31 Ağustos 2015 Pazartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER - 9. Meksikalı film yönetmeni Fernando de Fuentes'in "DEVRİM ÜÇLEMESİ"


MAHKUM 13  -  "El Prisionero Trece"
(1933 - Meksika)  -  IMDb: 6,9
Yönetmen: Fernando de Fuentes
Mahkum13, Fernando Fuentes'in Meksika Devrimi ile ilgili yaptığı üçlemenin ilkidir. Film, karısı Marta'nın genç oğullarını da alarak kendisini terk ettiği ayyaş Albay Carrasco üzerine odaklanır. Juan büyümüş hayranlık uyandıran, terbiyeli bir genç adam olmuştur. Meksika Devrimi sırasında terfi eden düşkün ve yozlaşmış Albay, hapishanesinden bir devrimciyi, bırakmak için rüşvet alır. Tutuklu bir idam mangası tarafından vurularak idama mahkum edilmiştir. Carrasco herhangi birinin, devrimcinin yerini almasını talep eder. Kaderin cilvesi bu herhangi birinin, uzun süredir kayıp olan öz oğlu Juan olduğu ortaya çıkar.


DOSTUM MENDOZA  -  "El Compadre Mendoza" 
(1934 - Meksika)  -  IMDb: 7,7 
Yönetmen: Fernando de Fuentes
Rosalio Mendoza Meksika Devrimi sırasında her iki fraksiyona (hükümet güçleri ve Zapata'nın ordusu) kıyak yaparak ve onlardan kıyak görerek hayatta kalmaktadır. Malikanesi herkese açıktır ve Mendoza konuklarının iyi bir dostu olarak kabul edilmektedir. Sonunda bu durum sürdürülemez hale gelir ve bir taraf seçmek zorunda kalır. İhanet ve aldatma galip gelir ve Mendoza'nın karanlık tarafı ortaya çıkar.

HAYDİ PANCHO VILLA İLE GİDELİM  -  "Vámos con Pancho Villa
(1936 - Meksika)  -  IMDb: 7,7 
Yönetmen: Fernando de Fuentes
Meksika Devrimi sürerken, "Los Leones de San Pablo" olarak bilinen altı cesur çiftçi, Pancho Villa'nın ordusuna katılmaya ve mücadeleye destek vererek kendi topluluklarındaki acıların sona erdirilmesine yardım etmeye karar verir. En baştaki grup birçok çatışma ve kahramanlıklardan sonra, sadece lider Tiburcio Maya ve genç Becerrillo'dan kalır. Becerillo çiçek hastalılığına yakalanınca Villa, onu öldürmesini ve cesedi yakmasını Tiburcio'ya emreder. Tiburcio görevini gönülsüzce yerine getirdikten sonra, ona orduyu terk etmesi emri verilir ve eve döner. Bu film gelmiş geçmiş en iyi 100 Meksika filmi arasında bir numaraya yerleştirilmiştir. 






Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...