21 Ağustos 2015 Cuma

SERİ FİLMLER: 43. Karanlıklar Ülkesi "Underworld"

Underworld, vampirlerle kurtadamlar arasındaki eskiden kalma yıkıcı ve kanlı bir savaşa karşı kurgulanmış bir film serisidir. Serinin ana konusu vampir ve kurtadamların gizli tarihidir; hikâyede kurtadamlara Lycan denir, bu lycanthrope yani "likantrof, likantrofi hastası, kurt veya başka bir vahşi hayvan olduğuna dair delüzyonlar sahibi kişi". Her ne kadar filme karşı çok çeşitli tepkiler oluşmuş olsa da (çok kötüden çok iyiye kadar), film bir nevi kült yaratmıştır. Ana hikâye Death Dealer (Ölüm Taciri) yani Lycan avcısı olan kadın vampir Selene etrafında gelişir. 

Sinemada vampirlerle kurtadamlar arasındaki savaş başlayalı çok oldu. Serinin ilk filmi Karanlıklar Ülkesi (Underworld) 2003 yılında beyazperdeye konuk olduğunda, henüz Alacakaranlık serisi de piyasada olmadığı, vampir ve kurt adam mitini romantize etmediği için, film fantastik ve korku sevenler için büyük bir heyecan uyandırmıştı. Üstelik film yalnızca kurt adamlar (Lycan) ile vampirler arasındaki mücadeleye odaklanmıyor, vampirler arasındaki iktidar savaşı, ihanetler, aşk, intikam, mitoloji  vb. ayrıntılarla hikayeyi zenginleştiriyor. 
Lycan’lar ile vampirler arasındaki mücadelenin temeli Corvinus isimli bir insana dayanıyor. Corvinus doğanın bir garipliği sonucu ölümsüzlüğe kavuşur ve dünyaya iki erkek çocuk getirir. Çocuklardan birini yarasa ısırır, diğerini kurt; böylece biri vampir (Marcus), biri de kurt adama (William) dönüşür. Bu ikisinin çoğalmalarıyla Lycan’lar ve ölüm tacirleri ortaya çıkar. Serinin ilk filmi Karanlıklar Ülkesi, Lycan’ların bir insanı (Michael) takip ederken Ölüm Tacirleri (vampirler) ile karşılaşmaları ile başlar. 


KARANLIKLAR ÜLKESİ "Underworld" (2003 - İng., Alm., Macaristan, ABD) - IMDb: 7,0 (1 ödül)
Yönetmen: Len Wiseman 

Oyuncular: Kate Beckinsale (Selene), Scott Speedman (Michael Corvin), Michael Sheen (Lucian)
Shane Brolly (Kraven), Bill Nighy (Viktor), Sophia Myles (Erika), Wentworth Miller (Dr. Adam Lockwood),Todd Schneider (Trix), ...




 KARANLIKLAR ÜLKESİ: EVRİM "Underworld: Evolution" (2006 - ABD) - IMDb: 6,8

Yönetmen: Len Wiseman 

Oyuncular: Kate Beckinsale (Selene)Scott Speedman (Michael)Tony Curran (Marcus), Derek Jacobi (Corvinus), Michael Sheen (Lucian)
Shane Brolly (Kraven), Bill Nighy (Viktor), Sophia Myles (Erika), Wentworth Miller (Dr. Adam Lockwood), ...




 KARANLIKLAR ÜLKESİ 3: LYCANLAR'IN YÜKSELİŞİ "Underworld: Rise of the Lycans" (2009 - ABD, Y. Zellanda) - IMDb: 6,6
Yönetmen: Patrick Tatopoulos 
Oyuncular:  Michael Sheen (Lucian)Bill Nighy (Viktor), Rhona Mitra (Sonja)Kate Beckinsale (Selene)Shane Brolly (Kraven), ...




KARANLIKLAR ÜLKESİ: UYANIŞ "Underworld: Awakening" (2012 - ABD) - IMDb: 6,4 (1 ödül)
Yönetmen: Måns MårlindBjörn Stein 
Oyuncular: Kate Beckinsale (Selene), Stephen Rea (Dr. Jakob Lane), Charles Dance (Thomas), ...