ edilmek zorunda kaldı. The Tumbler'ın temel şekli, 5.7-liter Chevy V8 motoru, Hoosier tarafından üretilen ön lastikler, Interco. şirketinden 4x4 çamurluklar ve Baja yarış kamyonlarının süspansiyon sistemi ile yeniden tasarlandı. Dokuz ayda tamamlanan tasarım ve geliştirme süresinde birkaç milyon dolar harcandı. Tasarım işlemi bitince, dört sokak yarış arabası büyüklüğünde ve 65 karbon fiber panele sahip olan araç, toplamda 250,000$'a mal olmuştu. Arabada uzmanlaşmış ayarlar mevcuttu. Profesyonel sürücüler, altı ay sonra Chicago'nun sokaklarında çekilecek film sahneleri için the Tumbler ile pratik yaptı. İçi caddeler için uygun olmayan the Tumbler, stüdyoda hareketsizdi. The Tubler'ın içinin çekimlerinde kokpite kameralar yerleştirildi. Ayrıca diğer versiyon da, asıl Tubler'ın 5'te 1 ölçeği olan minyatür maketiydi. Elektrikli motor ile giden bu minyatür maket, arabanın uçtuğu ve çatıların arasında dolaştığı zaman gösterildi. Yine de asıl Tumbler, çağlayan sekanslarında kullanıldı.
Film ekibi, hareket etmeyi ve dövüşmeyi engellemeyecek, kolayca giyilebilecek bir kostüm tasarladı. Önceki Batman filmlerinde yarasa kostümü, hareket etmeyi zorlaştırıyordu ve kafayı sınırlı bir şekilde döndürmeye izin veriyordu. Kostüm tasarımcısı Lindy Hemming ve ekibi, yarasa kostümünü hazırlamak için, Londra'daki Shepperton Stüdyoları'nda bulunan bir FX dükkânında çalıştı. Yarasa kostümünün temel tasarımına dalgıç kıyafeti uymayınca, krema şekli verilen latex kullanıldı. Christian Bale'in bedeninin ölçüleri alındı ve kostüme biçim verildi. Kil ile yontularak kusurlar kapatıldı ve plastin ile yüzey düzeltildi. Ekip, esnek, hafif dayanıklı ve siyah karışımı bulacak bir köpük hazırladı. Ancak siyah renk, köpüğün dayanıklılığını bozuyordu.
Nolan, çok büyük grafik romanlardaki gibi uçuran bir pelerin arıyordu. Hemming ve ekibi kendi pelerinlerini elestrotatik naylon paraşüt ile yaratırken, İngiliz Savunma Bakanlığı ile işbirliği yaptı. Baş kısım Nolan, Hemming ve kostüm efekti süpervizörü Graham Churchyard'ın istediği gibi oldu. Londra polisinin gece görüşünü en aza indirmesi işlemde kullanıldı. Filmde, Bruce Wayne'in biyo-kimya bölümünde bulduğu ve aslında askeriye için üretilen fakat pahalı olduğu için vazgeçilen zırh, Batman kostümü olarak kullanılıyordu.
Nolan, Batman Başlıyor 'da gerçek yarasaların yönetilmesi zor olacağından, tamamen dijital yarasalar kullanıldı. Ölü yarasalar, model hazırlanması için taranıldı. Eğer yarasalar dijital olarak yaratılmasaydı, filmin çekimleri tamamlanamayacaktı.

Serinin Ana Karakterleri: 
Christian BaleBruce Wayne / Batman rolüyle: Sekiz yaşındayken, anne ve babasının bir soyguncu tarafından öldürülmesine tanık olan milyoner işadamı. Yıllarca dünyayı dolaşarak adaletsizlik ile mücadele edebilmenin yolunu arar ve Gotham'a döner. Bruce geceleri, Gotham'ı koruyan Batman'e dönüşür. Bale, önceki filmlerin Batman yerine kötü adamlara odaklandığını farketti. Ona göre en iyi Batman portresi çizgi romanlardaki karakterdi. Bale'in yönetmeni Nolan "Bizim tam olarak aradığımız şey karanlığın ve ışığın dengesiydi" dedi. David S. Goyer, bazı aktörlerin Batman'i büyük oynadığını söylerken, Bale'in karakteri radikal bir şekilde canlandırdığını belirtti. Bale'in düzenli olarak ısıtılan ve hoşlanmadığı kostümü, O'nun gerekli olan aykırı mod haline girmesine yardımcı oluyordu. Bale "Batman kızgınlık, korku, aykırılık demektir ve o kostümün içinde kostüm giymiş sıradan bir adam yerine başka bir yaratığa, bir canavara dönüşmesi gereklidir" dediBale, Makinist filmindeki rolünden dolayı çok zayıflamıştı, bu yüzden ağırlık çalıştı ve kendisine yardımcı olması için bir eğitmen kiraladı. Bale, hız ve stratejiye güvenen Batman'e büyük bir fiziğin yakışmayacağını düşündü. Bu nedenle filmin çekimleri başlayıncaya kadar fazla kilolarından kurtuldu. Sekiz yaşındaki Bruce Wayne'in portresi Gus Lewis tarafından canlandırıldı.
Michael Caine, Alfred Pennyworth rolüyle: Bruce Wayne'in ailesinin ölümünden sonra da hizmetine devam eden güvenilir uşak. Bruce Wayne'in en yakın sırdaşıdır. Nolan, Caine'in karakterini Wayne'i büyüten kişi olarak canlandırmasını istedi. Daha önceki filmlerde Alfred'in Wayne ailesine sürekli olarak hizmet ettiği belirtilmesine rağmen Caine, karakterin geçmişini değiştirdi. Alfred, Wayne ailesinin uşağı olmadan önce Özel Hava Servisi'nde çalışıyordu. Yaralandıktan sonra Alfred, Thomas Wayne tarafından davet edildi ve bundan sonra Wayne ailesine hizmet emeye başladı. Rol için Anthony Hopkins'in adı da gündeme gelmiş.
Liam NeesonHenri Ducard rolüyle: Gerçek kimliği Ra's Al Ghul'u gizleyen Ducard, Bruce Wayne'e dövüş sanatı Ninjitsuyu öğretir. Ghul'un en önemli Batman düşmanlarından biri olduğunu düşünen ve onu Usame bin Ladin ile karşılaştıran senarist David S. Goyer "O bütün diğer Batman düşmanlarının olduğu gibi deli değil. Amacı intikam değil; aslında dünyayı düzeltmek istiyor. Sadece bunu çok acımasız bir yönetem ile yapıyor" dedi. Genellikle daha yol gösterici karakterleri canlandıran Neeson'un filmdeki gerçek kimliği, izleyicileri şaşırtmak için saklandı. Ra's Al Ghul, Arapça'da "Şeytanın Başı" anlamındadır. Viggo Mortensen ve Daniel Day-Lewis'in adları bir süre rol ile anıldı.
Katie HolmesRachel Dawes rolüyle: Bruce'un çocukluk arkadaşı Rachel, bölge savcısının asistanı olarak, Gotham'da suç ile müadele verir. Holmes'ta muazzam bir sıcaklık ve derin bir duygusallık bulan Nolan "filmin içerisinde onun yalnızca olgunluk yılları var ve o Bruce'a ahlakın zorunlu bir fikir olduğunu öğretiyor" dedi.
Gary OldmanJames Gordon rolüyle: Gotham şehrindeki dürüst polislerden biri. Bruce Wayne'nin ailesinin öldüğü gece memurdur. Genç Bruce ve Batman arasındaki bir bağdır. Aslında Nolan, Oldman'ın filmdeki kötü karakterlerden birini canlandırması için istiyordu, ama Chris Cooper kendisine Gordon karakterini canlandırması için gelen teklifi reddedince rol Oldman'ın oldu. Kurt Russell ve Dennis Quaid'ın da Gordon'u canlandırmaları gündeme gelmişti.
Cillian MurphyDr. Jonathan Crane / Korkuluk rolüyle: Arkham Akılhastanesi'nde çalışan ve korku toksinleri geliştiren psikoparmakolojist. Deneklerini korkutmak için korkuluk maskesi takar. Murphy, Korkuluk'u canlandırırken pek çok çizgi roman okudu.
Morgan FreemanLucius Fox rolüyle: Wayne şirketinde üst mevkilerde çalışırken, Uygulamalı Bilimler Bölüme düşürülen, biyokimya ve mekanik mühendisi. Bruce Wayne'e donanım ve ekipman sağlayan Fox, onun tarafından şirketin CEO'luğuna terfi ettirilir. Freeman rol için Goyer'in ilk ve tek tercihiydi.


1
BATMAN BAŞLIYOR "Batman Begins" (2005 - ABD, İng.) - IMDb: 8,3 (15 ödül)
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)Katie Holmes (Rachel Dawes)Michael Caine (Alfred)Gary Oldman (James Gordon)
Liam Neeson (Henri Ducard), Morgan Freeman (Lucius Fox) ...

Özet: Bir gece, şehrin sokaklarında, ailesinin trajik bir şekilde öldürülmesine tanık olan genç Bruce Wayne, intikam yemini eder. Dünyayı dolaşarak suçla savaşmanın yöntemlerini öğrenir ve Gotham şehrine geri döner. Yüksek teknolojiyi de yanına alarak suça karşı savaşını başlatır. İlk hedefi, şehirdeki kokuşmuş düzenin kendisi olacaktır.



2
KARA ŞÖVALYE "The Dark Knight" (2008 - ABD, İng.) - IMDb: 9,0 (2 Oscar + 131 ödül)
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)Heath Ledger (Joker), Aaron Eckhart (Harvey Dent/İki-Yüz), Maggie Gyllenhaal (Rachel)
Cillian Murphy (Korkuluk/Jonathan Crane), Eric Roberts (Sal Maroni), Michael Caine (Alfred)Gary Oldman (James Gordon), Morgan Freeman (Lucius Fox) ...

Özet: Kara Şövalye'nin senaryosunu Christopher ve kardeşi Jonathan Nolan yazmıştır. Hikâyeyi ise David S. Goyer oluşturmuştur. Filmin olay örgüsü, Bruce Wayne/Batman, bölge savcısı Harvey Dent, asistan Rachel Dawe ve Polis Komiseri James Gordon'ın, onların suçla mücadelelerinin ve yeni tehdit Joker'in etrafında gelişir. Joker'in gerçek kimliği, filmin gizemi için saklı tutulur ve Harvey Dent'in kahraman bir bölge savcısından çirkin bir katile dönüşümünün hikâyesi anlatılır. 



2
KARA ŞÖVALYEYÜKSELİYOR "The Dark Knight Rises" (2012 - ABD, İng.) - IMDb: 8,5 (43 ödül)
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)Gary Oldman (James Gordon)Tom Hardy (Bane), Joseph Gordon-Levitt (John Blak), 
Anne Hathaway (Selina Kyle/Kedi Kadın)Cillian Murphy (Korkuluk/Jonathan Crane), Marion Cotillard (Miranda Tate), 
Michael Caine (Alfred)Morgan Freeman (Lucius Fox) ...

Özet: Batman 8 yıldır ortalıklarda görülmemektedir. Bu süre içinde Gotham tüm suçlulardan arınmıştır. Ta ki Bane adında bir terörist ortaya çıkıncaya kadar. Bane'nin amacı, Wayne Şirketi'nin yaptığı füzyon enerjisini kaçırmaktır. Bu enerjiyi bombaya çevirip Gotham'ı havaya uçurmaktır. Bu olaylar zarfında bir de Selina Kyle/Kedi Kadın ortaya çıkacaktır. Bane kendisinin de bulunduğu bir uçaktan Pavel adındaki bir doktoru önceden planlanmış bir operasyonla kaçırır.Uçağın içindeki CIA ajanlarının hepsi öldürülür. Harvey Dent/İki-Yüz'ün ölümünün ardından 8 yıl geçmiştir. Gotham City organize suçlardan arınmıştır. Selina Kyle Bruce'un evinden sabıka kaydını temizlemek umuduyla parmak izlerini alır.
Filmin senaryosu, kardeşi Jonathan Nolan ve David S. Goyer tarafından yazılmıştır. Film 2008 yapımı The Dark Knight filmi'nin devamı niteliğindedir. 


3. SERİ
DEVAM