18 Temmuz 2015 Cumartesi

SERİ FİLMLER: 19. "Ocean's Eleven"

Ocean's 11, hikayesi Amerikalı iki yazar (George Clyton Johnson ve Jack G. Russel) tarafından oluşturulmuş... İlk kez 1960'da sinemaya uyarlanan hikaye 2000'lerde seriye dönüştürülmüş.
Özgün hikayede, II. Dünya Savaşı'nda aynı birlikte savaşmış olan bir grup arkadaşın 15 yıl sonra tekrar bir araya gelerek Las Vegas'ta bir gecede 5 kumarhaneyi birden soyma planlarının anlatıldığı bu geniş kadrolu filmde Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford, Akim Tamiroff, Angie Dickinson, Henry Silva, Richard Conte ve Cesar Romero gibi devrin ünlü oyuncuları rol almışlardı. Ayrıca Shirley MacLaine'in de küçük bir rolü vardır. Bunlardan başka devrin tanınmış simaları, aynı zamanda da bu kumarhanelerin müdavimleri olan Red Skelton, George Raft, Norman Brooks vb gibi onlarca ünlü kişi de zaman zaman "cameo" rolleriyle görüntüye giriyorlardı.
Film 1950'li ve 1960'lı yıllarda çok popüler olmuş ve kendilerine "Rat Pack (Sıçan sürüsü)" adını veren, gösteri dünyasından bir grup tanınmış insanın birlikte çevirdikleri ikinci filmdir. Rat Pack'in çekirdek kadrosundaki ikonik figürler arasında Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford ve Joey Bishop yer alıyordu. Sonradan bu gruba birçok ünlü girip çıkmıştı.
Filmin 2001 yılında aynı adlı bir yeniden çevrimi yapıldı. Steven Soderbergh'in yönettiği bu filmin başlıca rollerinde George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon ve Julia Roberts oynamışlardır.
SOYGONCULAR "Ocean's 11" (1960 - ABD) - IMDb: 6,6
Yönetmen: Lewis Milestone
Oyuncular: Frank Sinatra (Danny Ocean), Dean Martin (Sam Harmon), Sammy Davis Jr. (Josh Howard), Peter Lawford (Jimmy Foster), Angie Dickinson (Beatrice Ocean), Richard Conte (Tony), Patrice Wymore (Adele Ekstrom), Joey Bishop (Mushy O'Connors), ... 

Özet: II. Dünya Savaşı'nda yanyana çarpışmış on bir eski silah arkadaşı, yaklaşık 20 yıl sonra Los Angeles'ta buluşurlar. Şimdi uslanmaz bir kumarbaza dönüşmüş olan Danny Ocean'ın örgütlediği grup, yılbaşı gecesi müthiş soygun yapmak üzere çalışmalara başlar. On birlerin her birini bu soyguna katılmaya iten bir sebep vardır. Biri beysbol oyuncusu olmak için gerekli parayı bulmak adına bu işe girerken; kanser olan bir diğeri çocuklarının geleceği için hayatını tehlikeye atmıştır. Bir başkası karısını striptiz kulübünden kurtarmak istemektedir. Danny'nin örgütlediği soygun ise gerçekten sıfır hatayla gerçekleştirilmek zorundadır: Tek gecede Las Vegas'ın en büyük beş kumarhanesini soymak!
Frank Sinatra'dan Dean Martin'e, Sammy Davis Jr'dan Angie Dickinson'a çok yetenekli bir kadroyla Lewis Milestone'un çektiği Ocean's Eleven, 60'ların en sevilen filmlerinden biri olageldi hep. 2000 yılında Steven Soderbergh'in başarıyla yaptığına şüphe olmayan remake ise bu klasiğin pırıltısını azaltmak bir yana, daha da artırdı .


* * * * *

OCEAN'S 11 (2001 - ABD) - IMDb: 7,8 (4 ödül)
Yönetmen: Steven Soderberg
Oyuncular: George Clooney (Danny Ocean), Matt Damon (Linus), Andy Garcia (Terry), Brad Pitt (Rusty), Julia Roberts (Tess Ocean), Casey Affleck (Virgil)
Barnie Mac (Frank), Joey Bishop (O'Connors)Scott Caan (Turk)Shaobo Qin (Yen) ... 

Özet: Danny Ocean hapisten yeni çıkmış bir soyguncudur. Ancak Danny'nin hapisten çıkınca giriştiği ilk şey tarihin en büyük kumarhane soygununu gerçekleştirmeye çalışmak olacaktır. Danny, rakiplerine karşı acımasızlığı ile ünlü Terry Benedict isimli adamın Las Vegas'taki 3 kumarhanesini birden aynı gecede soymayı planlamaktadır. Bunun için eski ortağı Rusty ile temasa geçer. Rusty ve Danny imkansız görünen bu soygunu gerçekleştirebilmek için her biri işinde uzman olan isimlerden oluşan bir takım oluştururlar. 11 kişiden oluşan bu takım soygunu başarıyla gerçekleştirirse her biri hayatının sonuna kadar yetecek paraya sahip olacaktır. Ancak başarısız olur da yakalanırlarsa Terry Benedict'in hışmına uğrayacaklardır.




OCEAN'S 12 (2004 - ABD) - IMDb: 6,4 (1 ödül)
Yönetmen: Steven Soderberg
Oyuncular: George Clooney (Danny Ocean)Brad Pitt (Rusty)Matt Damon (Linus), Catherine Zeta-Jones (Dedektif Isabel Lahiri), Andy Garcia (Terry) 
Don Cheadle (Basher Tarr), Bernie mac (Frank Catton)Julia Roberts (Tess Ocean), Casey Affleck (Virgil)Joey Bishop (O'Connors)Scott Caan (Turk)Shaobo Qin (Yen),... 

Özet: Danny Ocean ve iş bitirici Rusty Ryan'ın başını çektiği, yankesici Linus Caldwell, patlayıcı uzmanı Basher Tarr ve kasa hırsızı Frank Catton'tan oluşan ekibin, acımasız işadamı Terry Benedict'in ulaşılamaz Las Vegas kasasındaki her kuruşu çalarak, tarihin en cüretkâr ve kârlı soygununu gerçekleştirmesinden bu yana 3 yıl geçmiştir. Ocean'ın ünlü ekibi 160 milyon dolarlık vurgunu paylaştıktan sonra düzgün, gözlerden uzak ve yasalara uygun yaşamaya çalışır...  ama, bunu sürdürmek oldukça zordur. Biri, bir numaralı kural'ı ihlal ederek, onları Benedict'e gammazladığında, düzgün yaşamak bir seçenek olmaktan çıkar. Benedict 160 milyon dolarını, faiziyle birlikte geri istemektedir; yoksa kötü olacaktır. Çetenin çabucak keşfedeceği gibi, Ocean'ın Onbiri'nin peşindeki tek güçlü kişi Benedict değildir... Bu kez çetenin peşinde bir de güzel ve kararlı Interpol Ajanı Isabel Lahiri vardır.





OCEAN'S 13 (2007 - ABD) - IMDb: 6,9 (1 ödül)
Yönetmen: Steven Soderberg
Oyuncular: George Clooney (Danny Ocean)Brad Pitt (Rusty)Matt Damon (Linus), Andy Garcia (Terry)Julia Roberts (Tess Ocean), Don Cheadle (Basher Tarr)
Bernie Mac (Frank Catton), Ellen Barkin (Abigail Sponde), Al Pacino (Willy Bank), Casey Affleck (Virgil)Scott Caan (Turk)Shaobo Qin (Yen)... 

Özet: Danny Ocean ve çetesinin bugüne kadarki en hırslı ve riskli kumarhane soygunlarını gerçekleştirmeleri için tek bir neden olabilir: Kendilerininkini korumak. Acımasız kumarhane sahibi Willy Bank Ocean'ın ilk çetesinden Reuben Tishkoff'a oyun oynayınca, Danny ve çetesi bir kez daha bir araya gelir ve "Bank"ı soyup soyamayacaklarını görmek isterler.