5 Eylül 2015 Cumartesi

SİNEMADA ÜÇLEMELER: 32. Fransız yönetmen Jean-Pierre Melville'in "DELON ÜÇLEMESİ"



KİRALIK KATİL  -  "Le Samuraï"
(1967 - Fransa, İtalya)  -  IMDb: 8,1
Yönetmen: Jean-Pierre Melville
Oyuncular: Alain Delon, François Périer, Nathalie Delon, Cathy Rosier, ...

Açıklama: Soğuk ifadesini hiç bir zaman kaybetmeyen, mükemmeliyetçi bir seri katil sonunda açık verir. İşlediği cinayetleri her zaman dikkatlice hazırlayan Hitman Jef Costello, sonunda, bir gece kulübü sahibini öldürürken biri tarafından görülür. Cinayet işlendiği esnada başka bir yerde olduğunu kanıtlamaya çabalasa da, köşeye sıkışır. 
Kara film olarak adlandırılan bu deneme, film boyunca dinginliğini koruyarak, uslubuyla benzerlerinden sıyrılmış, sinema sanatını derinden etkilemiş. Hatta birçok filmde de 'Le Samouraï'ya göndermeler yapılmış.





ATEŞ ÇEMBERİ  -  "Le Cercle Rouge"
(1970 - Fransa, İtalya)  -  IMDb: 8,1
Yönetmen + Senaryo:
 Jean-Pierre Melville
Oyuncular: Alain Delon, Yves Montand, Grian Maria Volonté, Paul Crauchet, Bourvil, ...
Açıklama: Film, üç kişilik bir grubun Paris'te Vendome meydanında bulunan ve burjuva müşterilere hizmet veren bir mücevherciden yaptığı büyük soygunu anlatıyor. Soğuk ve serinkanlı bir hırsız olan Corey'in hapisten çıktığı gün, cinayet sanığı olan Vogel de polis şefinin gözetimindeyken bir trenden kaçar. Corey, eski bir çete patronundan zorla para alır. Eskiden bir polis olan ama şimdi kendini içkiye vermiş keskin nişancı Jansen de bu ikiliye dâhil olunca, birlikte zekice bir soygun planı yaparlar.




GECELERİN ADAMI  -  "Un Flic"
(1972- Fransa, İtalya)  -  IMDb: 7,2
Yönetmen + Senaryo:
 Jean-Pierre Melville
Oyuncular: Alain Delon, Richard Crenna, Catherine Deneuve, ...
Açıklama: Yaşamdan bir beklentisi olmayan Coleman çekici bir kadın olan Cathy ile aşk yaşamaktadır. Oysa Cathy bir yandan da Simon adlı bir gangster ile birliktedir. Coleman'ın soruşturmasını yürüttüğü bir uyuşturucu vakasının ucu Simon'a dayanınca iki adam arasındaki rekabet iyice açığa çıkar...








Üçleme, "triloji" veya "üçlü yapıt" ...
Birbirinin devamı niteliğinde olan, birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eserden oluşur. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır.  Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilir.

Ben sinema tarihinde önemli yeri olan üçlemeleri öğütüyorum...