31 Ağustos 2015 Pazartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 12. Ukraynalı film yönetmeni Mark Donskoy'un Maksim Gorki'nin otobiyografik eserlerinden uyarladığı "GORKY ÜÇLEMESİ"

Donskoy, ünlü Rus yazar Maksim Gorki'nin yapıtlarından uyarladığı üçlemeyle uluslararası alanda adını duyurdu. 1938 tarihli Detstvo Gorkogo (Gorki'nin Çocukluğu), 1939 tarihli V Iyudyakh (İnsanlar Arasında) ve 1940 tarihli Moi universiteti (Benim Üniversitelerim) adlı filmler, gerçekçi yaklaşımı kadar insancıllığıyla da dikkat çekiyor. 1956'da çektiği Mat (Ana) filmi ile Gorki'yi sinemada en iyi yorumlayan yönetmen olarak değerlendirildi. 

Maksim Gorki’nin edebi olgunluk çağı ürünlerinden olan “Çocukluğum (1914)”, “Ekmeğimi Kazanırken (1916)” ve “Benim Üniversitelerim (1923)” yazarın kendisinden çok çevresi üzerinde durduğu, iç gözlemlere yer verdiği ender otobiyografik romanlardandır; aynı zamanda Gorki’nin gözlemciliğiyle anlatım yeteneğinin doruğa ulaştığı başyapıtıdır. 


ÇOCUKLUĞUM 
"Детство Горького (Detstvo Gorkogo)" - "The Childhood of Maxim Gorky" 
(1938 - SSCB) - IMDb: 7,5 
Yönetmen: Mark Donskoy 
Çocukluğum, Maksim Gorki’nin dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alan üç kitaplık yaşam öyküsünün ilk bölümüdür. Filmde, Gorki kendi çocukluk yaşamının ekseninde, Rus halkının geçmişte yaşadığı zorlukları, acıları ve paylaşımı anlatılır.



EKMEĞİMİ KAZANIRKEN 
"В людях (V lyudyakh)" - "On His Own"
(1939 - SSCB) - IMDb: 6,8
Yönetmen: Mark Donskoy 
Ekmeğimi Kazanırken, Maksim Gorki’nin dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alan üç kitaplık yaşam öyküsünün ikinci bölümüdür. 


BENİM ÜNİVERSİTELERİM 
"Мои университеты (Moi universitety)" - "My Universities" 
(1940 - SSCB) - IMDb: 6,8 
netmen: Mark Donskoy
Benim Üniversitelerim’de Gorki, okuma aşkıyla yanıp tutuşan on altı yaşında yersiz yurtsuz delikanlı iken üniversite kenti Kazan’a gelmiş ve yaşam üniversitesinin çetin sınavlarından geçerek kendi kendisini yetiştirmiştir. Yaşamının acı ve yoksulluk içinde geçen bu dönemi, ilerde gerçekçi bir yazar olmasında önemli bir rol oynayacak olan zengin deneyimler, renkli serüvenlerle delikanlılık dönemini anlatır. 
Benim Üniversitelerim, insan tipolojisi açısından tam bir çeşitlilik sunar. Örneğin fırın sahnesinin öne çıkan karakteri olan patron Semyenov, unutulmaz bir yalınlıkta ve mükemmellikte işlenir. Bu film, Maksim Gorki’nin gerçek yaşamıyla neredeyse bire bir örtüşür. Bu nedenle, karakterlerin sağlamlığı ve gelir dağılımlarındaki dengesizliğin abartısız verilişi, çarpıcı bir gerçekliğe denk düşer. Bir toplumsal gerçekçi edebiyat başyapıtı ve başarılı bir sinema uyarlaması.






Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...