11 Temmuz 2015 Cumartesi

SERİ FİLMLER: 10. "Superman" (çizgi romandan sinemaya)

Superman, 20. yüzyılın başlarında ABD'nin Cleveland kentinde yaşayan 16 yaşındaki iki genç; Jery Siegel ve Joe Schuster okul gazetesi için yaptıkları bilim kurgu hikayelerinin birinde Superman ortaya çıktı. Senaryosunu Jery Siegel'in yazdığı, resimlerini Joe Schuster'in çizdiği bu kahraman, o yıllarda tanınan çizgi roman kahramanlarından çok farklıydı. Belkide bu yüzden zamanın hiçbir yayınevi ve gazete Superman'i yayınlamaya yanaşmadı. Sonunda çizgi öykü DC Comics'in editörü Vin Sullivan'ın masasına geldi. Bu hiç kimsenin istemediği karakteri satın alırken "farklı bir şey" demişti. Superman ilk kez Action Comics 1'de (Haziran, 1938) yayınlandı ve satış rekorları kırdı. Daha sonra radyoya, çizgi filmlere ve sinemaya uyarlandı; bir Broadway oyunuyla televizyon dizisinin kahramanı oldu.

İlk Superman, 1933 yılında yaratılmış kel bir karakterdir. Uzaydan üstün güçleri ile gelip dünyayı istila edecek bir kötü adam olarak düşünülmüş.
İçinde ilk Superman çizimlerinin olduğu 1933 yılında yayımlanmış fanzin.

DC Comics'in dergisi "Action Comics"in 1. sayısı (Haziran, 1938)
Bu bildiğimiz Superman kostümünün tasarımı o zamanki sirklerde gösteri yapan "güçlü adam"ların giydiği gibi bir tayttır. Kostüm renkleri Amerikan bayrağına gönderme yapmak için mavi-kırmızıdır. 1938'de göğsünde bir üçgen içinde adının baş harfi vardır. Bu üçgen Amerikan polis rozetine göndermedir. Tabii daha sonra bu yavaş yavaş şimdiki elmas şeklindeki "S" amblemine dönüşür. "Man of Steel-Çelik Adam (2013)" filminde bu amblemin "Umut" anlamına geldiği belirtilir. Güçlerine gelince, giderek arttırılır. İlk başta sadece çok güçlü ve hızlıdır, uçamaz, çok yükseğe zıplar; ama uçaklar hayata girince, sıradan insan bile Superman'den hızlı hareket edebilir, uçabilir hale gelir. O zaman Superman'e yazarları tarafından uçma gücü verilir. Yani Superman'in güçleri teknolojinin gelişmesi ile artar, çünkü o her zaman teknolojinin ve onu kullanan sıradan insanın önünde olmazsa süper insan olamaz. Superman, Nietzsche'nin Übermensch (üstün insan) kavramı temele alınarak yaratılmıştır. Bu kavramda önemli olan fiziksel güç değil erdemdir. 




Öyküye göre Süpermen bebekken anne babası tarafından lanetli Kripton gezegeninden dünyaya gönderilir. Jor-El ve annesi Lara tarafından patlamak üzere olan Kripton gezegeninden kurtulması için bir roket ile Dünya'ya gönderilir. Jor-El'in Kal-El'i Dünya'ya göndermesinin sebebi sarı güneşin ona çok üstün güçler vereceğini bilmesidir. Kansas'ta Smallville Kasabası yakınlarına düşen Kal-El'i Martha ve Jonathan Kent isminde iki çiftçi bulur ve ona Clark ismini vererek kendi çocukları gibi yetiştirirler. Üniversiteyi okumak için Metropolis kentine gelir. 


ABD’nin orta kesiminde Martha ile Jonathan Kent tarafından bulunur ve Clark adı verilerek büyütülür. Çocuk yaşta farkına vardığı gizli yetenekleri zamanla gelişir; öbür benliği (alter ego), Superman’in belirleyici özellikleri olan uçma, X ışınlarıyla görme ve sınırsız güç gibi niteliklere dönüşür. Öykünün temel gerilimini de bu ikili kimliği oluşturur. 




Clark liseyi bitirdikten sonra dünyalı babası ona gerçekleri anlattı. Daha sonra gerçekte kim olduğunu öğrendi. O yok olan Krypton gezegenin son üyesiydi. babası Krypton gezegeninde bilim adamı olan Jor-el annesi de Lara idi. Babası gezegenin yok olacağına kimseye inandıramamıştı. Bunun üzerine doğmamış olan oğullarını dünya adlı ilkel gezene bir roket içinde yolladı. Buradaki sarı güneş Kal-el'le dünyadaki insanlardan daha üstün hale getirecekti. Clark üniversiteyi okumak için Metropolis'e gitti. Üniversiteyi bitirince Daily bugle gazetesinde superman hikayeri yazarak işe başladı. Burada kendisine Superman ismini veren Lois Lane ile hem sıkı bir rekabet hemde dostluk kurdu. Bu iş arkadaşlığı zamanla duygusal ilişkiye dönüştü. Çok az kimsenin bildiği gizli kimliğini Lois'e açıkladı. Lois'le Clark kent kişiliği ile nişanlandı. Bu sırada Doomsday tarafından öldürüldü. Ölümünün ardından yeni Superman'ler ortaya çıktı. (Superboy, Steel, Cyborg ve Eradicatur)Ölümdem dönen superman kısa süre sonra ölümle yargılandı. Dünyaya dönen Superman Lois Lane ile evlendi. Ölüm macerası daha unutulmadan gizli kimliği Clark Kent'in ölümü geldi. Bu sefer güçleri ve kostümü tamamen değişmiş bir Superman ortaya çıktı. Derken farklı kostümlü iki tane Superman yayınlamaya başlandı. Ve sonunda klasik Superman geri döndü. Ama zamanın neler göstereceğini kimse bilmez...


Lana Lang
Clark Kent'in Smallville'de yaşarken aşık olduğu ilk karakter. Clark Kent'in sakladığı süper güçlerini paylaşması sonucunda aynı evde yaşamaya başlamışlardır. Daha önce Clark Kent'in varlığının ona zarar vermemesi için Lana'yı terketmesinden sonra Lex Luthor ile evlenen fakat Lex'in gerçekte kötü bir insan olmasını anlaması üzerine boşanan Lana, Lex Luthor'a karşı bir takıntı sahibi olmuş ve kurduğu sözde dernek ile aldığı nafakayla oluşturduğu takip sistemi aracılığıyla Lex Luthor'u takip altına almış ve insanlara zarar vermesini engellemeye çalışmıştır. 


Lois Lane
Kurgusal karakter Superman'in sevgilisi;
The Daily Planet Gazetesi'nde muhabirdir.
Üniversiteyi bitirince Metropolis’teki Daily Planet gazetesinde muhabirlik yapan yumuşak başlı Clark Kent, birlikte çalıştığı Lois Lane’e yakınlık duyar ve olaylar gelişir. Superman ismini ona veren Lois Lane'dir. Ayrıca birçok lakabı da vardır. Bunlardan bazıları: "The Man of Steel-Çelik Adam""The Man of Tomorrow-Yarının Adamı" ve "The Last Son of Krypton-Kripton'nun Son Oğlu" gibi. Suçlularla savaşan Süpermen’in korkusuzluğuna hayran olan ve onun gizli kimliğini bilmeyen Lois, Clark’ın yakınlaşma çabalarını sürekli karşılıksız bırakır. 

Gizemli Krip-tonit maddesi dışında hiçbir tehlikeden etkilenmeyen Süpermen ise “gerçek, adalet ve Amerikan yaşam biçimi” için mücadele ederken duygusallıktan kararlılıkla uzak durur ve bağımsızlığını korur.


Jor-El, Kal-el'in "Superman"in babasıdır. Kendisi aynı zamanda Kripton gezegenin çok önemli bilim adamlarından biridir. Erkek kardeşinin ismi Zor-el'dir. Karısı ve daha sonradan Superman'in biyolojik annesi Lara-Von-El'dir. Aynı zamanda Kripton gezegenin sonunun geleceğeni ilk o keşfedip Kriptonlu'ları uyarmaya çalışmıştır. Kostümü yeşil ve sarı renklerinden oluşmaktadır ve göğüsünün üzerinde sarı güneş sembolü vardır. Aynı zamanda Kara-el'in amcasıdır.


General Zod
General Zod, tam ismiyle Dru-Zod, ilk defa Adventure Comics #283 (Nisan 1961)'de görülmüştür. Zod Robert Bernstein tarafından yaratılmış ve ilk olarak George Papp tarafından dizayn edilmiştir. Superman'in ailesinin eski bir düşmanıdır. Ütopya şeklinde yaşayan Kripton halkına savaş getirmiş, koloniler inşa etmiş ve Süperman'in babası Jor-El tarafından Hayalet Bölge'ye hapsedilmiştir. Bir Kryptonlu olarak Superman ile aynı güç ve özellikleri taşır. Ayrıca Zod yetenekli bir savaşçı ve taktikçidir. General rütbesini kullanır.

Lex Luthor
Lex LuthorSuperman'ın azılı düşmanıdır. Kendini 'yaşayan en büyük dahi', 'zamanımızın suç dehası' olarak tanımlamaktadır. Birçok hikayede Superman'i yenmeye çok yaklaşmış olsa da onu hiçbir zaman yenememiştir. Zamanının moda anlayışına göre çok şık giyinen, karizmatik ve genelde Superman'den sonra en yakışıklı ikinci kişidir. Her zaman kel olarak canlandırılmış, saçı olsa da sonradan onun peruk olduğu ortaya çıkmıştır.



1. SERİ:
1
SUPERMAN (1978 - ABD, İng.)  -  IMDb: 7,4 (13 ödül)
Yönetmen: Richard Donner
Oyuncular: Christopher Reeve (Superman/Clak Kent), Marlon Brando (Jor-El), Gene Hackman (Lex Luthor), Glenn Ford (baba Kent)
Phyllis Thexter (anne Kent)Margot Kidder (Lois Lane), ...

Özet: Krypton gezegeni yok olmak üzeredir. Gezegeni terkedecek kadar aracı olmayan sakinleri, küçük bir bebeği bir kapsülle uzaya yollarlar. Kapsül uzun bir seyahat sonrası dünyaya, küçük bir Kansas kasabasına düşer. Kapsülü ve içindeki bebeği yaşlı ve çocuksuz bir çift olan Kent’ler bulur. Clark adını verdikleri ve kendi öz çocukları gibi sevdikleri çocuk büyüdükçe inanılmaz güçlere sahip olduğunu keşfederler. Büyüyüp Metropolis’e gelen Clark, burada süper kimliğini gizleyebilmek için bir gazetede işe girer. Kısa zamanda, dünyayla ilgili kötü emelleri olan Lex Luthor’la mücadele içinde bulur kendisini.


2
SUPERMAN 2   (1980 - ABD, İng.)  -  IMDb: 6,8 (2 ödül)
Yönetmen: Richard Donner, Richard Lester
Oyuncular: Christopher Reeve (Superman/Clak Kent), Gene Hackman (Lex Luthor), Ned Beatty (Otis)Margot Kidder (Lois Lane),
Terence Stamp (General. Zod)Sarah Douglas (Ursa)Jack O'Halloran (Non), ...

Özet: Zod, Ursa ve Non adında 3 uzaylı cani, Krypton'da yargılanmış ve uzun yıllar başka bir boyuta hapsedilmişlerdi. Sevgilisi gazeteci Lois Lane'in rehin alındığı bir olaya müdahale eden Superman, teröristlerin ele geçirdiği nükleer bir roketi, patlamadan saniyeler önce uzaya gönderir. Ancak uzaydaki bu patlama şans eseri Zod ve adamlarını uyandırıp dünya boyutuna getirir.



3
SUPERMAN 3 (1983 - ABD, İng.)  -  IMDb: 4,9 (1 ödül)
Yönetmen: Richard Lester
Oyuncular: Christopher Reeve (Superman/Clak Kent)Richard Pryor (Gus Gorman), Robert Vaughn (Ross Webster)Margot Kidder (Lois Lane)...
Özet: Webster, Gus'u kullanarak dünyanın ekonomik sistemini alt edecek bir bilgisayar geliştirir. Kendilerine engel olabilecek tek kişi elbette Superman'dir. Ancak Gus onunda çaresini bulmuştur: Kryptonit ile tuhaf bir formülü karıştırarak çelik adamı öldürmeyen ancak kötü birine dönüştüren bir silah elde eder. Gerçekten de Superman insanlara yardım etmek yerine bencillik peşinde kötücül bir yaratığa dönüşecektir.


4
SUPERMAN 4 "Superman IV: The Quest for Peace
(1987 - ABD, İng.)  -  IMDb: 3,7 (1 ödül)

Yönetmen: Richard Lester
Oyuncular: Christopher Reeve (Superman/Clak Kent)Gene Hackman (Lex Luthor), Jon Cryer (Lenny Luthor)Margot Kidder (Lois Lane)
Mark Pillow (Nükleer Adam)...
Özet: Nükleer silah satıcıları için dünyayı daha güvenli bir hale getirmek isteyen Lex Luthor Çelik Adam'a meydan okumak için yeni bir şey yaratır: radyasyonla şarj edilmiş Nukler Adam. Superman'in Özgürlük Anıtını kurtardığı, Etna yanardağındaki patlamayı engellediği ve zarar gören büyük Çin Seddi'ni yeniden inşa ettiği bu inanılmaz macerada iki düşmanın amansız mücadelesine de tanık oluyoruz.


5
SUPERMAN DÖNÜYOR "Superman Returns" (2006 - ABD, İng.)MDb: 6,1 (11 ödül)
Yönetmen: Bryan Singer
Oyuncular: Brandon Routh (Superman/Clak Kent), Kate Bosworth (Lois Lane)Kevin Spacey (Lex Luthor), James Marden (Richard White), ...
Özet: Uzun bir süre kayıplara karışan Superman, tekrar dünyaya döner. Ancak, sevdiği ve aşık olduğu kadın Lois Lane'in, yokluğunda kendisine yeni bir yaşam kurduğunu öğrenir. Dünyada insanlar kendilerini koruyacak bir kahraman olmadan da yaşamanın yolunu bulmuşlardır. Eski düşmanı ise yine boş durmamakta, yeni ve korkunç planlar yapmakla meşguldür. Superman de kendisini sevenlerinin, sevgilerini ve güvenlerini tekrar kazanmak, eski düşmanla savaşmak amacıyla, yeni bir macerada, kendisini ortaya koyacaktır.



2. SERİ:
1
ÇELİK ADAM "Man of Steel" (2013 - Kanada, İng.)MDb: 7,2 (6 ödül)
Yönetmen: Bryan Singer
Oyuncular: Henry Cavill (Superman/Clak Kent/Kal-El)Dylan Sprayberry(13 yaşındaki Clark Kent)Amy Adams (Lois Lane)
Kevin Costner (Jonathan Kent)Diane Lane (Martha Kent)Russell Crowe (Jor-El), Michael Shannon (General Zod)Antje Traue (Faora)...

Özet: Superman karakterine dayanılarak hazırlanan filmde, karakterin kökeni ve nereden geldiği gibi ayrıntılara yer verilmiş. 



DEVAM FİLMLERİ: