8 Temmuz 2015 Çarşamba

SERİ FİLMLER: 5. "Şaban Filmleri"

Kemal Sunal'ın "Hababam Sınıfı Film Serisi"nde canlandırdığı Şaban karakteri üzerine yazılan ve çekilen komedi filmleri serisi...



TOSUN PAŞA (1976 - Türkiye) - IMDb: 9,1
Yönetmen: Kartal Tibet
Senaryo: Yavuz Turgul (Nazım Hikmet uyarlaması)
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Müjde Ar (Leyla), Adile Naşit (Adile Tellioğlu), Şener Şen (Lütfü Tellioğlu), 
Ayşen Gruda (Zekiye Tellioğlu), Zihni Gktay (Ruhi Tellioğlu), Oktar Durukan (Tosun Paşa), Sıykı Akçatepe (Sıtkı Seferoğlu), ...
Konusu: Olaylar 19. yy Mısır'ında geçer. Tellioğuları ve Seferoğulları aileleri, İskenderiye'nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi için birbirleriyle kıyasıya bir mücadeleye girerler. Vadinin kime ait olduğuna devlet görevlileri de karar veremez; Tellioğuları ve Seferoğulları aileleri Yeşil Vadi'yi ele geçirmek için İskenderiye'nin en büyük devlet memuru olan Daver Bey'in kızı Leyla'yı almak için kıyasıya bir mücadeleye girerler. Daver Bey Leyla'yı Seferoğullarına vermeye karar verir. Bu durumda Tellioğulları daha büyük bir torpil için evin uşağı olan Şaban'ı Kahire Sarayı'nın en rütbeli ve en cevval paşası olan Tosun Paşa olarak tanıtırlar. Tosun Paşa kılığındaki Şaban, Tellioğulları'nın en büyük oğlu Lütfü'nün yakın arkadaşı gibi davranıp, Yeşil Vadi ve Daver Bey'in kızı Leyla'yı Tellioğulları'na kazandıracağına Leyla'ya kendisi aşık olur ve herşeyi eline yüzüne bulaştırır. Sonuçta işler arapsaçına döner ve gerçek Tosun Paşa, Kahire Sarayı'ndan gelir. Gerçek Tosun Paşa, Yeşil Vadiye el koyar Daver Bey'in kızını da alır. Neticede bu olaydan ötürü kellelerini bile zor kurtaran Tellioğulları ve Seferoğulları hayatta kaldıklarına bile şükreder bir hale gelirler. Herkesin gözünde suçlu Şaban olur ve film biter




SÜT KARDEŞLER (1976 - Türkiye) - IMDb: 9,0
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Uyarlama: Sadık Şendil (H. Rahmi Gürpınar'ın "GULYABANİ" adlı ramanından)
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban)Şener Şen (Hüsamettin), Halit Akçatepe (Ramazan), 
Adile Naşit (Melek), Hale Soygazi (Bihter), Ayşen Gruda (Emine), ...
Konusu: Konak sahibi Melek Hanım sütoğlu Şaban sanıp da Şaban'ın arkadaşı Ramazan'ı eve alır. Fakat sinirli abisi Hüsamettin'e Ramazan'ı damadı Bayram olarak tanıtır. Konağa gelen gerçek Şaban ve gerçek Bayram'ın işleri karıştırdığı yetmiyormuş gibi bir de damat Bayram'ın babasının Gulyabani adında esrarengiz bir canavarı konağa illet etmesi her şeyi birbirine karıştıracaktır.




ŞABAN OĞLU ŞABAN (1977 - Türkiye) - IMDb: 8,9
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Uyarlama: Sadık Şendil
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban)Şener Şen (Hüsamettin), Halit Akçatepe (Ramazan), 
Adile Naşit (Tavuk Teze), Şevket Altuğ (Yunus Kaptan), Ayşen Gruda (Safinaz), ...
Konusu: Askerde her türlü sakarlığı, beceriksizliği yapan ve kumandanı Hüsamettin'i sürekli kızdıran Şaban, askerlikten sonra arkadaşı Ramazan ile çalgıcılık yapar. Çalgıcılık yaptıkları dönemde aynı yerde Kanto yapan Nigar'a aşık olurlar. Bunun akabinde hiç beklenmedik bir şekilde komiser Hüsamettin ve tüm teşkilatının peşinde olup da yakalayamadıkları Kadırgalı Eşref'i yakalarlar. Onların bu başarısı üstüne Nazır Paşa onları gizli polis yapar. Bu arada Nazır Paşa'nın evinde kızkardeşinin elması çalınır. Şaban ve Ramazan elması bulmak için Nazır Paşa'nın konağında araştırma yapmaya başlarlar.




YÜZ NUMARALI ADAM (1978 - Türkiye) - IMDb: 8,9
Yönetmen + Senaryo: Osman Fahir Seden
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban)Oya Aydoğan (Ayşe), Süleyman Turan (TV Spikeri), ...
Konusu: Şaban saflığı yüzünden girdiği hiçbir işi başaramamakta ve çok kısa sürede kovulmaktadır. Ailesi ise onu çalışıp para kazanması için zorlamaktadır. Oya ise bir reklam firmasında çalışmakta ve önemli bir firmanın ürünlerini tanıtmak için halktan birini kullanmayı düşünmektedir. Bir gün trende Şaban'a rastlar ve onu reklam filmlerinde oynaması için ikna eder.




İNEK ŞABAN (1978 - Türkiye) - IMDb: 8,9
Yönetmen: Osman Fahir Seden
Senaryo: Osman Fahir Seden, Berrin Giz
Oyuncular: Kemal Sunal (İnek Şaban + Kaleci Bülent)Defne Yalnız (Zeliha), Osman F. Seden (Kulüp Başkanı), ...
Konusu: Birbirlerine benzeyen bir futbolcu ile bir karpuzcunun güldürüsü. Kalecileri Amerika'ya kaçan bir takımın yöneticileri, bir gecekondu semtinde aynı kaleciye benzeyen karpuzcu Şaban'ı bulurlar. Bu benzerlikten yararlanarak ünlü bir kaleci olunca karpuzcu Şaban'ın yaşamı değişir.




UMUDUMUZ ŞABAN (1979 - Türkiye) - IMDb: 7,2
Yönetmen: Kartal Tibet
Senaryo: Bülent Oran, Reha Yurdakul
Oyuncular: Kemal Sunal (İnek Şaban + Kaleci Bülent), ...
Konusu: Köyden kente gelen Şaban`ın yaşadığı yerde, köyünde olduğu gibi bir arsa ağası türemiştir. Halk ile arsa ağası arasında büyük bir çekişme yaşanmaktadır. Ağaya karşı çıkan Şaban, halk tarafından kahraman ilan edilir. 




ŞARK BÜLBÜLÜ (1979 - Türkiye) - IMDb: 7,6
Yönetmen: Kartal Tibet
Senaryo: Osman Fahir Seden
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), ...
Konusu: Başlık Parası için İstanbul'a gelen ve rastlantılar sonucu Şaban Ballıses adıyla ünlü bir türkücü olan Şaban'ın komik öyküsü.




DOKUNMAYIN ŞABANIMA (1979 - Türkiye) - IMDb: 7,5
Yönetmen + Senaryo: Osman Fahir Seden
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Ahu Tuğba (Oya)Ercan Yazgan (Ökkeş)Halit Akçatepe (Fedai)Osman F. Seden (Çelikzade Ali), ...
Konusu: Şaban kadınlar konusunda başarısız bir minübüs şöförü, Ökkeş ise tam bir hovardadır. İki eski asker arkadaşı olan Ökkeş ve Şaban’ın yolları bir gün kodeste kesişir. Babasının zoruyla evlendirilmek istenen Ökkeş Şaban’dan kendi yerine geçmesini ister ve rollerini değişirler. Ancak gittikleri evde evin kızına her ikisi birden aşık olunca işler karışır. Aşık oldukları kız ise evin hizmetçisiyle yer değiştirmiştir.





BEKÇİLER KRALI (1979 - Türkiye) - IMDb: 7,8
Yönetmen + Senaryo: Osman Fahir Seden
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Semra Türel (Zehra)...
Konusu: Görev yaptığı mahalledeki vatandaşlarını sömürenlere karşı başkaldıran bekçi Şaban'ın öyküsü. Zeytinburnu'ndaki bir mahalleye atanan bekçi Şaban görevine başlar. Vatandaşa eziyet eden mahalledeki muhtara, bakkala, manava, tüpgaz bayine uyarılarda bulunur. Şaban bu kişiler tarafından karakola şikâyet edilir. Ne var ki, Şaban'ı İçişleri Bakanının yeğeni olduğunu sanan komiser, tüm şikâyetleri hasıraltı eder. Şaban ise mahalleli yararına bu fırsattan istifade edip daha da başkaldırıp çöpleri toplatmayan temizlik işleri müdürüne, çocukları zehirleyen sanayi artıkları için kanalizasyon yaptırmayan fabrika sahibine kafa tutar. Bu denetleme işini sürdürürken, fabrikada işçi olarak çalışan Zehra (Semra Türel) ile arasında bir aşk başlar. 



EN BÜYÜK ŞABAN (1983 - Türkiye) - IMDb: 6,8
YönetmenKartal Tibet
Kurgu: Turgut İnangiray 
Film, Charles Chaplin'in 1931 yapımı "Şehir Işıkları - City Lights" adlı ödüllü filminin Türk uyarlamasıdır.
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Nilgün Bubikoğlu (Hülya)Kamran Usluer (Faik Bey) ...
Konusu: Film, Şaban'ın memleketinden İstanbul'a amcasının oğlunu aramak için gelmesiyle başlar. Otobüsten inmesiyle tokatlanması bir olur. Açıkgöz bir adam Boğaz Köprüsü'nü satarak onu tokatlar. Sonra Şaban adamı aramaya koyulurken kendini asmakta olan bir adam görür ve onu kurtarır. O saatten sonra can ciğer dost olurlar; fakat kurtardığı adamda bir sorun vardır. İçkici olan bu adam ayılınca hiçbir şeyi hatırlamamaktadır, Şaban'la da hep sarhoş anında dost olur. Ayılınca hiçbir şey hatırlamaz. Şaban, o arada kör bir kıza aşık olur ve onu kurtarmak için çabalar.




ŞABANİYE (1984 - Türkiye) - IMDb: 6,3
YönetmenKartal Tibet
Senaryo: Kartal Tibet, İhsan Yüce
Müzik: Cahit Berkay
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban/Şabaniye), Çiğdem Tunç (Nazlı)Adile Naşit (Hatice)Erdal Özyağcılar (Şehmuz) ...
Konusu: Kan davası yüzünden yaşadığı şehirden annesinin çabalarıyla kaçan Şaban, kadın kılığına girmek zorunda kalır ve Şabaniye olur, kadın halinde ise sanki apayrı bir kişidir. Kan davalısı kendisine aşık olurken, kendisi de kanlılarının kızlarına aşık olmuştur.




ORTADİREK ŞABAN (1984 - Türkiye) - IMDb: 7,4
YönetmenKartal Tibet
Senaryo: Osman Fahir Seden
Müzik: Cahit Berkay
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Bahar Öztan (Bahar), Ergun Göknar (A. Bıçakçı)...
Konusu: Bir fabrikada memur olarak çalışan Şaban, aynı fabrikada sekreterlik yapan ve ünlü petrol zengini Adnan Bıçakçı'nın katkılarıyla ünivesitede okuyan Bahar'ı deliler gibi sevmektedir. Ancak Bahar'ın gözü ünlü sporcu Erkan'dadır. Adnan Bıçakçı, bütün mirasını Bahar'a bırakınca Bahar gangsterler tarafından kaçırılır. Ancak onu kurtarmak için tek uğraşan kişi sevgilisi Erkan değil Orta Direk Şaban'dır.




SOSYETE ŞABAN (1985 - Türkiye) - IMDb: 7,1
YönetmenKartal Tibet
Senaryo: Kartal Tibet, Kemal Sunal, İhsan Yüce
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban Ağa/Dilaver Bey), Perihan Savaş (Peri), Kenan Pars (Kadir)Süleyman Turan (Ali)İhsan Yüce (Kahya)...
Konusu: Köylü Şaban Ağa, beşik kertmesi genç, güzel ve eğitimli Peri'ye kendisini beğendirtemez. Fakat Peri'nin babası paraya sıkışmıştır ve bu evlilikle damadı Şaban Ağa'dan borç alabilecektir. Peri nihayet babasını kıramaz evlenir, parayı alır ama köyden de kaçar. Bu durumu gurur yapan Şaban Ağa sosyetik Dilaver Bey'e dönüşür.




ŞENDUL ŞABAN (1985 - Türkiye) - IMDb: 6,5
Yönetmen + SenaryoKartal Tibet
Müzik: Cahit Berkay
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Nevra Serezli (Necla), Halit Akçatepe (Ali), Ayşen Gruda (Ayşen)...
Konusu: Evli ve iki çocuk babası olan Şaban çalıştığı fabrikadan zam isterken işinden kovulur. Yeni bir iş aramasına rağmen bulamaz. Bu arada karısı bir sekreterlik işi bulur ve evin geçimini üstlenir. Artık evdeki roller değişmiştir.





ŞABAN PABUCU YARIM (1985 - Türkiye) - IMDb: 6,7
YönetmenKartal Tibet
Senaryo: Halit Akçatepe, Aydemir Akbaş
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban),Halit Akçatepe (Ali), Adile Naşit (Adile)...
Konusu: Oyun parkı işleten ailenin, bir işadamı parklarını ve evlerini yıkmak isteyince başlayan komik mücadelesi...




KATMA DEĞER ŞABAN (1985 - Türkiye) - IMDb: 6,9
YönetmenKartal Tibet
Senaryo: Osman Fahir Seden
Müzik: İzzet Öz
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Sevda Aktolga (Gül), Filiz Ersürer (Tülin), ...
Konusu: Şaban, küçükken annesi ölünce babası tarafından Almanya'ya dayılarının yanına gönderilmiş, babası ile tam 20 yıl yüzyüze görüşmemiştir. Şaban, özel eğitim almış gizli polistir, sadece polis biriminden bağlantısı olan birkaç üst rütbeli kişi kimliğini bilir ve asla gerçek işini ailesi dahil hiç kimseye söylememiştir. Şaban, babasının üstüne atılan bir dolandırıcılık suçunu çözmek için Almanya'dan, İstanbul'a döner.  Babası Türk kültürü ile büyümüş bir genç beklerken, Şaban Avrupa kültürü almış, punkçı çılgın bir tarz ile kendisini herkese şarkıcı olarak tanıtır. Babası Şaban'ın punkçı, rockçı çılgın birisi olarak kendisine yardım edemeyeceğini düşünür ve olaylar gelişir. 
Filmde entellektüelliğe karşı olanlara, KDV vergi sistemine, devlete gönderme yapılmıştır. Türkiye'de KDV vergi yasası çıktıktan hemen sonra bu film yapılmıştır.




GURBETÇİ ŞABAN (1985 - Türkiye) - IMDb: 6,7
YönetmenKartal Tibet
Senaryo: Osman Fahir Seden, Halit Akçatepe
Oyuncular: Kemal Sunal (Şaban), Müge Akyamaç (Bahar),  ...
Konusu: İşçi olarak gittiği Almanya'da çalışmaya başlayan Şaban, çalıştığı fabrika sahibinin çalışma izni olmayan Türk işçilerine karşı uyguladığı zorbalık ve haksızlıklar karşısında birşeyler yapmaya karar verir. Yaptığı çok akıllıca bir planla önce Alman hükümetinden çocuk nafakası alarak kendisine bir iş kurar. Zaman içinde tüm marifetlerini sergileyen Şaban, işçilikten zengin bir hayata doğru yükselmeye başlar..