20 Temmuz 2015 Pazartesi

SERİ FİLMLER: 23. Çılgın Max "Mad Max"

Mad Max, kıyamet senaryosu üzerine kurgulanmış Avustralya yapımı aksiyon-macera türü film serisidir.
Filmin, başrol oyuncusu Mel Gibson bu filmden önce fazla tanınmış bir oyuncu değilken, filmin 1980 yılında uluslararası gösterimi ile yıldızı parlamıştır.
Olaylar distopik bir gelecekte Avustralya’da kanun ve nizam enerji kıtlığı sebebiyle bozulmaya başlamıştır. Merkezden uzak bölgelerin çoğu az nüfuslu, az yakıta sahip disütopik toplumlar haline dönüşmüş ve nispeten barış içerisinde bir hayata sahiptirler. Fakat motorsiklet çeteleri arazilerde çöplenmekte ve halka dehşet saçmaktadır. Hal böyle olunca, Ana Güç Devriyesi adında  arazide devriye gezip kanun ve adalet kalıntılarını sürdürmek için aşkın bir polis gücü oluşturulmuştur. Polis gözaltısından kaçarken acemi bir Ana Güç Devriye (AGD) polisini öldüren  Crawford "Gecesürücüsü" Montizano isimli çılgın bir motosiklet çetesi üyesi, 1973 model bir Holden Monaro süren diğer bir AGD polisinden kaçmaya çalışır. İlk takipçilerinden kurtulmayı başarmasına rağmen daha sonra AGD’nin en iyi takipçisi Max Rokatansky, bu daha az becerikli Gecesürücüsü’nü ateşli bir çarpışmada ölümüyle sonuçlanacak yüksek hızlı bir takibe girişir.
Distopya, (anti-ütopya Yunanca dystopia) çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır.
Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
Kelime ilk defa İngiliz filozof, politik ekonomist, parlamento üyesi ve devlet memuru olan John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır. Filozofun Yunanca bilgisi göz önüne alınırsa, kelimeyi "ütopyanın tersi" olarak değil, "kötü bir yer" anlamında kullandığı anlaşılır.
Yunanca bir ön-takı olan dys/dis, "kötü", "hastalıklı" ya da "anormal" anlamını taşır. ou takısı ise "yok", "değil" anlamını taşır ki, ütopya (outopia) Yunanca'da "olmayan yer" demektir. Aslında ütopya, "güzel yer" anlamına gelen Eutopia'ya bir gönderme yapar (eu öntakısı "iyi, güzel" anlamı katar). Yani distopya ile ütopya, dysphoria ile euphoria 'nın birbiriyle karşıt olduğu gibi karşıt değildir.


ÇILGIN MAX  "Mad Max" (1979 - Avustralya) - IMDb: 7,0 (4 ödül)
Yönetmen: George Miller
Oyuncular: Mel Gibson (Max)Joanne Samuel (Jessie)Hugh Keays-Byrne (Toecutter), ... 
Açıklama: Mad Max, yakın gelecekte Avusturalya'da kurulmuş bir gotik korku hikayesi. Şehir sosyetesi ölümcül bir çöküş yaşamaktadır. Anarşi ve şiddet, her gün yaşanan doğal olaylar haline gelmiştir. Şehir içindeki ana yollar yabancı motorcular ve bir avuç polis arasında yaşanan ölüm oyunuyla kabusa dönmüşütür. Büyük bir trajedi yaşayan Max, terörü kendi yöntemleriyle durdurmaya kararlı bir polistir.




ÇILGIN MAX 2: SAVAŞÇI  "Mad Max 2" (1981 - Avustralya) - IMDb: 7,6 (8 ödül)
Yönetmen: George Miller
Oyuncular: Mel Gibson (Max), Bruce Spence, ... 






ÇILGIN MAX 3  "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985 - Avustralya) - IMDb: 6.2 (1 ödül)
Yönetmen: George Miller, George Ogilvie
Oyuncular: Mel Gibson (Max), Tina Turner, Bruce Spence, ... 







ÇILGIN MAX: ÖFKELİ YOLLAR  "Mad Max: Fury Road" (2015 - Avustralya) - IMDb: 8,4
Yönetmen: George Miller
Oyuncular: Tom Hardy (Max), Charlize Theron, ...