24 Temmuz 2015 Cuma

SERİ FİLMLER: 37. Yıldız Geçidi "Stargate"

Yıldız Geçidi (özgün adı: Stargate), Roland Emmerich'in yönettiği ve Dean Devlin ile beraber yazdığı, 1994 yapımı kült bilim kurgu filmi. Film özellikle, uzaylı Ra ve solucan deliği kavramlarıyla tüm bilimkurguseverlerin büyük ilgisini çekti. Ayrıca film; uzaylılarla savaşan, ama bunu lazer tabancaları ya da uzay gemileriyle değil, bilindik topla tüfekle yapan dünyalı konsepti ile bilim kurgu tarihinde farklı bir yerde durmaktadır. 
Gişede yakaladığı hasılat başarısıyla da, kendisinden sonra gelen ve devamı niteliğinde olan Stargate SG-1, Stargate Atlantis ve Stargate Universe gibi dizilerin çekilmesine yol açtı. Konu zenginliği, özgün konsepti ve geçmişle geleceği aynı düzlemde başarıyla birleştiren senaryosuyla, kimi sinema yazarları tarafından, Star Wars filmini tahtından edebileceği yönünde değerlendirildi.
Yıldız Geçidi cihazında yer alan ve "Dünya - Tau'ri" anlamına gelen sembol. Tau'ri, Stargate evreni içerisinde Dünya'da yaşayan insanlara Dünya dışı yaşam formları tarafından verilen isim. Aynı zamanda Dünya gezegeni için kullanılan bir adlandırmadır. Hayalî Goa'uld dilinde bu sözcük, "ilk yaratılanlar" ya da "ilk Dünya" anlamına gelmektedir. Dünya insanları sıklıkla Goa'uld ve Jaffa tarafından "Tau'ri" olarak anılır.
Tau'ri insanları, kendilerinin Kadimler olarak adlandırdığı başka bir galaksiden gelen gelişmiş bir ırk olan Alteranlılar tarafından yaratıldı. Dünya insanları kendilerini fizyolojik benzerlikten dolayı Kadimlerin "ikinci evrimi" olarak görür. Dünya'da yaşanan bir salgın sonucunda Pegasus Galaksisi'ne gitmelerinin ardından, bazı Alteranlılar on bin yıl önce Wraithların saldırısı sırasında Atlantis'ten Dünya'ya geri döner. Fakat daha sonra bedenden arınarak, daha üstün bir varoluş seviyesi olarak adlandırdıkları enerji şekli bir yaşam biçimi alırlar. Goa'uld eski mitolojik dönemlerde insanlara kendisini tanrı olarak tanıttı ve galaksi boyunca farklı gezegenlere taşıyarak onları binlerce yıl köle olarak yönetti. Aynı zamanda Asgard ırkı, Midgard halkı olarak adlandırılan Tau'ri insanlarını korumaya çalışan İskandinav tanrılarıdır. Bazı insanlar Goa'uld tarafından larvalarını taşıması için genetik değişiklik ile Jaffa'ya dönüştürüldü, diğer insanlar ise Goa'uld asalağı tarafından konukçu olarak kullanıldı. Köle olarak baskı altında çalıştırılması nedeniyle beş bin yıl önce Giza'da Ra'ya karşı isyan çıkar. Ra, bunun sonucunda Yıldız Geçidi cihazını gömer ve gezegeni terkeder. Tau'ri insanlarını kendi başlarına bırakır. Zamanla Yunan, Roma, Babil ve Mısır kültürleri içerisinde yer alan Goa'uld unutulur ve insan medeniyeti kendi başına gelişmeye başlar. Modern zamanda 1928'de Yıldız Geçidi arkeolojik keşif sırasında Mısır'da ortaya çıkarılır. 1939'da Amerika Birleşik Devletleri'nin gelişmiş bir silah olabileceğini düşünmesi ve Nazilerin ellerine geçmemesi için Colarado'daki çok gizli bir yer altı üssü olan Cheyenne Mountain'a getirilir.[3] Stargate filminde, Dr. Daniel Jackson tarafından cihazın amacı ve sembolleri çözülerek ilk gezegenlerarası keşif görevi yapılır. Filmden bir yıl sonra "Children of the Gods" bölümünde, Apophis'in geçitten geçerek Dünya'ya saldırması sonucunda Yıldız Geçidi Komutanlığı kurulur. Dünya'yı Goa'uld'a karşı savunmak için teknoloji bulmak ve başka gezegenlerde başka akıllı yaşam formları ile tanışmak amacıyla Yıldız Geçidi programı başlatılır.
Stargate Atlantis televizyon dizisinde, Tau'ri insanlarının oluşturduğu ülkelerarası bir keşif ekibi Dünya'dan yüz binlerce yıl önce ayrılmış Atlantis şehrine yerleşir ve Pegasus Galaksisi'nde diğer insanları Wraith denilen ırktan korumak için mücadeleye başlar.

Yıldız Geçidi, üzerinde değişik semboller bulunan daire şeklindeki cihazın adıdır. Daire üzerinde sembollerin yanı sıra, sembollere kilitlenen dişler de vardır. Her sembol bir takımyıldızı simgeler. Takımyıldızların şekillerini biliyorsanız, Kral, Orion, Akrep takım yıldızlarını Yıldız Geçidi üzerinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Her yedili sembol dizisi uzayda başka bir Yıldız Geçidi'ni yani daire şeklinde cihazı ifade eder. Telefon gibi numara yerine sembolleri girince o sembollere sahip olan geçite bağlantı kurulur (Semboller Yıldız Geçit'lerinin yakınlarında bulunan DHD adlı kumanda panelinden girilir)
Bu bağlantı solucan deliği olarak ifade edilir. Bağlantı kurulduğunda daire şeklindeki Yıldız Geçidi'nin içi mavi bir suya benzeyen maddeyle kaplanır. Bunun içine giren kişi atomlarına ayrılır. Diğer geçitte ise yeniden birleşerek tek vücut olur. Bir solucan deliği yeterli güç gelirse 38 dakika açık olur. Geçitte sembolü giren taraftan geçiş olur. Diğer taraftan aksi yönde madde iletimi olmaz. Ama iki tarafta da Yıldız Geçidi açık durumdayken telsiz frekansları geçitten geçebilir, bu sayede aksi yönde madde iletimi olmazkez, telsizlerle iletişim kurulabilir. Evrenin her tarafında bu geçitlerden vardır. Dünya'daki Yıldız Geçitleri ise Mısır ve Antarktika'da bulunmaktadır.

DHD (Dial Home Device) cihazı, Yıldız Geçidi evreninde, geçitleri başka bir gezegendeki geçidi tıpkı bir telefon gibi arayarak oraya bağlanmasını sağlayan Yıldız Geçidi'nin yakınlarından bulunan bir kumanda panelidir.
Bu cihaz ilk olarak Abydos'ta Daniel Jackson tarafından keşfedilmiştir. Çoğu Yıldız Kapısı DHD cihazı ile açılır. Yıldız Geçidi üzerinde bulunan her sembol, DHD cihazının üstünde de bulunmaktadır. Gidilmekistenilen gezegenin adresi DHD cihazı üzerinde bulunan semboller kullanılarak çevrilir ve adres girme işlemi bittikten sonra, DHD cihazının tam ortasında bulunan büyük-kırmızı daire şeklindeki butona basılır. Ancak girilen adres geçerli bir adres olmalıdır, yoksa Yıldız Geçidi faaliyete geçemez. 








YILDIZ GEÇİDİ  "Stargate" (1994 - Fransa, ABD) - IMDb: 7,0 (6 ödül)
Yönetmen: Roland Emmerich
Oyuncular ve Karakterler: 

Kurt Russell (Albay Jack O'Neill) Biricik oğlunu kendi silahından çıkan bir kaza kurşunuyla yitirmiş olmanın acısını kendi içerisinde oldukça sert biçimde hisseden; ama buna karşın güçlü ve otoriter görünmeye çalışan, "artık kaybedecek bir şeyim yok" düşüncesiyle ölüme bile gözü kara gidebilen itaatkar bir asker portresini yansıtır. 

James Spader (Dr. Daniel Jackson) Daniel Jackson, uygarlıkların birbirleriyle ilişkilerini inceleyen bir dilbilimci ve arkeologtur. Mısır piramitlerinin dış güçler tarafından yapıldığını savunduğu konferansta Catherina ile tanışır. Catherine onu, hayatının en büyük buluşunu yapmaya davet ederek, yıldız geçidinin bulunduğu gizli üsse götürür. Daniel, geçidi çalıştırmayı başarınca bir askeri ekiple birlikte Abydos gezegenine gider. Boynunda taşıdığı kolye nedeniyle, yerli halk tarafından tanrılarca gönderilmiş olduğuna inanılarak, kendisine Sha’re adında genç ve güzel bir kadın armağan edilir. Keşif ekibinin tekrar dünyaya geri dönebilmesini sağlamak için buradakikültür ve tarihin araştırılması gerektiğini anlar.

Jaye Davidson (Ra) Nesli tükenmekte olan dünyadışı bir ırkın son temsilcilerinden olarak, sonsuz yaşam adına uzayda uzun zamanlar boyunca seyahat eder ve nihayetinde Dünya gezegenine ulaşır. Dünyaya geldiği çağda insanlık henüz erken çağlarını yaşamaktadır ve ilkeldir. Kolay onarılabiliyor oluşunu farkedince, insan bedenine girerek hakimiyetini ilan eder. Yıldız geçidi sayesinde, teknolojisini geliştirmek için işçi olarak çalıştırdığı insanların, gezegenler arasında seyahat edebilmelerini sağlar. İnsanlığın, bu olaydan binlerce yıl sonra bulup çözmeyi başardığı yıldız geçidinin, dünyadan başka bir gezegene gitmek için tekrar çalıştırıldığını çok geçmeden anlayacaktır.

Ra’nın sömürgeci bir sahte tanrı olduğunu halka anlatmaya çalışan ekip, ister istemez O'nunla savaşa girişmek zorunda kalır. Ra karakteri filmde tüm gizemini koruyarak canlandırılmış, kadın ve erkek özellikleri aynı anda sunulmuştur.
Djimon Honsou (Horus), Ra'nın kişisel başmuhafızı.

Erick Avari (Kasuf), Keşif ekibinin gittiği gezegendeki halkın sosyal önderi.
Alexis Cruz (Skaara), Kasuf'un oğlu. Ekibe, Ra ile yaptıkları savaşta destek verir.
Mili Avital (Sha'uri), Yerli halkın Dr. Daniel Jackson'a armağan ettiği genç kadın.
John Diehl (Charles Kawalsky), Stargate keşif ekibindeki askeri personelden biri.
French Stewart (Louis Feretti), Askerî personelden biri.
Viveca Lindfors (Catherine Langford), 1928'de Yıldız Geçidini bulan Arkeologun kızı.
Leon Rippy (General West), Yıldız Geçidinin tutulduğu askeri üssün en kıdemli komutanı.
Açıklama: 1928 yılında, Mısır'ın Giza Platosu'nda üstünde semboller olan ve dünya elementlerinden yapılmadığı anlaşılan halka şeklinde bir aygıt bulunur. Yer altındaki çok gizli bir askeri üsde, nasıl çalıştığıyla ilgili olarak yıllarca çalışmalar yapılsa da, halkada ve üstündeki örtü taşında bulunan hiyeroglifler sırlarını açığa vurmamışlardır. Ancak yardım için çağrılan genç arkeolog ve dil bilimci Dr. Daniel Jackson, uzun zamandır yapılan araştırmaların tamamen yanlış olduğunu söyler ve incelemeye sıfırdan başlar. Örtü taşının anlattıklarının yıldızlarla ilgili bir yapıyı işaret ettiğini anlaması ve ordunun halka konusundaki şüphelerini doğrulaması uzun sürmeyecektir. Taş halka aslında Jackson'ın adını "Yıldız Geçidi" olarak tercüme ettiği bir ulaşım aracıdır. Karşılıklı iki geçit arasında bir solucan deliği açarak aradaki milyonlarca ışık yılı mesafenin birkaç saniyede alınması amacıyla tasarlanmıştır. Yapılması gereken tek şey gidilecek geçidin 3 boyutlu uzaydaki konumunu belirleyen altı sembolü (etrafını saran küpün yüzeylerini) ve yolcunun bulunduğu geçidi belirten referans sembolünü belirlemektir. Jackson'ın örtü taşında bulduğu yedi sembol halka üzerine uyarlanınca bir köprü kurulur ve bir grup asker, beraberine Daniel Jackson'ı da alarak geçitten geçer. Karşı tarafta karşılaştıkları, Antik Mısır medeniyetine benzer yaşam süren bir insan topluluğu ve bu insanlara zulümle hükmeden Güneş Tanrısı Ra'dır. Geçidin, Ra'nın ve geri dönüşün sırrını çözmek bu ekibin birincil görevi haline gelecektir.




YILDIZ GEÇİDİ: GERÇEĞİN SANDIĞI  "Stargate: The Ark of Truth" (2008 - ABD, Kanada) - IMDb: 7,4
Yönetmen: Robert C. Cooper
Açıklama: Stargate: The Ark of Truth, 2008'de direkt olarak DVD piyasaya sürülmüştür. Robert c. Cooper tarafından yazıldı ve yönetmenliğini yaptı. Bu film Stargate SG-1'ın ve Ori ile olan savaşın sonunu göstermektedir. Filmde SG-1 dizi finalinden sonra devam etmekte ama Stargate Atlantis'ın 4. sezonundan önce gerçekleşen bir olaydır. Film, Ori’ler ile savaşı anlatıyor. SG-1 ekibinin önemli düşmanlarından Oriler ile savaş dizinin ömrüne yetmemiş ve bu film yapılmıştır. SG-1 karakterleri tam kadro filmde oynamaktadır. Ancak diziden ayrılan Jack O’Neill bu filmde yer almamıştır. Amaç Gerçeğin Sandığı'nı bulmaktır. Bu sandığın içindeki güçle Oriler yenilebilecektir. Dizinin son sezonlarını izlemeyenler için bazı şeyler anlaşılır gelmeyecektir.




YILDIZ GEÇİDİ: SÜREKLİLİK  "Stargate: Continuum" (2008 - ABD, Kanada) - IMDb: 7,6 (3 ödül)
Yönetmen:  Martin Wood
Açıklama: Stargate: Continuum, 2008 Haziran ayında DVD sürümü yayınlanan film, 7 milyon dolarlık bütçesiyle 2007 yılında çekilmeye başlandı. Yıldız Geçidi SG-1'in ikinci devam filmi olarak çekildi. SG-1 ekibi tüm kadrosuyla bu filmde yepyeni maceralara atılmaktadır. The Ark of Truth filminin aksine Richard Dean Anderson bu filmde etkin olmasa da yer almaktadır. SG-1 ekibi ve Jack O'Neill, Goa'uld sistem lordlarının sonuncusu olan Ba'al'ın idam törenine katılırlar. Ba'al, zamanda yolculuk ederek Dünya'da 1939 yılına seyahat eder, ve Birleşik Devletler'e Yıldız Geçidi'ni taşıyan gemiyi yok eder, bu da bütün Yıldız Geçidi ekibinin hayatını değiştirir ve Yıldız Geçidi programı tarihten silinir. Bunun üzerine Teal'c ve Vala beklenmedik bir şekilde yok olurlar, ardından insanlar ve nesneler de yok olmaya başlar. Jack Ba'al tarafından Samantha Carter'dan önce öldürülür, Daniel Jackson ve Cameron Mitchell Yıldız Geçidi'ne ulaşmanın yolunu ararlar. SG-1 ekibini Dünya'da donmak üzereyken Jack O'Neill liderliğindeki bir takım tarafından kurtarılır. Yaşanan bu ilginç olayları Tümgeneral Henry Landry'ye anlatmaktadırlar fakat, o zamanda yolculuk edilebileceğine inanmamaktadır. Aradan bir yıl geçer, ve Dünya'ya saldırmak üzere gelen bir Gou'uld gemisi yörüngeye yaklaşır. Dünya ele geçirilip köle bir toplum haline getirilmeden önce SG-1 ekibi, Yıldız Geçidi'ni bulup sorunları halletmek zorundadırlar.