5 Temmuz 2015 Pazar

SERİ FİLMLER: 2. "King Kong"

King Kong, pek çok uygulaması yapılmış (sinema filmleri, animasyonlar, video oyunları, çizgi romanlar) fantastik kurgu filmleri. Hint Okyanusu'nun Skull (kafa tası) Adası'nda insanlardan uzakta yaşayan dev bir gorilin medeniyetle karşılaşması, aşk ve savaş ile tanışması sonucu verdiği tepkileri insanlar tarafından farklı şekilde algılanır.

1. SERİ:

KING KONG (1933 - ABD) - IMDb: 8,0
Yönetmen: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack
Oyuncular: Fay Wray (Ann Darrow), Robert Armstrobg (Carl Denham), ...
Konusu: 1930'lada bir grup denizci ile bir belgesel film yapımcısı gerçekte varolmadığı söylenen, ama söylentilerde Sumatra yakınlarında yer alan Kafatası Adası'ndadırlar. Hedefleri Adada dev goril King Kong'un da yaşadığına dair söylentilerdir. Bunu başlangıçta ciddiye almayan ekip, adada yaptıkları çekimler ve keşifler sonunda bilmedikleri çok şeyin olduğunu farkederler. Milyonlarca yıl öncesinden kalmış gözüken adada tarih öncesi döneme ait dinozor dahil olmak üzere çok sayıda yaratık vardır. Efsanevi goril King Kong da adada yaşamaktadır. Ekipteki sarışın kadın Ann Darrow'u gözlerine kestiren yerliler daha sonra kampı basıp genç kadını kaçırırlar. Ann'i zincire vurup, tanrı olarak tapındıkları Kong isimli dev gorile kurban etmeye kalkışırlar. Dev canavar kendisine ikram edilen Ann'a aşık olur ve durumdan vazife çıkaran Darrow ve ekibince etkisiz hale getirilip, bir Broadway şovuna meze edilmek üzere gemiyle New York'a taşınır. 

* * *

KING KONG'UN OĞLU "The Son of Kong" (1933 - ABD) - IMDb: 5,8
Yönetmen: Ernest B. Schoedsack
Oyuncular: Robert Armstrobg (Carl Denham)Helen Mack (Hilda)...
Konusu: Carl Denham yaşadığı korkunç olaylar sonrasında New York'u terkedip, beladan uzak durmaya karar verir. Ancak arkasında bıraktığı bir kaç arkadaşı, yeniden Kafatası Adası'na gidip olayları adeta baştan başlatırlar. (Film, ilk filmin temel taşı olan Ann Darrow ve Kong ilişkisini pas geçtiğinden bir başarı yakalayamamış.)

* * *



2. SERİ:

KING KONG (1976 - ABD) - IMDb: 5,8 (4 ödül)
Yönetmen: John Guillermin
Oyuncular: Jeff Bridges (Jack Prescott)Jessica Lange (Dwan), Charles Grodin (Fred Wilson) ...


* * *


KING KONG YAŞIYOR "King Kong Lves" (1986 - ABD) - IMDb: 3,7
Yönetmen: John Guillermin
Oyuncular: Brian Kenwin (Hank Mitchell)Linda Hamilton (Amy Franklin)...
Konusu: Jessica Lange'lı "King Kong"u yapan yönetmenden bir devam filmi. Bu kez King Kong, kendi türünde bir dişiyle tanıştırlır, ikisi birden kaçınca ortalık karışır...


* * *



3.

KING KONG (2005 -Yeni Zellanda, ABD, Almanya) - IMDb: 7,3 (3 Oscar + 22 ödül)
Yönetmen: Peter Jackson
Oyuncular: Naomi Watts (Ann Darrow)Adrien Brody (Jack Driscoll)Jack Black (Carl Denham)
Thomas Kretschman (Captain Englehorn), ... 
Konusu: 1930'ların ilk yarısında, 'Büyük Bunalım' içindeki ABD'de vodvil sanatçısı Ann Darrow da diğer bütün New Yorklu'lar gibi hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Ancak düzenle uzlaşmadığı için aç kalma noktasına gelmiştir. Açlığını biraz olsun bastırmak amacıyla bir manav tezgâhından meyve çalma girişiminde bulunurken karşısına hayatının fırsatı çıkar. Genç sanatçının hayatını kurtaran kişi, maceraperest ruhlu film yönetmeni Carl Denham'dır. Denham da zor bir dönemden geçmektedir: Üzerinde çalıştığı son filmini bir türlü tamamlayamadığı için yapımcıların sabrını taşırma noktasına gelmiştir. Yapımcılar onu artık ekonomik desteklerini kesmekle tehdit etmektedir. Böyle bir durumda Carl'ın önünde tek seçenek kalmıştır: Çekmeyi tasarladığı macera/aksiyon filmi için gereken oyuncu kadrosunu toparlamak ve onları 'S.S. Venture' adlı Singapur bandıralı buharlı gemiye bindirip efsanevi Kafatası Adası'na doğru yola çıkmak. Tam da filmin baş kadın oyuncusunun projeden çekildiği bir anda, kader tam hayalindeki yüze sahip olan Ann'i karşısına çıkarmıştır. Yeni kadın oyuncu ve senaryo yazarının katılımıyla birlikte Denham'ın gemisi artık New York Limanı'ndan hareket etmeye hazır hale gelmiştir. Gemiye binen film ekibini bundan sonrasında bilinmeyen kadere doğru, dünyanın en tehlikeli yaratıklarıyla ve dev goril King Kong'la karşılaşacakları bir yolculuk beklemektedir.


* * *