10 Temmuz 2015 Cuma

SERİ FİLMLER: 7. Pembe Panter "The Pink Panther"

Pembe Panter, 1963 yapımı Fransız polis müfettişi Jacques Clouseau etrafında kurulmuş komedi filmi. Bu filmi, bir sıra diğer Pembe Panter filmleri takip etmiş. Pembe Panter serisinin açılış jeneriğinde rol almak üzere yaratılan Oscarlı Pembe Panter çizgi film kahramanı da kendi özel çizgi film serisini oluşturmuş. Bugün artık dünya çapında bir şöhret. 
Başta başrol kesinlikle David Niven’a aittir. Zarif, çapkın ve zengin hırsız Sir Charles Lytton rolü sanki onun için yazılmıştır. Yardımcı karakter Müfettiş Jacques Clouseau için de Peter Ustinov ile anlaşılır. Ekip, çekimlerin yapılacağı Roma’ya doğru yola çıkar. Yönetmen Edwards, Roma’da mekan seçimi yaparken kötü haber gelir; Ustinov filmde oynamaktan vazgeçmiştir. Hemen yeni bir Clouseau aramaya başlanır. Sonunda Ustinov’a kıyasla pek de şöhretli olmayan Peter Sellers bulunur. Roma’da bir an evvel filme başlamak isteyen Edwards, biraz da çaresizlikten Clouseau rolünü 90 bin pound’a anlaştığı Sellers’a verir. Savsak, beceriksiz ama kendine güvenli, olayları tamamen tesadüf eseri çözen ve Burberry marka trençkotunu üzerinden çıkarmayan polis müfettişini, Sellers yoktan var eder. Sellers’a ilham veren ise bir kibrit kutusudur. Kutunun üzerinde, 1875’te Manş Denizi’ni yüzerek geçen ilk insan Kaptan Matthew Webb’in resmi vardır. Kaptanın görkemli bıyığı ve gururlu duruşu hemen Clouseau’ya adapte edilir. Trençkot, Humphrey Bogart havası katmak içindir. Sellers, bu arada rol için zayıflamak uğruna bir yıl boyunca diyet hapları kullanır. Pembe Panter, 1964’te sadece ABD’de 10 milyon 878 bin 107 dolar hasılat elde eder. Filmi yarı yolda bıraktığı için Peter Ustinov’a tazminat davası açmayı düşünen yapımcılar bundan bile vazgeçerler. İzleyici, Müfettiş Clouseau için çıldırmaktadır. Başarıdaki en büyük rollerden biri de şüphesiz Mancini’nin müziklerine aittir. Yapımcılar, üç ay sonra ikinci filmi (A Shot in the Dark) piyasaya sürer. Oysa bu film ilkinden daha önce tamamlanmış, başarılı bulunmadığından rafa kaldırılmıştı. Bu arada ikincide, birinci Pembe Panter’de olmayan birkaç önemli detay da vardır. Peter Sellers birkaç günlüğüne Paris’e gitmiş, dönerken yanında Clouseau’nun ünlü Fransız aksanını getirmiştir. Ayrıca Clouseau’nun sakarlıkları yüzünden sonu tımarhaneye varan bir dizi bunalıma sürüklenen Başmüfettiş Dreyfus ile de seyirci ikinci Pembe Panter’de tanışır. Clouseau’ya gülmekten kırılan izleyici, Herbert Lom’un canlandırdığı Dreyfus için ise acıma duyacaktır. 
Tabii bir de Burt Kwouk’un canlandırdığı Kato var. Müfettişin sadık uşağı, dövüş sanatları ustası. Görevleri arasında evi çekip çevirmenin yanısıra, beklenmedik anlarda müfettişe saldırmak da var. A Shot in the Dark, serinin Pembe Panter adını kullanmayan ve başlangıç jeneriğinde çizgi Pembe Panter’in görünmediği tek filmi olur. Sadece ABD’de 12 milyon 368 bin 234 dolar hasılat elde eder. 
Aynı yıl Peter Sellers, 38 yaşında ilk kalp krizini geçirir. Pembe Panter’in devamını getirmeyi asla istemez. Ama seyirci adeta yalvarmaktadır. Yine de 11 yıl ara verilir. Sellers, 1970’li yılların başında finansal olarak çökmüş durumdadır. Para kazanmak için televizyon reklamlarında oynamaya başlar. O sıralarda Blake Edwards da kariyerinde düşüş yaşamaktadır. İkili Pembe Panter’i geri getirmeye karar verir. Bu hayatlarında aldıkları en yerinde kararlardan biri olur. Ortada görünmediği yıllar boyunca Pembe Panter adeta bir efsane halini almıştır.
The Return of Pink Panther (Pembe Panter’in Dönüşü), 16 Mayıs 1975’te gösterime girer. Pembe Panter Elması yine çalınmıştır ve olayı soruşturma görevi yine müfettişimize verilmiştir. Film, sadece ABD’de 41 milyon 833 bin 347 dolar hasılat elde eder. Ertesi yıl The Pink Panther Strikes Again, 1978’de Revenge of the Pink Panther (Pembe Panter’in İntikamı) çekilir. Pembe Panter’in İntikamı, Sellers’in çektiği son film olur, 1980’de geçirdiği kalp krizinde hayatını kaybeder.
Peter Sellers ile Pembe Panter’in de öldüğü düşünülürken, seyirci devamını talep eder. Blake Edwards, serinin tüm filmlerini kırpıp yapıştırarak Pembe Panter’in İzinde’yi yaratır. Böylece izleyici bir kolaj havasındaki film ile Sellers’a veda etme şansını yakalar.
Çekimler, bir sonraki film Curse of the Pink Panther (Pembe Panter’in Laneti - 1983) ile birarada yürütülür. Sağlığı hayli bozulmuş olan David Niven her iki filmde de rol alır. Bu arada Peter Sellers’in üçüncü karısı Lynne Frederick, kocasının anısını kirlettikleri gerekçesiyle yapımcılara dava açar ve 1 milyon 475 bin dolar kazanır. Pembe Panter, ilk defa bir mahkeme kararına konu olmuştur.


Tam 10 yıl sonra, İtalyan komedyen Roberto Benigni, Sellers’ın mirasını devralmaya karar verir. Müfettiş Clouseau’nun oğlu Jacques Gambrelli olarak ortaya çıkar. Ancak tek elde edebildiği, sinemanın en kötülerine verilen Razzie Ödülü olur. Filmin gişedeki durumu da pek parlak değildir.

2006'da karşımıza Steve Martin suretine bürünmüş bir Jacques Clouseau çıkar. Kevin Spacey, Mike Myers gibi isimler düşünüldükten sonra rol ona verildi. Pek çok fanatik izleyici bu seçimden hiç memnun görünmez. Bu son Pembe Panter’i beğenen de var, beğenmeyen de. Mesele, Peter Sellers’ın yerini dolduracak insan üzerinde kimsenin hemfikir olamaması. Çünkü bazıları yerinin asla doldurulamayacağına inanıyor.

Alıntı: 
Banu TUNA: PEMBE PANTER SEKTÖRÜ
Pembe Panter’e sadece bir sinema serisi olarak bakmak haksızlık olur. Fanatiklerinin hiç azalmayan ilgisi onu bir sektör haline getirdi. Oyuncakları, üzerinde resminin bulunduğu ürünler, dünyanın dört bir tarafında hálá çok satıyor. Film hakkında yazılmış onlarca kitap var. DVD’leri kapış kapış gidiyor. Londra’da 18. yüzyıldan bu yana lüks erkek giyim ürünleri satan Thomas Pink adlı marka, yeni filmin şerefine Pembe Panter etiketi taşıyan kravat ve gömlekler çıkardı. Bizde de SilverD adlı aksesuvar markasının kolye ve iğnelerini bulmak mümkün. Yurtdışında Pembe Panter adıyla yayınlanmış, kokteyl ve aperatif tarifleri içeren bir yemek kitabı bile var.

1. SERİ:
1

PEMBE PANTER "The Pink Panther(1963 - ABD) - IMDb: 7,2 (6 ödül)
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: David Niven (Sir Charles Lytton)Claudia Cardinale (Princess Dahla)Robert Vagner  (George Lytton),
Peter Sellers (Müfettiş Clouseau)Capucine  (Simone Clouseau),  ...





2

PEMBE PANTER: KARANLIKTA BİR ÇIĞLIK "A Shot in the Dark(1964 - İng., ABD) - IMDb: 7,6 (1 ödül)
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: Peter Sellers (Müfettiş Clouseau), Herber Lom (Komiser Dreyfus), Burt Kwouk (Kato)Elke Sommer (Maria),   ...





3


MÜFETTİŞ CLOUSEAU "Inspector Clouseau(1968 - İng., ABD) - IMDb: 4,9
Yönetmen: Bud Yorkin
Oyuncular: Alan Arkin (Müfettiş Clouseau), ...





4


PEMBE PANTER'İN DÖNÜŞÜ "The Return of the Pink Panther(1975 - İng.) - IMDb: 7,1 (1 ödül)
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: Peter Sellers (Müfettiş Clouseau), Herber Lom (Komiser Dreyfus), Burt Kwouk (Kato), Christopher Plummer (Sir Charles Litton), 
Catherine Schell (Lady Claudine Litton), ...





5

PEMBE PANTER COŞUYOR "The Pink Panther Strikes Again(1976 - İng., ABD) - IMDb: 7,2 (2 ödül)
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: Peter Sellers (Müfettiş Clouseau), Herber Lom (Komiser Dreyfus), Burt Kwouk (Kato)Lesley-Anne Down (Olga), ...





6

PEMBE PANTER'İN İNTİKAMI "Revenge of the Pink Panther(1978 - İng., ABD) - IMDb: 6,7 (1 ödül)
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: Peter Sellers (Müfettiş Clouseau), Herber Lom (Komiser Dreyfus), Burt Kwouk (Kato), ...




7

PEMBE PANTER'İN İZİNDE "Trail of the Pink Panther(1982 - İng., ABD) - IMDb: 4,9
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: Peter Sellers (Müfettiş Clouseau), Herber Lom (Komiser Dreyfus), Burt Kwouk (Kato), ...





8


PEMBE PANTER'İN İZİNDE "Curse of the Pink Panther(1983 - İng., ABD) - IMDb: 4,2
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: David Niven (Sir Charles Litton), Robert Wgner (George Lytton), Herber Lom (Komiser Dreyfus), Burt Kwouk (Kato)
Roger Moore (Clouseau), Ted Wass (Çavuş Clifton)...





9


PEMBE PANTER'İN OĞLU "Son of the Pink Panther(1993 - İtalya, ABD) - IMDb: 3,7
Yönetmen: Blake Edwards
Oyuncular: Roberto Benigni (Jacques Gambrelli), Claudia Cardinale (Maria Gambrelli), Herber Lom (Komiser Dreyfus), Burt Kwouk (Kato), ...





2. SERİ:
1


PEMBE PANTER "The Pink Panther (2006 - ABD, Çek Cumhuriyeti) - IMDb: 5,5
Yönetmen: Shawn Levy
Oyuncular: Steve Martin (Müfettiş Clouseau), Kevin Kline (Komiser Dreyfus), Jean Reno (Jandarma Ponton), Beyoncé (Xania), 
Jason Statham (Yves Gluant), Clive Owen (Ajan oo6), ...





2

PEMBE PANTER 2 "The Pink Panther 2(2009 - ABD) - IMDb: 5,5
Yönetmen: Shawn Levy
Oyuncular: Steve Martin (Müfettiş Clouseau), John Cleese (Komiser Dreyfus), Jean Reno (Jandarma Ponton), Emily Mortimer (Nicole), 
Andy Garcia (Müfettiş Vicenzo Brancaleone), Jeremy Irons (Alonso Avellaneda), Aishwaria Rai (Nicole), ...