31 Ağustos 2015 Pazartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER - 5. Rus sinemacı Vsevolod Pudovkin'in "BİLİNÇLENME ÜÇLEMESİ"


ANA  -  "ΜΑТЬ"  -  "Mother"
 dram 
(1926 - SSCB)  -  IMDb: 7,7 
Yönetmen: Vsevolod Pudovkin
Film, Rus yazar Maxim Gorky'nin 1906'da Amerika seyahati sırasında yazdığı 1917 Ekim Devrimi öncesi Rus İşçi Sınıfı'nın aydınlanma sürecini anlattığı "ANA" adlı romanından sinemaya uyarlanmış.


ST. PETERSBURG'UN SONU 
"Κонец Санкт-Петербурга (Konets Sankt-Peterburga)"  -  "The End of St. Petersburg" 
dram 
(1927 - SSCB)  -  IMDb: 7,6 
Yönetmen: Vsevolod Pudovkin 
Sinemanın büyük ustası, kuramcısı Pudovkin geiştirdiği kurgu kuaramını ilk bu çalışmasında uygulamış. Pudovkin'e göre, doğa ancak kurgunun üzerinde çalıştığı ham maddeyi verebilir. Yönetmen sık sık filmdeki gerçeğin yaratıcı öğesi olarak, kurgunun önemine vurgu yapar. Bu film, bir sinema ustası ve kuramcısının görsel bir şöleni ve başyapıtı olarak sinema tarihine geçmiştir.


ASYA ÜZERİNDE FIRTINA - CENGİZ HAN'IN TORUNU
  "Потомок Чингисхана (Potomok Chigiskhana)"  -  "Storm Over Asia" 
tarihi dram 
(1928 - SSCB)  -  IMDb: 7,4 (1 ödül) 
Yönetmen: Vsevolod Pudovkin 
"Bilinçlenme Üçlemesi"nin son filmi olan "Asya Üzerinde Fırtına" yönetmenin stüdyo dışına çıkarak doğa koşullarında, Asya steplerinde çevirdiği sinema tarihinin en önemli yapıtlarındandır. Film gösterildiği Avrupa sinemalarında büyük başarı kazanmıştır. Japonlarca bu film sinematografinin temeli olarak tanımlanır... Öyküde, Moğol asıllı olan Amogalan'ın eski bir belgeye dayanılarak, Cengiz Han'ın torunu olduğu ileri sürülür ve kukla imparator ilan edilir. Sonunda gerçeği öğrenen Amogalan, Asya'da bir fırtına estirir.






Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.


Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...