19 Temmuz 2015 Pazar

SERİ FİLMLER: 20. "Rambo"

RamboKanadalı yazar David Morell'in 1972'de yayımlanmış "The First Blood (İLK KAN)" adlı romanının ana karakteridir. Michael KozollWilliam Sackheim ve Sylvester Stallone tarafından senaryolaştırılmıştır.
Sylvester Stallone'ın oynadığı efsaneleşmiş film karakteri, Vietnam gazisidir ve tek başına bir orduyu öldürmesiyle bilinir. Ama asıl amacı haksızlıklarla mücadele etmektir. Bu karakterle ilgili 4 film çekilmiştir. Filmleri gişe ve en çok adam öldürme rekoru kırmıştır...




İLK KAN "First Blood" (1982 - ABD) - IMDb: 7,7
Yönetmen: Ted Kotcheff
Oyuncular: Sylvester Stallone (John Rambo), Richard Crenna (Albay Sam Trautman), Brian Dennehy (Şerif Will Teasle), ... 

Özet: John Rambo, bir dağ kasabasına gelirken kasaba şerifinin taciziyle karşılaşır. Tek istediği temizlenmek ve karnını doyurmaktır. Şerif ona terörist muamelesi yapar, yakalar, hapse atar. Hapiste polislerin işkencesi sırasında Rambo'nun gözünde Vietnam'da gördüğü işkenceler canlanır ve karakolu darmadağın edip bir motosiklete el koyarak dağa kaçar. Kaçarken helikopterden üzerine ateş açılır. Rambo helikoptere taş atar ve silahlı bir polis düşerek ölür. Bütün polis ve özel kuvvetler Rambo'nun peşine düşer; dağlık ormanda Rambo onları tek tek avlar fakat kimseyi öldürmez. Eski bir madene sığınır. Şerif Will Teasle, Rambo'nun komutanı Albay Samuel Trautman'dan yardım ister. Albay onlara ne ile karşı karşıya olduklarını söyler ve uyarır, ama Şerif onu dinlemez. Rambo kasabaya döner ve duman eder. Sonuçta albayın iknasıyla teslim olur. 
Film çeşitli açılardan okunabilir. Militarizme, güvenlik paranoyasına, devlet terörüne, savaşın askerlerde bıraktığı izlere, insan haklarına dair değerlendirmeler yapılabilir. Ancak her şeyden önce İlk Kan aksiyon sinemasının klasik bir eseridir.



RAMBO: İLK KAN 2 "Rambo: First Blood Part II" (1985 - ABD) - IMDb: 6,4 (5 ödül)
Yönetmen: George P. Cosmatos
Oyuncular: Sylvester Stallone (John Rambo), Richard Crenna (Albay Sam Trautman), Charles Napier (Mareşal Murdock)Julia Nickson-Soul (Co-Bao) ... 

Özet: Özel operasyonlar konusunda uzman olan Vietnam gazisi John Rambo manevi babası Albay Trautman tarafından hapisten çıkarılmış ve tekrar orduya katılarak özel bir görev için Vietnam'a gönderilmiştir. Görevi, askeri haber alma tarafından esir tutuldukları belirlenen Amerikan askerlerinin izini bulmaktır. Yapılan plana göre Rambo, düşmanla sıcak temasa girmeden sadece fotoğraf çekip bölgeden ayrılacaktır. Rambo bir süre sonra korkunç gerçeğin farkına varır: Kendi kuvvetleri tarafından ihanete uğramıştır. Oyunu kendi kurallarına göre oynamaya karar veren Rambo, verilen emirleri çiğneyerek esir tutulan insanları kurtarmaya karar verir. Kendisine yardım eden Vietnamlı Co-Bao'nun da yardımıyla Rambo, gerilla taktikleri kullanarak ölümcül düşmanlarını alt etmeye çalışacaktır.




RAMBO III (1988 - ABD) - IMDb: 5,6 (2 ödül)
Yönetmen: Peter MacDonald
Oyuncular: Sylvester Stallone (John Rambo), Richard Crenna (Albay Sam Trautman), Kurtwood Smith (Robert Griggs)Mark de Jonge (Albay Zaysen) ... 

Özet: Vietnam gazisi ve eski Yeşil Bereli John Rambo, başından geçen tatsız deneyimler sonucu şimdi artık inzivaya çekilmiş, para karşılığı dövüşerek budistlere yardım etmektedir. Eski komutanı Albay Trautman Rambo'yu Tayland'da bulur; bir kez daha talebesinin hayatına girer ve Sovyet işgalindeki Afganistan'da başlayacağı yeni görevinde, kendisine yardımcı olmasını ister. Rambo artık savaşmaktan yorulmuştur ve cevabı kesindir: "Benim savaşım bitti albay"... Bunun üzerine Albay Trautman, Rambo olmadan Afganistan'a gider ve orada Sovyet ordusuna esir düşer. Rambo Albay'ın esir düştüğünü duyar ve onu kurtarmak için Afganistan'a gider. Arkadaşının hayatı için son bir kez savaşması gerekmektedir. 
Komik derecede inandırıcılıktan uzak olan Rambo 3 , sadece İlk Kan gibi esaslı bir filmin mirasını daha da suistimal etmekle kalmamış, aynı zamanda Rusya'nın Afganistan'dan çekilmeye başladığı bir dönemde vizyona girerek politik olarak yanlış ve talihsiz bir başlangıç da yapmıştır.




JOHN RAMBO (2008 - ABD, Almanya) - IMDb: 7,1 (1 ödül)
Yönetmen + Senaryo: Sylvester Stallone 
Oyuncular: Sylvester Stallone (John Rambo), Julie Benz (Srah Miller)Paul Schulze (Michael Burnett)... 

Özet: John Rambo artık yaşlanmıştır ve Tayland'da Myanmar sınırına yakın bir yerde yaşamaktadır. Bu arada dünyanın en uzun süren iç savaşı olan Burma'daki iç savaş 60. yılına girmiştir. Rambo Yalnız ve sakin, hayatını nehirde yılan yakalayıp satarak sürdürmektedir, 20 yıldır savaştan uzak durmaktadır. Sarah ve Michael Burnett önderliğindeki bir grup misyoner, insani yardım yapmak için Burma'ya gelmişlerdir. Karayolları mayın döşenmiş olduğu için Rambo'dan  onları nehirden geçirip köylere ulaştırmasını isterler. Rambo başta reddetse de en sonunda kabul eder ve nehir geçişi başlar. Yolda bir ara nehir korsanlarına rastlarlar, korsanlar para ve Sarah'ı isterler. Rambo korsanlarla konuşup anlaşmaya çalışır, başarısız olur ve bir korsanın silahını kullanarak hepsini öldürür. Grubu kurtarmış olsa da misyonerler çok rahatsız olurlar ve yolun geri kalanına yalnız devam ederler. Bir hafta sonra, bir rahip Rambo'yu bulur ve grubun kaybolduğunu, elçiliğin yardım edemediğini, bu yüzden de paralı askerler tuttuğunu anlatır. Rambo'dan istediği ise askerleri nehirden geçirmesidir. Hedeflerine vardıklarında Rambo da onlarla gelmek ister ama kimse O'nun kim olduğunu bilmediği için askerlerin lideri onu başlarından savar. Bir grup Burma askerinin yakaladıkları köylüleri mayın dolu bir su birikintisinden silah zoruyla geçiridiğini gören paralı askerler ne yapmaları gerektiğine karar veremezler. Bu sırada köylüler mayına basmadan karşıya ulaşmışlardır. Burma askerleri onları vuracakken, Rambo ortaya çıkar ve hepsini oklayarak öldürür. Köylüleri kurtardıktan sonra, paralı askerlerin lideri Rambo'ya kızarak onu kovmaya çalışır. Rambo ise ona okunu çeker ve "Hiçbişey için yaşa ya da bir amaç uguruna öl. Karar sizin." der. Paralı askerler seçim yaparlar: Rambo ile birlikte misyonerleri bulup kurtaracaklardır.