31 Ekim 2015 Cumartesi

HESIODOS (MÖ. 8. yy.)


Hesiodos 
Yunan didaktik şiirinin babası diye anılan ünlü ozan 
British Museum, Londra

Hesiodos, MÖ 8. yüzyılda yaşadığı düşünülmektedir. Yoksul bir çiftçinin oğludur. Aiolis'in (Batı Anadolu'nun kabaca kuzey Ege Bölgesinin antik Yunan adı) Kyme (Aiolis Bölgesindeki on iki Aiol kentinden biri) şehrinden, Yunanistan'da Boiotia'nın Askri şehrine göç etmiştir. Efsaneye göre, Helikon yamaçlarında koyun güderken Müzler yani ilham perileri ona şairlik bağışlamışlardır. Nerede öldüğü bilinmez.

Yunan ilk çağının Homeros'tan sonraki en büyük epik ozanı olarak kabul edilir. Eserlerinden 2 büyük epik şiir bugüne ulaşabilmiştir. Bunlar, tanrılar ile alâkalı mitler üzerine olan Tanrıların Doğuşu ve çiftçi yaşamını anlatan İşler ve Günler'dir. Yunan mitolojisi ve Yunan çiftlik hayatı üzerine bilinenlerin çoğu Hesiodos'un eserlerinden öğrenilmiştir.

Tanrıların Doğuşu (Teogoni): Genel kanı Teogoni'nin yazarının Hesiodos olduğu yönündedir, ancak bu kesin değildir. Üslup açısından İşler ve Günler'e yakındır. Konusu genel olarak evrenin, dünyanın ve Tanrıların kökeni, varoluşlarıdır.

İşler ve Günler (Erga kai Hēmerai): Otantik bir şiir olan İşler ve Günler, genel anlamda çiftçi yaşamını anlatır. Eserde insanın beş çağı anlatılır; bolca da nasihat vardır.

kopyala-yapıştır kaynak: tr.wikipedia.org